Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Epileptický záchvat! A čo teraz?

Na Slovensku žije približne 68 000 ľudí s epilepsiou.
Na Slovensku žije približne 68 000 ľudí s epilepsiou. (Zdroj: GettyImages)

Na celom svete žije s epilepsiou viac ako 50 miliónov ľudí. Na Slovensku ich je približne 68 000, z čoho až 8 000 predstavujú deti. Viete, ako sa správať, ak niekto vo vašom okolí dostane epileptický záchvat?

„Epilepsia je chronické ochorenie mozgu charakterizované opakovaným výskytom epileptických záchvatov. V liečbe sa používajú lieky – antiepileptiká, v indikovaných prípadoch liečba epileptochirurgická, eventuálne iné špecifické postupy ako stimulácia blúdivého nervu či niektorých častí mozgu. Pri sekundárnych, teda provokovaných záchvatoch liečime primárnu príčinu záchvatu, čo môže byť mozgový nádor či zápal,“ vysvetľuje MUDr. Mária Holá z neurologickej ambulancie Nemocnice AGEL Zvolen.

Čo záchvaty spôsobuje?

Epileptické záchvaty možno podľa ich príčin rozdeliť do dvoch skupín. Idiopatické záchvaty sú zväčša zapríčinené vrodenou funkčnou poruchou mozgu. Symptomatické alebo tiež provokované záchvaty bývajú vyprovokované iným ochorením mozgu, napríklad detskou mozgovou obrnou, vrodenou vývojovou chybou mozgu, nádorom, cievnou mozgovou príhodou, úrazom, zápalom či toxickým poškodením mozgu. Záchvat sa ale môže objaviť aj ako súčasť abstinenčných príznakov, pri vynechaní dlhodobo užívaných liekov alebo aj pri otravách.

Ako dlho záchvat trvá?

Dĺžka záchvatu je individuálna, od niekoľkých desiatok sekúnd až po hodiny. Pri epileptickom záchvate dochádza k náhlej zmene klinického stavu pacienta, čo sa môže prejaviť ako náhly záraz v činnosti, zmena psychického stavu, opakované pseudoúčelné pohyby, zášklby tela, tŕpnutia, senzorické prejavy, záblesky v zornom poli, pocity už videného a zažitého, príznaky zo strany tráviaceho traktu či náhle poruchy vedomia s pádom alebo kŕčmi tela.

Ako sa diagnostikuje?

Odhaliť epilepsiu môže neurológ. V úvode ochorenia teda pacient absolvuje klinické neurologické vyšetrenie a laboratórny rozbor krvi. Nasleduje CT (zobrazovacie vyšetrenie mozgu) a MRI (magnetická rezonancia) mozgu a tiež EEG.

Ako sa lieči?

Základom liečby je správne nastavená medikamentózna liečba, ale veľmi dôležité sú aj režimové opatrenia, teda pravidelný spánkový režim a vyhýbanie sa prípadným spúšťačom záchvatov (alkohol, energetické nápoje, vynechanie liečby ap.)

Čo robiť v prípade záchvatu?

“Snažíme sa zabezpečiť, aby sa pri záchvate človek neporanil,” hovorí MUDr. Holá a zároveň radí všímať si príznaky, ktoré sú dôležité pre zdravotníkov: napínanie končatín, kŕče, pozáchvatová zmätenosť či agresivita a dĺžka trvania záchvatu. Dodáva, že nie je správne pacientovi násilím otvárať ústa či sa mu snažiť niečo do nich vložiť, prípadne neprimeraným spôsobom brániť kŕčom. MUDr. Holá zároveň radí, kedy je vhodné privolať odbornú pomoc: “Keď ide o prvý záchvat, kumuláciu záchvatov, ak sa pacient nepreberá ani po 5 minútach, ostáva dezorientovaný, má poranenie, oslabené končatiny, zvracia alebo udáva silné bolesti hlavy.”

Deti s epilepsiou

Na Slovensku existuje občianske združenie, ktoré sa venuje rodinám s detičkami s epilepsiou. Meli Beli založili manželia Škovierovci, ktorí sa s epilepsiou stretli cez svoju dcéru, ktorá trpí práve epilepsiou. Pravidelne organizujú nielen zbierky na pomoc malým epileptikom, ale aj rozličné vzdelávacie projekty, kde napríklad v školách učia o tom, čo to epilepsia vlastne je, ale aj čo robiť v prípade záchvatu.

Pre prípady záchvatov vyrobili aj nálepky na auto s nápisom “Na palube dieťa s epilepsiou”, aby vodič za autom rátal s tým, že auto s malým epileptikom či epileptičkou môže prudko zabrzdiť. OZ Meli Beli sa dlhodobo zasadzuje aj o to, aby aspoň na najfrekventovanejších verejných miestach, napríklad pumpách pri slovenských diaľniciach, boli na toaletách zriadené aj prebaľovacie kútiky s veľkými posteľami. Množstvo (nielen) epileptických detí je totiž plienkovaných aj vo veku, kedy sa už do prebaľovacích pultíkov dávno nezmestia, a rodičia sú nútení prebaľovať ich napríklad na zemi či v kufroch áut.

Taktiež je ich snahou, aby sa v nemocniciach nachádzali špeciálne postele pre deti so špeciálnymi potrebami, teda uzatvárateľné postele s vysokými stenami, z ktorej dieťa napríklad pri epileptickom záchvate nevypadne.

Ak sa vo vašom živote či bezprostrednom okolí objaví diagnóza epilepsia, mali by ste vedieť, že v tom a najmä na to nie ste sami. Vyhľadajte pomoc nie len odborníkov, ale aj komunít s podobným osudom a skúsenosťami, ktoré sa pre vás môžu stať cennými.

 

Viac o téme: MozogEpilepsiaNeurologiaEpilepticky zachvatOZ Meli BeliPrebalovaci pultZachvat
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9