Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Páli vás záha z vianočných dobrôt? Takto účinne uhasíte požiar

Dajte si pozor na sladkosti na Vianoce, inak vám hrozí pálenie záhy.
Dajte si pozor na sladkosti na Vianoce, inak vám hrozí pálenie záhy. (Zdroj: sxc.hu )

Bolestivý pálivý pocit v hrudníku zažil už každý. Požiar v hrdle ucítime, ak máme zlý životný štýl alebo jednoducho zjeme viac, ako dokáže zvládnuť náš žalúdok. Práve to sa často stáva počas vianočných sviatkov, keď neodoláme vyprážaným jedlám a množstvu zákuskov.

Pálenie záhy má na vine hneď niekoľko faktorov, ako nedostatočná očisťovacia funkcia pažeráka, či zlé vyprázdňovanie žalúdku. Preplnené tráviace ústrojenstvo môže zapríčiniť návrat žalúdočných štiav do pažeráka. Črevá sú rozšírené množstvom potravy, preto tlačia na žalúdok a posúvajú tak kyslé šťavy smerom hore.

Všeobecne platí, že z jedálničku treba vylúčiť vyprážané jedlá, zákusky a koláče z kysnutého cesta i kyslé ovocie. Lenže, kto by sa dokázal vzdať vianočných dobrôt? Vianoce sú sviatky v roku, kedy ide jednoducho zdravá strava bokom. No aj napriek tomu je tu riešenie, ako predísť a zmierniť nepríjemné pálenie záhy.

Prevencia

Ak si chcete užiť Vianoce bez pálivého pocitu v hrudníku, oplatí sa preventívne chrániť. Pri vianočnom hodovaní sa neponáhľajte, poriadne rozkúsajte jedlo a požujte ho. Jedlo sa tak lepšie v žalúdku rozloží. Zabudnite tiež na príliš studené a horúce nápoje, ktoré sú spúšťačom nepríjemného pálenia záhy.

Vyhnite sa fajčeniu. Nie je nič horšie, ako sa poriadne najesť a zapáliť si potom cigaretu. Nikotín totiž uvoľňuje žalúdočný zvierač. Snažte sa nekonzumovať mlieko. Aj keď pôsobí upokojujúco, kým preteká pažerákom, ale v žalúdku podporuje vylučovanie kyselín. Dobre urobíte, ak sa vyhnete aj nápojom obsahujúcim kofeín, ktoré môžu uvoľniť zvierač pažeráka a spustiť pálenie záhy.

Prvá pomoc pri pálení záhy

Prvou pomocou môže byť i známa jedlá sóda alebo pohár obyčajnej vody. Využite i orechy na odstránenie tohto nepríjemného problému!  Blahodárne pôsobia predovšetkým mandle, ktoré sú vhodné na každodennú konzumáciu. Na uhasenie záhy vám postačí pár kúskov, 5-6 kúskov. Riešením je i obyčajné žuvanie žuvačky bez cukru, ktorá podporuje tvorbu slín. Tie pomáhajú spláchnuť žalúdočnú kyselinu.

Zacvičte si

Myslite na dostatok odpočinku a pohybu. Pohyb udržiava žalúdok i črevá v normálnom stave. Dôležité je, vyhýbať sa cvičeniu spojenému s ohýbaním a predkláňaním, ktoré môžu stav zhoršiť. Aby ste predišli páleniu záhy, zacvičte si najmenej hodinu po jedle a ani nikdy hneď po ňom nechoďte ľahnúť.

Ďalšie riešenia

Ak chcete siahnuť po podpore zo strany prírodných prostriedkov, pripravte si čaj z mäty, medovky, púpavy alebo puškvorca. Pomôže aj čaj z ďumbiera alebo z aromatických bylín ako fenikel a rebríček, ktoré vám prinesú rýchlu únavu. Skúste aj šťavu z kapusty, ktorá obsahuje glutamín, zmierňujúci pocit pálenia.

Prekyslenie môže niekedy spôsobiť takú bolesť, že by si človek najradšej ľahol do postele. Nerobte to! Zostaňte vo vzpriamenej polohe, ktorá zabraňuje refluxu žalúdočných štiav do pažeráka, teda spätnému vtekaniu obsahu žalúdka do pažeráka.

Pálenie záhy môže vyvolať aj hormonálna antikoncepcia. Sú aj iné lieky, ktoré podporujú pálenie záhy. Samozrejme, najlepšie je informovať sa u svojho lekára.

Môže spôsobiť vážne ochorenie

Spočiatku nevinná pálčivá bolesť v hrudníku môže znamenať i vážnejšiu chorobu. Ak pociťujete väčšie bolesti pred jedlom, vaše ťažkosti môže vyvolávať žalúdočný vred, ked neostáva nič iné, ako čo najskôr navštíviť svojho lekára.

Platí to i v prípade, ak máte závratym dýchavičnosť, bolesť, ktorá vystreľuje do hrdla a pleca alebo máte stolicu s prímesou krvi. Bez ohľadu na to, či sú Vianoce alebo nie, vtedy je nevyhnutné navštíviť lekára, ktorý vám zaručí, že prežijete v zdraví aspoň časť vianočných sviatkov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9