Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vykašlite sa z toho vďaka zaručenému prírodnému zázraku: Dostane vás z toho tento sirup!

Vykašlite sa vďaka účinnej byline! Zobraziť galériu (2)
Vykašlite sa vďaka účinnej byline! (Zdroj: thinkstock.com)

Nemusíte ho používať len pri príprave pokrmov v kuchyni. Užitočný je aj pri zdravotných ťažkostiach ako napr. prechladnutie. Reč je o tymiáne, ktorý veľmi dobre lieči nepríjemný kašeľ. Nie nadarmo sa táto bylina používa v rôznych sirupoch proti kašľu!

Rovnako ako bazalka, či rozmarín, aj tymián je jednou z bylín, ktoré sa často používajú v stredomorskej kuchyni. Je známy po celé stáročia, ľudia si ho obľúbili hlavne kvôli hojivému účinku. Môžu sa naňho spoľahnúť aj vtedy, keď ich trápia tráviace poroblémy ako plynatosť či nadúvanie.  Oceníte ho aj vďaka antibakteriálnym protizápalovým účinkom a sihanuť po ňom môžu dokonca aj majitelia problematickej pokožky so sklonom k akné.

Vyskúšajte účinky tymiánu, pomáha
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thikstock.cz)
Hlien sa ľahšie uvoľňuje

Tymián je veľmi účinný proti kašľu. Môžu za to silice obsiahnuté v byline, ktoré pomáhajú pri kašli. Vďaka nim sa hlien v dýchacích cestách ľahšie uvoľňuje a liečba je rýchlejšia. Najideálnejšie je kombinovať bylinu s extraktom z pupalky, čím si vytvoríte silnú zbraň pri akútnej bronchitíde. Je preukázané, že sa perfektne dopĺňajú!


STOPKAŠEĽ® sirup PRE DETI obsahuje jedinečnú kombináciu bylinných extraktov, ktorých účinok nastupuje podľa aktuálnej fázy kašľa. Uľavuje pri kašli a škriabaní v hrdle a tiež pomáha pri nachladnutí!

Čaj s tymiánom

Ak vás dusí a neviete sa z toho vykašľať, naordinujte si doplnkovú liečbu a spravte si čaj z tymiánu. Tymián si môžete kúpiť v lekárni ako čajovú zmes alebo si ho jednoducho pripravte sami. Dve lyžičky tymiánových listov dajte do šálky a zalejte asi 250 ml vriacej vody. Po piatich minútach listy vytiahnite a potom ho oslaďte podľa chuti medom.

Domáci sirup

Máte aj ďalšiu možnosť, ako využiť silu tejto byliny! Vyrobte si domáci sirup, ktorý si obľúbia vaše deti pre jeho sladkú chuť. Budete potrebovať 1 hrnček vody, 1/2 hrnčeku cukru (prírodný hnedý cukor alebo fruktóza), 10-12 g tymiánu a med.

Do hrnca nalejte vodu a vsypte cukor. Varte na miernom plameni max 5 minút, aby sa cukor rozpustil. Stiahnite z ohňa a pridajte tymián (môže byť sušený, najlepšie kvalitný overený tymián). Bylinu nechajte lúhovať až do úplneho vychladnutia, pokojne aj na celú noc. Potom preceďte cez sitko a môžete ešte pridať med, je to na vás. Pozor, aby to bolo až vo fázi lúhovania, kedy nie je teplota situpu viac ako 45 stupňov. Sirup dajte do sklenenej fľašky a uložte do chladničky. Na zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9