Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

MUDr. Jozef Klucho: Za častým vyprázdňovaním môže byť stres

MUDr. Jozef Klucho je špecialistom na ochorenia tráviaceho traktu.
MUDr. Jozef Klucho je špecialistom na ochorenia tráviaceho traktu.

Gastroenterológ MUDr. Jozef Klucho je špecialistom na ochorenia tráviaceho traktu a virtuálnym medicínskym poradcom a majiteľom prvej slovenskej virtuálnej gastroenterologickej ambulancie. V online rozhovore, ktorý bol 19. augusta od 11:00 na Vyšetrení, pomohol mnohým čitateľom, ktorých trápili rôzne tráviace problémy. Vďaka nemu sa dozvedeli i to, že na trávenie môže mať vplyv stres a najlepšia na zápchu je vláknina. Pozrite sa na sumár toho, čo MUDr. Jozef Klucho prezradil čitateľom v online rozhovore!

Dôležitá je pravidelná strava

Zo všetkých strán počúvame, aké je dôležité jesť pravidelne raňajky, obed a večeru. Zároveň by sa však človek nemal najesť tesne pred spaním. Prečo to tak je?

„Telo potrebuje pravidelný prísun živín a žalúdok, resp. celý tráviaci systém v noci musí tiež oddychovať a nie byť zaťažený jedlom, ktoré skonzumujeme hodinu až dve pred spánkom. Navyše, pri trávení sa uvoľňujú plyny, ktoré môžu vyvolávať bolesť a znepríjemňovať spánok,“ povedal MUDr. Klucho.

Ako na zápchu?

Pri zápche sa človek necíti dobre vo svojej koži a dokáže mu znepríjemniť celé dni. Aby ste sa jej vyhli, MUDr. Klucho odporúča príjem vlákniny, dostatok tekutín, pohybu a probiotiká. Výborné je aj občasné pitie magnéziových minerálok, ktoré zmäkčujú stolicu. Z voľne predajných liekov môžete siahnuť po nenávykových preháňadiel, ktoré sú na báze laktulózy.

Ak trpíte zápchou aj niekoľko dní a máte v rodine niekoľko, kto umrel napr. na rakovinu čriev, s veľkou istotou budete poslaní na kolonoskopiu, ktorá je pre mnohých nepríjemná a majú z nej strach. MUDr. Klucho radí, aby ste si v tomto prípade našli pracovisko, kde ju robia v dostatočnom utlmení alebo kompletnom uspatí. Bohužiaľ, rodinná anamnéza je indikáciou na kolonoskopiu.

Keď dieťa trpí

Pre rodiča nie je nič horšie ako pohľad na svoje dieťa, ktoré trpí. Ak má dieťa problém s vyprázdňovaním, ťažko jej ide stolica a nepomáhajú preháňadlá či lieky, je tu ďalšia pomoc. MUDr. Klucho radí, že ak má dieťa po dlhotrvajúcej zápche bolestivý konečník, mali by ste skúsiť jemné masáže konečníka kalciovou masťou alebo glycerínové čapíky. Dôležitá je aj spomínaná vláknina, probiotiká a pitný režim. Ak by to nepomohlo, je potrebné zájsť k odborníkovi na vyšetrenie.

Helicobactera sa ľahko nezbavíte

Helicobacter pylori je nepríjemným strašiakom a baktériou, ktorá sa "usídľuje" v žalúdočnej sliznici alebo v sliznici dvanástorníka. MUDr. Klucho upozorňuje, že sa helicobacter u niektorých pacientov nedá vyliečiť.

„Žiaľ, u časti pacientov sa helicobacter ani štvorkombináciou liekov vyliečiť nedá. Tí musia byť pravidelne sledovaní u gastroenterológa. Skúste dlhodobo probiotiká, prípadne aspoň občas brokolicu. Možno sa ho podarí týmto potlačiť,“ povedal MUDr. Klucho.

Pozor na stres

Na trávenie môže mať vplyv aj stres. Kvôli nemu môžu mať niektorí nepríjemné tráviace problémy, ako napr. žalúdočné ťažkosti vo forme záchvatovej bolesti v oblasti žalúdka. Ak príčinu nezistilo kompletné gastroenterologické vyšetrenie, vrátane gastroskopie, na vine môže byť stres. Účinné sú v tomto prípade probiotiká alebo lieky na zlepšenie vyprázdňovania žalúdka. Vplyvom častého stresu môže telo zareagovať aj častým chodievaním na záchod. V každom prípade ten, kto si nevie poradiť sám, by mal navštíviť psychológa.

Prečítajte si celý online rozhovor s gastroenterológom MUDr. Jozefom Kluchom!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9