Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bolesť KRKU nie je malichernosť: Stavte na recepty z RASTLÍN, ktoré prekonajú kvalitnú MASÁŽ!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Bolesť krku nie je nič príjemné. Hlavne keď stuhnuté svaly trápia človeka od samého rána. Niekedy je tak intenzívna, že nie je schopný vykonávať bežné činnosti. Väčšina ľudí siahne po liekoch, no existujú aj prírodné spôsoby, ktoré s ňou zatočia.

Cervikalgia. Tak sa odborne nazýva bolesť krčnej chrbtice. Spúšťačom môže byť ktorákoľvek časť tela vrátane nervov a platničiek. Prejavuje sa stuhnutými svalmi, závratmi, bolesťami hlavy a ťažkosťami pri vykonávaní niektorých pohybov. Hlavnou príčinou je zlé držanie tela, ale aj stres, zranenie či prílišná fyzická aktivita, píše sa na steptohealth.com.

Dobrou správou je, že nepríjemná bolesť sa dá poraziť prírodnými prostriedkami. Je to preto, že niektoré ich zložky majú protizápalové a zmierňujúce vlastnosti. 

1. Obklad zo žihľavového čaju

Jednou z relaxačných terapií na zníženie bolesti krku sú horúce obklady zo žihľavového čaju. Táto rastlina má totiž protizápalové látky.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice suchých listov žihľavy
  • 1 šálka vody

Postup:

Dajte variť vodu, keď začne vrieť, pridajte žihľavu. Nechajte lúhovať 10 minút. Potom sceďte a do pripraveného čaju namočte malý uterák. Potom si ho priložte na postihnuté miesto. Nechajte pôsobiť 10 až 15 minút. Kúru aplikujte dvakrát denne.

Bolesť KRKU nie je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Ľubovník bodkovaný

Ľubovník bodkovaný je rastlina, ktorá tlmí bolesť. Jeho živiny dokonca stimulujú krvný obeh a vďaka viac okysličeným svalom sa znižuje zápal.

Ingrediencie:

  • 1 čajová lyžička ľubovníka bodkovaného
  • 1 šálka vody

Postup: 

Dajte zovrieť vodu a potom pridajte ľubovník bodkovaný. Nechajte 10 minút lúhovať a sceďte. Pite tento čaj dvakrát denne, aby ste znížili svalové napätie.

3. Olejové masáže

Masáž krku je účinný spôsob, ako znížiť bolesť. Dodá vám príjemný pocit tepla vo svaloch a zmierni zápal.

Bolesť KRKU nie je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice mandľového oleja
  • 1 polievková lyžica levanduľového oleja

Postup:

Zmiešajte oleje v nádobe, kým nezískate hladkú zmes. Potom ju naneste na krk a hladkými krúživými pohyby ju masírujte 5 až 10 minút. Buďte však opatrní. Nesprávny pohyb totiž môže stav ešte zhoršiť. Opakujte masáž dvakrát denne.

4. Ošetrenie olivovým olejom a himalájskou soľou

Kombinácia olivového oleja a himalájskej soli je skvelým podporným liekom na zmiernenie bolesti krku. Ich liečivé vlastnosti stimulujú krvný obeh v bolestivej oblasti. Znižujú tiež zápalovú reakciu, ktorá spôsobuje napätie v svaloch.

Ingrediencie:

  • ½ šálky lisovaného olivového oleja
  • ¼ šálky himalájskej soli

Postup:

Zmiešajte ingrediencie v nádobe, kým nevznikne zrnitá, mastná pasta. Potom si ňou natrite boľavý krk a masírujte miesto po dobu 3 minút. Potom nechajte 20 minút odpočívať a na záver opláchnite teplou vodou. Túto liečbu používajte, kým bolesť úplne nezmizne.

Bolesť KRKU nie je
Zobraziť galériu (4)

5. Obklad z boldovníka vonného

Obklad z boldovníka znižuje svalové napätie a zmierňuje bolesti krku. Pôsobí ako antispazmodikum a sedatívum.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice boldo čaju
  • 1 šálka vody

Postup:

Dajte zovrieť vodu a pridajte listy boldovníka. Znížte teplotu a nechajte variť ďalších 15 minút. Potom čaj sceďte a použite ho čo najteplejší. Namočte do neho malý uterák. Potom ho priložte na bolestivé miesto. Nechajte pôsobiť 10 minút. Opakujte liečbu dvakrát denne.

Hoci tieto prírodné prostriedky zaberajú, nemali by ste zabudnúť na to, že je potrebné aj cvičenie, ktoré pomôže uvoľniť bolestivý krk. Samozrejme, pomôže aj oddych a vyvarovanie sa fyzickej námahe.

Viac o téme: PrírodaBolestiKrkAlternatívna medicína
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9