Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vážna KONKURENCIA mnohých byliniek: Porazí ich svojimi ÚČINKAMI, zmenší RAKOVINOVÉ bunky!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kedysi ju považovali za burinu, teraz ju milovníci zdravej výživy pestujú na svojich parapetách. Je nabitá vitamínmi a minerálmi prospešnými pre organizmus. Jej konzumácia zlepšuje náladu, trávenie a tiež prečisťuje krv.

Pochádza z Blízkeho východu a jej pozitívne účinky na zdravie poznali už pred našim letopočtom. Má mierne horkú, korenistú chuť. Nájdeme v nej vitamíny A, B, C, E, cholín, železo, vápnik, draslík a omega-3 a -6 mastné kyseliny, píše sa na eatthis.com.

Žerucha podporuje imunitu, chráni pred oxidačným stresom a má tiež pozitívne účinky na kožu. Na to, aby ste z nej získali všetky výhody, stačí, keď ju pridáte do šalátu, alebo si ňou posypete chlebík. Aké sú jej ďalšie zdravotné výhody?

1. Má silné protizápalové účinky

Keď si natrháte trochu žeruchy do šalátu, smoothies alebo sendvičov, dodáte telu silné zlúčeniny s protizápalovými vlastnosťami.

„Vďaka nim dokáže telo bojovať proti oxidačnému stresu,“ konštatovala registrovaná dietologička Lauren Manakerová.

Obsahuje totiž fenetylizotiokyanát, zlúčeninu, o ktorej je známe, že znižuje rast určitých rakovinových buniek a pôsobí ako antioxidant.

Vážna KONKURENCIA mnohých byliniek:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Plná vitamínu K

Žerucha je skvelou zeleninou s vysokým obsahom vitamínu K. Iba v jednej šálke ho nájdeme 85 mikrogramov, pričom denná odporúčaná dávka pre dospelých je okolo 120 mikrogramov. Vitamín K pomáha telu zrážať krv a je dôležitou živinou, ktorá podporuje zdravie kostí.

3. Podporuje zdravie srdca

Žerucha je plná vitamínov a minerálov, ktoré sú preukázateľne prospešné pre zdravie srdca. Neobsahuje nasýtené tuky a má zanedbateľné množstvo sodíka. Nájdeme v nej tri kľúčové mikroživiny - vápnik, horčík a draslík, ktoré znižujú krvný tlak a cholesterol.

„Obsahuje tiež dusičnany, ktoré sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, zlúčeninu, ktorá uvoľňuje krvné cievy a podporuje kardiovaskulárne funkcie,“ vysvetlila dietologička Amy Goodsonová.

4. Chráni oči

Podľa Manakerovej táto rastlina chráni pred rozvojom makulárnej degenerácie. Ide o problém súvisiaci s vekom, ktorý ovplyvňuje sietnicu.

„Táto zelenina je prírodným zdrojom luteínu a zeaxantínu dvoch zlúčenín, ktoré podporujú zdravie očí,“ tvrdí odborníčka.

5. Prospieva kostiam

Žerucha je bohatá na esenciálne minerály, ktoré podporujú optimálne zdravie kostí. Vyniká množstvom vápnika, no kostiam prospieva aj horčík, draslík a vitamín K.

„Práve ten predstavuje životne dôležitý prvok osteokalcín, bielkovinu, ktorá je súčasťou štruktúry kostí a reguluje kostný obrat,“ uviedla dietologička Trista Bestová.

Vážna KONKURENCIA mnohých byliniek:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Obsahuje veľa živín a podporuje trávenie

Jednou z hlavných výhod, keď si doprajete žeruchu, či už na šaláte alebo primiešanú do smoothie, je to, že dodáte telu množstvo živín, vitamínov a minerálov pri malom množstve kalórií. Jej konzumácia podporuje trávenie a poradí si tiež so zápchou, hnačkou, dokonca aj úplavicou.

7. Znižuje riziko vzniku rakoviny

„Obsahuje bioaktívne zlúčeniny ako glukozinoláty, ktoré majú ochranný účinok proti určitým typom rakoviny tým, že inhibujú rast rakovinových buniek a podporujú ich elimináciu,“ konštatovala dietologička Goodsonová.

Je to vďaka vyššiemu obsahu antioxidantov.

Ako si doma vypestovať žeruchu?

Do plytkej misky vložte poriadne namočenú vatu a potom na ňu nasypte semiačka žeruchy.  Umiestnite ju na slnečné miesto. Nezabudnite vatu pravidelne vlhčiť, aby nevyschla. Úrodu môžete pozbierať do dvoch týždňov.

Viac o téme: ŽeruchaRastlinaZdravieBylinkaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9