Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prvá slovenská poisťovňa uhradí smrteľne chorým prevratnú liečbu

Protónové centrum využíva unikátnu metódu ožiarenia, vďaka čomu sa zdravé bunky poškodia len minimálne.
Protónové centrum využíva unikátnu metódu ožiarenia, vďaka čomu sa zdravé bunky poškodia len minimálne.

Prvá slovenská zdravotná poisťovňa (VšZP) schválila liečbu karcinómu prostaty v pražskom protónovom centre, ktoré je svetovou špičkou. Na liečbu pacientov využíva vysoko presnú metódu protónového žiarenia. Protónová terapia je tým výnimočná, že sa pri nej minimálne poškodzujú zdravé bunky. Riziko vedľajších účinkov je menšie ako u klasickej chemoterapie a chorý pacient sa rýchlejšie zotaví.

Všeobecná zdravotná poisťovňa sa po nemeckej Allianz stala druhou zahraničnou zdravotnou poisťovňou, ktorá hradí túto vysoko efektívnu a šetrnú metódu liečby v Prahe. Tuzemské zdravotné poisťovne až doteraz všetky žiadosti pacientov zamietli. V pražskom centre se tak liečia len českí samoplatcovia.

Zomiera naň najviac mužov

Karcinóm prostaty patrí medzi najčastejšie onkologické ochorenia u mužov. Na Slovensku je v poradí výskytu zhubných nádorov na treťom mieste. V minulom roku karcinóm prostaty prevažoval u mužov, dokonca sa zaradil medzi zhubné nádory s najväčšou úmrtnosťou. Schválená liečba tohto závažného ochorenia od Všeobecnej zadravotnej poisťovne v exkluzívnom centre v Prahe - Proton Therapy Center môže pomôcť znížiť úmrtnosť a zachrániť tisíce životov.

Aké sú výhody liečby?

Protónový zväzok umožňuje vďaka presnému zacieleniu na nádor nielen zvýšenie dávky v jednotlivých ožiareniach a tým skrátenie doby liečby, ale pacientom prináša i ďalšie benefity pre jeho plnohodnotný život. Pacient má omnoho nižšie riziko doživotných problémov s pomočovaním, impotenciou a krvácaním z konečníka, ktoré často sprevádzajú liečbu konvenčnou rádioterapiou. Práve tieto komplikáce zásadne znepríjemňujú život pacientov a predstavujú ďalšie náklady na liečbu.

„Ak pacientom vysvetlíte výhody protónovej liečby, nebudú už chcieť žiadnu inú,” povedal prof. Dr. Manfred Herbst, riaditeľ pražského protónového centra.

V centre sa liečia len samoplatcovia

Faktom je, že české zdravotné poisťovne neuhrádzajú liečbu v protónovom centre svojim poistencom. Ak by protónová liečba bola umožnená len 600 českým pacientom, ušetrili by zdravotné poisťovne pri tomto počte v priamych nákladoch viac ako 50 miliónov korún oproti konvenčnej terapii (RapidArc), ktorú v Českej republike svojim poistencom bez problémov hradia. Keby sme zohľadnili i súvisiace výdaje na liečbu komplikácií, bola by úspora ešte ďaleko vyššia, navyše by pacienti nestrácali šancu na plnohodnotný život a možnosť venovať sa svojej pôvodnej práci i záľubám. V centre podstupujú liečbu tak len českí samoplatcovia.

Jediná Slovenka podstúpila v centre liečbu

Doteraz sa v protónovom centre v Prahe liečila jediná Slovenka - sedemročná Veronika s nádorom očnice. Má za sebou úspešnú liečbu, ktorú znášala veľmi dobre a momentálne je doma.

"Veronika tolerovala liečbu veľmi dobre. S plyšovým zajačikom v rukách statočne znášala nie práve pohodlnú polohu pod fixačnou maskou, ktorá zabezpečovala stále rovnakú polohu a bránila akémukoľvek, i mimovoľnému pohybu. Počas prakticky celej liečby nemala žiadne významnejšie komplikácie. Až v závere terapie spolu s narastajúcou dávkou žiarenia sa vytvorilo okolo ožarovaného oka mierne začervenanie, čo však bola očakávaná poradiačná kožná reakcia, ktorá sa vždy bez následkov čoskoro zahojí. Počas liečby dostala aj jeden cyklus chemoterapie, ktorá u nej tak vynikajúco zabrala,“ pochvaľuje si priebeh liečby MUDr. Branislav Sepeši, detský radiačný onkológ z Proton Therapy Center v Prahe.

Zahájilo spoluprácu so slovenskými poisťovňami

Centrum zahájilo prednedávnom spoluprácu so slovenskými zdravotnými poisťovňami, aby sa Slováci mohli liečiť touto unikátnou metódou. Záujem zatiaľ prejavila Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorej poistencom je aj spomínaná Veronika. Uvidí sa, či so spoluprácou budú súhlasiť aj iné poisťovne. V každom prípade sa tak zvýši nádej na uzdravenie ľudí, trpiacich zákernou rakovinou.

Prečítajte si článok o jedinej slovenskej pacientke, ktorá podstúpila vysoko efektívnu metódu liečby v Prahe!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9