Pavla (36) zachránila intuícia, o rakovine netušil: Lekár ma pol roka liečil antibiotikami

Športovec Pavol bojoval s lymfómom
Zdroj: Lymfoma Slovensko
2017-11-08 11:48:00

Mnohí ľudia sú zaskočení, keď sa dozvedia, že príznaky rakoviny môžu spočiatku pripomínať chrípku či prechladnutie. Choroba dokáže veľakrát oklamať aj lekárov. Prečítajte si, ako sa o lymfóme dozvedel 36-ročný športovec zo Slovenska.

 

„Športujem od detstva, roky som hral basketbal, neskôr som sa venoval behom a cvičeniu a posledné roky sa venujem kickboxu,“ hovorí Pavol Görög, ktorému pred dvoma rokmi diagnostikovali rakovinu lymfatického systému, tzv. lymfóm.

Čítajte viac: Smutná správa o rakovine krvi na Slovensku: Liečba stojí desaťtisíce eur, má to však háčik

„Všetko sa to začalo úplne nenápadne, moje príznaky boli únava, malátnosť, kolísajúce teploty, nočné potenie, svrbenie pokožky,“ opisuje pacient, ktorý s príznakmi navštívil svojho obvodného lekára. Keďže Pavol pokašliaval a symptómy sa podobali na prechladnutie alebo zápal, lekár športovcovi pol roka predpisoval antibiotiká. „Po pol roku to však došlo do fázy, keď už som antibiotiká nechcel brať a vyžiadal som si komplexné vyšetrenie,“ pokračuje. Nasledovalo vyšetrenie na krčnom oddelení, kde lekári nezistili nič. S rovnakou bezvýslednou diagnózou sa Pavol vracal aj z iných vyšetrení. O tom, že má rakovinu, sa dozvedel až po ôsmich mesiacoch od prvej návštevy obvodného lekára.

„Choroba a následná liečba mi uštedrila tvrdé rany, z následkov ktorých sa spamätávam dodnes. Pokúšam sa opäť dostať do formy,“ priznal Pavol, podľa ktorého je najdôležitejším kritériom úspešnej liečby včasná diagnostika ochorenia.

Skorá diagnostika je šancou na vyliečenie

Pacienti s lymfómom sa veľmi často sťažujú na teploty, nočné potenie, nechutenstvo a následné chudnutie. Nedostatok červených krviniek vnímajú ako silnú únavu. Veľakrát ich trápi aj svrbenie pokožky či vyrážky po celom tele. Väčšina lymfómov sa prejavuje hmatateľným zväčšením lymfatických uzlín a bolesťou v miestach, kde sú zväčšené.

Podľa slov Miroslavy Fövényes, prezidentky občianskeho združenia Lymfoma Slovensko, je lymfón najčastejším hematoonkologickým ochorením a piatym najčastejším onkologickým ochorením, ktoré vo veľkej miere postihuje mladých ľudí v produktívnom veku. Ako spresnila Fövényes, existuje okolo 80 podtypov lymfómov, z ktorých niektoré sú úplne liečiteľné. Všetko však závisí od skorej diagnostiky.

Slováci sa ku klinickým štúdiám dostanú len ťažko

Z celosvetového prieskumu Lymphoma Coalition vyplýva, že dostupnosť štandardnej aj inovatívnej liečby lymfómu je na Slovensku porovnateľná s krajinami západnej Európy. Slovensko však výrazne zaostáva v zapájaní pacientov do klinických štúdií. V porovnaní so zahraničím je ich málo a pre pacientov sú úplne najnovšie liečebné metódy takmer nedostupné. 

Zapojenie slovenských pacientov do klinického skúšania liekov je veľmi nízke, horšie od nás sú na tom len Slovinci a Maďari. V parlamente aktuálne prebieha schvaľovanie novely zákona č. 363/2011 o úhradách liekov. To môže podľa OZ Lymfoma Slovensko priniesť aj zhoršenie dostupnosti liečby. „Aj keď sme dostali prísľub, že liečba bude preplácaná, opäť na ňu nie je právny nárok, nie je vymožiteľná. A pri tom, ako máme málo klinických štúdií, sa pacient s návratom ochorenia alebo komplikovanejším stavom dostáva do ešte väčšej neistoty, pretože jeho liečba je finančne náročnejšia. Ku vhodným klinickým štúdiám sa však pacient nevie dostať,“ dopĺňa Fövényes. Ak by podľa nej chcel pacient absolvovať takúto liečbu v zahraničí, poisťovňa mu nepreplatí vedľajšie náklady, ako napríklad cestovné. V susedných krajinách, v ktorých majú počet klinických skúšaní omnoho väčší, by mohlo byť liečených mnoho slovenských pacientov s týmto ochorením.

Pacientom pomáhajú aj sociálne siete

Zhubné nádorové ochorenie lymfatického systému sa diagnostikuje veľmi ťažko a lekári diagnózu lymfómu často prehliadajú. Podobá sa totiž na celý rad iných, menej závažných ochorení. „Pri skorej diagnostike nám začínajú čoraz viac pomáhať sociálne siete. V našej uzatvorenej skupine na FB počúvame príbehy o zdravotných problémoch ľudí, či už ich vlastné alebo o blízkych. Ich stav potom konzultujeme so spolupracujúcimi  onkohematológmi,“ objasňuje Fövényes. Ako dodáva, vďaka tejto aktivite na sociálnej sieti pomohli už viacerým pacientom diagnostikovať lymfóm.

Zachovanie plodnosti

Skorá diagnostika ochorenia prináša tiež čas na rozhodnutia, ktoré môžu ovplyvniť život pacienta s lymfómom po jeho liečbe. Keďže na rozdiel od iných onkologických ochorení je lymfóm typický skôr pre mladšiu generáciu, postihuje najmä ľudí vo veku 18 – 35 rokov, je fertilita, čiže plodnosť, jednou z dôležitých tém. Z prieskumu OZ Lymfoma Slovensko vyplynulo, že len 40 percent pacientov z opýtaných vedelo, ako si zachovať šancu mať vlastné potomstvo. Až v 70 percentách prípadov pacienti pri liečbe neriešili otázku zachovania plodnosti. Pritom, viac než 66 percent respondentov sa vyjadrilo, že by si nechali zmraziť vajíčka alebo spermie. V spolupráci s odborníkmi preto občianske združenie pripravuje informačnú brožúru pre pacientov, ako aj odporúčania pre lekárov.

Občianske združenie Lymfoma Slovensko pomáha pacientom s diagnózou lymfóm a leukémia a ich príbuzným. Od septembra 2017 rozšírilo svoje poradenské služby. Zástupcovia združenia sú osobne k dispozícii aj v poradni Asociácie na ochranu práv pacientov v SR v banskobystrickej Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta každý prvý utorok v mesiaci. Lymfoma Slovensko možno kontaktovať aj cez Facebook OZ Lymfoma Slovensko a uzavretú skupinu Lymfom priatelia. Viac informácií o ochorení, jeho jednotlivých podtypoch, ako aj o novinkách v liečbe nájdete na www.lymfom.sk.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina lymfóm rakovina lymfatického systému

2017-11-08 11:48:00  |  Foto: Youtube/Lymfoma Slovensko, Thinkstock.com Video: Youtube/Lymfoma Slovensko  |  Zdroj: tlačová správa, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia