Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SPOJENEC všetkých žien v jednom OLEJI: Ochráni pokožku pred STARNUTÍM a zabráni kŕčom!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je nielen súčasťou parfémov a krémov na citlivú pokožku. Tento esenciálny olej má protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti. Zlepšuje koncentráciu, podporuje trávenie a pôsobí tiež ako afrodiziakum.

Esenciálny olej neroli je produkt získaný parnou destiláciou bielych kvetov pomarančovníka horkého (Citrus aurantium). Tie sa musia zbierať ručne bez nadmerného otlačenia a po odtrhnutí by sa mali spracovať čo najskôr, pretože kvety majú tendenciu strácať olej, ako sa píše na steptohealth.com.

Neroli je známy ako olej z pomarančových kvetov a je charakteristický svojou jemnou kvetinovou arómou s nádychom citrusov. Vďaka svojmu zloženiu a vlastnostiam sa často používa v prírodnej medicíne a kozmetike ako produkt proti zápalu, bolesti, symptómom menopauzy a kožným poruchám.

Aké má ešte využitie?

1. Zápal a bolesť

Esenciálny olej sa používa lokálne ako bojovník na zníženie zápalu a bolesti. Znižuje príznaky svalových zranení, porúch kĺbov a neuropatickej bolesti. Zatiaľ však existujú len štúdie na zvieratách. Výskum na potkanoch, zverejnený v časopise Journal of Natural Medicines odhalil, že tento olej znížil akútny a chronický zápal u pozorovaných zvierat.

2. Príznaky menopauzy

Zistilo sa tiež, že inhalácia tohto esenciálneho oleja je prospešná pre ženy v štádiu menopauzy. Dôvod? Pomáha znižovať intenzitu symptómov, ako je nízka sexuálna túžba, vysoký krvný tlak a stres.

SPOJENEC všetkých žien v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Prejavy predmenštruačného syndrómu

Nie je náhoda, že tento druh esenciálneho oleja je uvedený ako spojenec pre zdravie žien. Používa sa v aromaterapii ako prostriedok na zníženie symptómov predmenštruačného syndrómu (PMS). Z jednej štúdie vyplynulo, že inhalovanie esenciálneho oleja neroli znížilo náladovosť, bolesť a opuch spôsobený PMS.

4. Proti kŕčom

V tradičnej medicíne niektorých ázijských krajín sa esenciálny olej neroli používa ako prírodné antikonvulzívum, teda prostriedok proti kŕčom. Jeho aplikácia je spojená s rovnováhou fungovania mozgu a znížením triašky.

5. Antimikrobiálna a antioxidačná aktivita

Chemické zloženie esenciálneho oleja mu dodáva antimikrobiálne a antioxidačné vlastnosti. Vo výskume in vitro, ktorý bol zverejnený v Pakistan Journal of Biological Sciences, si zistilo, že tento produkt vykazoval antimikrobiálnu aktivitu proti 6 typom baktérií, najmä Pseudomonas aeruginosa. Bol užitočný aj proti dvom druhom kvasiniek a trom plesniam. Okrem iného sa zistilo, že má antioxidačný potenciál, čo naznačuje výhody proti poškodeniu spôsobenému oxidačným stresom.

6. Zdravie a krása pokožky

Široká škála kozmetických produktov starostlivosti o pleť obsahuje vo svojich receptúrach esenciálny olej neroli. Vďaka obsahu flavonoidov, vitamínov, minerálov a terpenoidov je jeho lokálne použitie spojené s ochranou pokožky a prevenciou predčasného starnutia. Najmä flavonoidy majú fotoprotektívne účinky. Pomáhajú absorbovať ultrafialové svetlo a zabraňujú starnutiu buniek. Jeho antimikrobiálne a antifungálne vlastnosti súvisia s prevenciou akné a iných kožných infekcií. Vyživuje pokožku a podporuje proces hojenia.

SPOJENEC všetkých žien v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bezpečnosť a kontraindikácie oleja

Vo väčšine prípadov je tento esenciálny olej bezpečný a dobre tolerovaný. Často sa používa v aromaterapii a masážach. Neodporúča sa jeho priame požitie, hoci môže byť bez rizika priemyselne začlenený do niektorých produktov ako potravinárska prídavná látka. Z bezpečnostných dôvodov by sa však tento výrobok nemal aplikovať neriedený. Mal by sa kombinovať s iným olejom ako je kokokosový, mandľový, či olivový, aby nedošlo k podráždeniu pokožky. Nemal by prísť do kontaktu so sliznicami. Pred jeho aplikáciou vyskúšajte účinky na predlaktí. Naneste malé množstvo neroli zmiešaného s iným olejom a počkajte, či koža nezareaguje. Ak po niekoľkých hodinách nedôjde k žiadnym negatívnym reakciám, dá sa bez problémov aplikovať.

Používať by sa nemal v nasledujúcich prípadoch:

  • malé deti
  • otvorené kožné lézie
  • akákoľvek pokožka vystavená priamemu slnku alebo soláriám

Ako sa dá použiť?

Esenciálny olej neroli je možné zakúpiť v špecializovaných predajniach alebo e-shopoch. Používa sa najmä do difuzérov, sprejov, alebo do kúpeľov. Ako ukľudňujúci a relaxačný olej ho možno naniesť na vatu alebo na vreckovku a následne sa vdychuje jeho vôňa. Na zvýšenie účinku sa môže kombinovať s jedným alebo viacerými esenciálnymi olejmi, ako je:

  • harmanček
  • šalvia
  • kadidlo
  • zázvor
  • grapefruit
  • jazmín
  • borievka
  • levanduľa
  • citrón
  • mandarínka
  • myrha
  • santalové drevo
  • ylang ylang

Pri masážach alebo ošetrení pleti je potrebné ho kombinovať s iným olejom. Pomer je zvyčajne 5 kvapiek neroli na 20 mililitrov zvoleného oleja.

Viac o téme: ZdravieEsenciálny olejNeroli
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9