Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neuveriteľné, čo dokáže znížiť vysoký krvný tlak: Obyčajné potraviny, ktoré jedávame!

Konzumácia probiotík môžu znižovať krvný tlak
Konzumácia probiotík môžu znižovať krvný tlak (Zdroj: thinkstock.com)

Probiotiká obsahujú zdravé baktérie, ktoré nájdete v jogurte a niektorých doplnkoch výživy. Podľa novej štúdie by mali byť tieto živé mikroorganizmy prospešné pre ľudí s vysokým krvným tlakom a tiež by mali prispieť k zlepšeniu celkového kardiovaskulárneho zdravia!

Čo ukázal výskum?

V tejto analýze výskumníci porovnávali výsledky deviatich predchádzajúcich štúdií, ktoré sledovali vplyv probiotík na hladinu krvného tlaku. Zistili, že ak sa používajú bežné probiotické kultúry najmenej osem týždňov, mohli by znížiť systolický krvný tlak o tri a pol bodu a diastolický krvný tlak o viac ako dva body! Pozitívna zmena diastolického krvného tlaku bola pritom najväčšia u osôb s krvným tlakom 130/85.

Táto analýza naznačuje, že probiotické doplnky výživy s rôznymi probiotickými baktériami môžu byť prospešné pre zdravie človeka viac, ako sme si doteraz mysleli!

Kde tieto baktérie nájdeme?

Odborníci a lekári hovoria o výhodách využitia probiotických mikroorganizmov, ktoré sa prirodzene vyskytujú v potravinách. Nájdete ich napríklad v jogurtoch, kyslej kapuste a dokonca aj v kyslých uhorkách. Takmer u každého by sme ich našli v kuchyni, no nikto nevedel o ich zázračných účinkoch! Odborníci navrhujú, aby ľudia nekonzumovali len doplnky výživy, ale i tieto potraviny.

Výskum bude ešte pokračovať

Aj keď sú výsledky zaujímavé, je potrebné ešte vykonať ďalšie skúmanie v tejto oblasti. Pacientom sa preto ešte neodporúča konzumácia probiotík na zníženie krvného tlaku. V každom prípade, je to na dobrej ceste.

Ak vás trápi vysoký krvný tlak, mali by ste jesť menej soli, viac ovocia a zeleniny. Nezabudnite na fyzickú aktivitu a udržanie zdravej telesnej hmotnosti! Takto bude váš život oveľa zdravší a bez zdravotných komplikácií.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9