Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

RASTLINA, ktorá vám REŠTARTUJE pamäť a pôsobí proti EPILEPSII: Z kvetináča do LEKÁRNIČKY

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Poznajú ju hlavne ženy, ktoré sú milovníčky kvetov, ktorými v lete zdobia svoje okná a balkóny. Táto letnička, ktorá sa pestuje hlavne v závesných kvetináčoch, má ešte jednu svoju "tvár". Ide zároveň o bylinku na lepšie fungovanie nervov a mozgu.

Bakopa patrí do čeľade Scrophulariaceae, teda rovnakej ako gratiola. Je známa aj pod inými názvami ako "Brahmi", či "Biela vločka". Ide o vodnú rastlinu, ktorá rastie vo vlhkom tropickom prostredí v krajinách ako Pakistan, India, Vietnam, Taiwan a južná Čína. Nachádza sa tiež v rôznych častiach Severnej a Strednej Ameriky a tropickej Afriky.

Čo sa v nej skrýva?

Hoci sa používa ako záhradná rastlina, vďaka svojim nápadným kvetom je populárna aj pre svoje liečebné účinky. Má totiž protizápalový, neuroprotektívny, analgetický, sedatívny a antiepileptický potenciál, píše sa na steptohealth.com. Rastlina je vzácna a ťažko sa hľadá.

Podľa informácií publikovaných v časopise Frontiers in Nutrition medzi jej hlavné zložky patria:

  • saponíny
  • alkoholy
  • steroidy
  • alkaloidy
  • cukry
  • aminokyseliny
  • flavonoidy
  • cucurbitacíny
  • glykozidy

Vplyv na mozog

Hlavnou účinnou látkou sú saponíny, obsahujúce bakozidy, ktoré sa spájajú s výhodami pre zdravie nervov a mozgu. V ajurvédskej medicíne je bakopa cenená pre svoj potenciál stimulovať pamäť a znižovať riziko neurodegeneratívnych ochorení. Okrem toho má ďalšie terapeutické vlastnosti.

RASTLINA, ktorá vám REŠTARTUJE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

1. Pomáha stimulovať funkciu mozgu

Nie je náhoda, že bakopa a doplnky z nej sú široko používané ako stimulanty mozgu. Výskum na zvieratách a ľuďoch naznačuje, že zlepšuje pamäť, pozornosť a rýchlosť učenia. Zo štúdie zverejnenej v Psychopharmacology vyplynulo, že u zdravých dospelých, ktorí užívali 300 mg bakopy denne počas 12 týždňov, sa zlepšila pamäť, schopnosť spracovávať vizuálne informácie a tiež učenie.

2. Má neuroprotektívny potenciál

Bakopa vyniká svojim neuroprotektívnym účinkom. Jej konzumácia slúži ako prevencia neurodegeneratívnych porúch, ako je Alzheimerova choroba a iné formy demencie. Chráni mozog pred oxidačným poškodením a kognitívnym poklesom, súvisiacim s vekom.

3. Vykazuje antiepileptické vlastnosti

Táto rastlina sa používa aj ako tonikum na zvýšenie duševnej výkonnosti. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam je prospešná pri poruchách, ako je epilepsia. Toto neurónové ochorenie je charakterizované prítomnosťou epileptických záchvatov, porúch učenia a problémov s pamäťou.

4. Pomáha predchádzať úzkosti, stresu a depresii

Extrakt z bakopy má silnú adaptogénnu aktivitu. Môže teda zlepšiť reakciu tela na stres. Malá štúdia na ľuďoch podporila tieto vlastnosti. Podávanie extraktov z rastliny súviselo so znížením hladiny kortizolu, hormónu, ktorý spôsobuje príznaky stresu a úzkosti. Rastlina tiež zlepšila kognitívnu výkonnosť a znížila úzkosť a depresiu u starších dospelých so začínajúcimi degeneratívnymi  poruchami.

Ďalšie možné účinky

Vysoký obsah antioxidantov v rastline je často spojený s ďalšími zaujímavými výhodami. 

  • V klinickej štúdii v Mind-Body Medicine sa u 85 percent detí s ADHD, liečených 6 mesiacov 225 mg denne extraktu z bakopy, zlepšila pozornosť aj celkový stav.
  • Štúdie na zvieratách naznačujú, že rastlina má potenciál inhibovať rast malígnych buniek. Na preukázanie týchto účinkov u ľudí sú však potrebné ďalšie štúdie.
  • Flavonoidy a saponozidy v rastline majú antioxidačné vlastnosti chrániace srdce.

RASTLINA, ktorá vám REŠTARTUJE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Riziká 

Bakopa je vo všeobecnosti bezpečná pre väčšinu zdravých dospelých. Napriek tomu môže viesť k nežiaducim reakciám, ako je nevoľnosť, žalúdočné kŕče a hnačka.

Vyhnúť by sa jej mali ľudia, ktorých trápia tieto ťažkosti:

  • žalúdočný vred
  • obštrukcia obličiek
  • tehotenstvo a laktácia
  • poruchy štítnej žľazy
  • obštrukcia žlčových ciest a čriev
  • pacienti s bradykardiou (nízka srdcová frekvencia)

Rovnako ako iné rastliny, konzumácia bakopy s liekmi môže viesť k rôznym interakciám. Aby ste predišli týmto reakciám, poraďte sa s lekárom skôr, ako začnete užívať doplnky z rastliny.

Ako sa užíva?

Bakopa sa predáva vo forme tabliet, extraktov, v kombinácii s inými liečivými rastlinami a ako sušená rastlina na nálev. Nájsť ju však na trhu zvyčajne nie je ľahké.

Za každých okolností by sa malo dodržiavať dávkovanie odporúčané výrobcom. Väčšinou to je medzi 300 mg a 450 mg denne. Nemala by to byť prvolíniovnou liečbou chorôb. Užívanie rastliny je len doplnkové a pokiaľ je to možné, malo by byť pod dohľadom lekára.

Viac o téme: RastlinaZdraviePrevenciaBakopa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9