Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

TOXÍNY striehnu tam, kde by ste to nečakali: Bežné VECI v DOMÁCNOSTI ako škodcovia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je realitou, že vzduch v interiéri má často vyššiu koncentráciu toxických látok ako ten vonkajší. Na vine sú výrobky, s ktorými prichádzate do kontaktu každý deň.

Toxické látky sa nachádzajú všade okolo nás. Nedá sa im úplne vyhnúť, niekedy sa nimi nevedomky obklopujeme a prinášame s ich dokonca do svojich domovov, ako upozorňuje steptohealth.com. Aj keď sa toxických predmetov nedá úplne zbaviť, môžete sa aspoň pokúsiť, používať ich čo najmenej, aby ste obmedzili vystavenie sa nebezpečným látkam. Ktoré predmety v domácnosti predstavujú riziko?

1. Výrobky z drevotriesky

Hobliny z dreva a pilín sa zvyčajne lepia močovino-formaldehydovými živicami. Ide o jed, ktorý priamo ovplyvňuje dýchacie cesty a oči. Problémy môže spôsobiť aj zvieratám.

Riziko sa zvyšuje, ak sú tieto produkty staršie, pretože novšie majú vyššie regulačné normy a nie všetky používajú toxické živice. Ak chcete zistiť, či je váš nábytok bezpečný, budete musieť overiť certifikáty výroby, ktoré by mali spĺňať medzinárodné normy. Pamätajte, že by mali byť v emisnej triede E1, nie vyššej.

2. Koberce

Koberce sa vyrábajú za pomoci lepidiel a farbív. Tieto produkty uvoľňujú prchavé organické zlúčeniny, ktoré môžu viesť k bolestiam hlavy, alergiám a únave. Ak koberec pokrýva celú podlahu, je viac škodlivý, pretože sa na ňom hromadia roztoče, spôsobujúce alergie a astmu. Keď je starý, je dobré vymeniť ho za taký, vyrobený z prírodných materiálov.

3. Laserové tlačiarne

Laserové tlačiarne vyžarujú do vzduchu drobné čiastočky, ktoré pochádzajú z tlačového prášku. Tieto častice prenikajú do pľúc a môžu viesť k rôznym pľúcnym a kardiovaskulárnym ochoreniam. Ak ju máte doma, skladujte ju v dobre vetranej miestnosti.

TOXÍNY striehnu tam, kde
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Detské fľaše

Veľa druhov fliaš je vyrobených z plastu, ktorý má štruktúru veľmi podobnú ľudskému estrogénu a je známy ako zabijak hormónov. Tento plast spôsobuje u detí vážne hormonálne poruchy. Najlepšie urobíte, ak sa poobzeráte po alternatívnych výrobkoch, ktoré sú vyrobené z bezpečných materiálov a vopred si skontrolujete zloženie na etiketách.

5. Matrace

Mnoho matracov má vysoký obsah polybrómovaného difenyléteru, čo je produkt, ktorý môže spôsobiť zdravotné problémy, keď ste mu vystavení. Tento materiál je obzvlášť nebezpečný pre deti. Často ho obsahujú staré matrace. Ak ste ten svoj dlho nevymenili, je na čase dať prednosť takému, ktorý je vyrobený z prírodných produktov.

6. Plastové nádoby

Plastové nádoby môžu ovplyvniť váš endokrinný, reprodukčný systém a spôsobiť vysoký krvný tlak, ako aj inzulínovú rezistenciu. Vymeňte ich za sklenené alebo keramické nádoby. Nezabudnite, že jedlo v plaste by ste nikdy nemali zohrievať v mikrovlnnej rúre.

7. Aviváž

Aviváž zanechá vaše oblečenie mäkšie a voňavejšie, no v skutočnosti ho tiež pokryje tenkou vrstvou toxických chemikálií. Môže spôsobiť podráždenie pokožky, dýchacie problémy a bolesti hlavy. Aj keď nepoužívate viac ako odporúčané množstvo, je lepšie vyhnúť sa používaniu aviváže, keď periete detské oblečenie.

Viac o téme: DomácnosťZdravieToxické látkyToxíny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9