Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slová študenta medicíny o rakovine sú obdivuhodné: Prezradil, ako bojuje s vlastnou chorobou

Študent medicíny David Dufek. Foto: Instagram/ddjourney Zobraziť galériu (5)
Študent medicíny David Dufek. Foto: Instagram/ddjourney (Zdroj: Instagram/ddjourney)

Napriek tomu, že si sám vypočul jednu z najdesivejších diagnóz, motivuje chorých ľudí, aby sa liečby nebáli a mysleli na prevenciu. David Dufek študuje klinickú onkológiu, aby raz mohol pomáhať ľuďom s rakovinou. Jeho inšpiratívny pohľad na vlastnú diagnózu má silný pozitívny odkaz.

Hovorí sa, že najlepšou školou života sú skúsenosti. O tie sa osud Davidovi Dufkovi postaral už v mladom veku, keď mu diagnostikovali rakovinu. V reportáži televízie Markíza označil sám seba za ambiciózneho a veselého človeka. Možno práve vďaka tomu mu choroba nedokázala vziať elán a psychickú odolnosť.

Čítajte viac: Pavla (36) zachránila intuícia, o rakovine netušil: Lekár ma pol roka liečil antibiotikami

„Môj život pred rakovinou bol asi rovnaký, neviem, či bol nejaký iný, pretože ma to až tak nepoznamenalo v takom slova zmysle, ako sa normálne stretávame s pacientmi, pre ktorých je to nečakaná facka a nevedia, o čo ide, a jediné, čo ich desí, je slovo rakovina,“ tvrdí študent medicíny z Brna.

Slová študenta medicíny o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Instagram/ddjourney)

„Všetko sa to začalo tým, že som si omylom nahmatal hrču na krku,“ opisuje a spomína, ako býval počas stáže v Oxforde často unavený, mával zvýšenú teplotu a vo zvýšenej miere sa potil. Príznaky boli učebnicovým príkladom lymfómu. Nasledovala návšteva lekára, biopsia uzliny, chemoterapia aj ožarovanie.

Slová študenta medicíny o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Instagram/ddjourney)

Rakovina nemusí znamenať radikálnu zmenu

Dnes je mladý medik pripravený na ďalšie životné výzvy. Po liečbe sa cíti byť v poriadku a verí, že má dostatok síl, aby ho choroba nepripravila o radosť zo života. To isté chce pretlmočiť aj ostatným pacientom, ktorí si myslia, že rakovina musí znamenať koniec a radikálnu zmenu života. Na svojom blogu a sociálnych sieťach ľudí motivuje, ale aj zabáva, aby nestrácali svoju životnú silu; snaží sa tiež robiť osvetu v oblasti liečby onkologických ochorení.

Slová študenta medicíny o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Instagram/ddjourney)

„Chcem ľuďom ukázať, že to nie je vždy tá choroba, ktorá vás položí do postele, budú vám padať vlasy, budú do vás len kvapkať jedy a nič iné už v živote nezažijete,“ dopĺňa s odporúčaním, že čím skôr človek príde za lekárom s tým, že má nejaký problém alebo že sa mu niečo nepáči, tým vyššiu má šancu na vyliečenie.

Slová študenta medicíny o
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Instagram/ddjourney)

Viac o téme: RakovinaLymfómDavid Dufek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9