Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Skvelá náhrada umelých dochucovadiel: Spoznajte nezvyčajný spôsob využitia kvetov!

Jedli ste už kvety?
Jedli ste už kvety? (Zdroj: thinkstock.com)

Počuli ste už o tom, že sa kvety sa dajú jesť? Asi áno, ako deti sme niektoré z kvetov jedávali, teraz sa tieto jedlé kvety často používajú ako dekorácia jedla alebo namiesto dochucovadiel, pretože mnohé majú svoju charakteristickú chuť, ktorá sa dá využiť pri príprave jedál.

Nechtík (Calendula officinalis)

Nádherný jedlý kvet. Jeho chuťové rozpätie sa pohybuje od korenenej po horkú, či pikantnú až korenistú. Nechtík má aj ostrú chuť. Má pekné lístky v zlatisto oranžovej farbe.

Použitie:

Použite ho na posypanie polievok, cestovín alebo ryžových pokrmov, prípravu bylinkového masla, či šalátov. Ďalšou výbornou vlastnosťou je, že má žltý odtieň, keď sa uvarí. Preto sa používa aj do polievok, nátierok, či do praženice, kedy dodáva jedlu žltú farbu. Kvety sú jedlé.

Klinček (Dianthus caryophyllus)

Môžete ho použiť ako dekoráciu na tortu. Má prekvapivo sladké lístky, takže ho môžete použiť v dezertoch. Má vôňu muškátového orieška. Okvetné lístky môžete pridať aj do šalátov.

Vyberte si zo širokej ponuky letných festivalov.

Chryzantémy (Chrysanthemum coronarium)

Je to rastlina žlto – oranžovej farby. Mladé listy a stonky sa používajú do šalátov alebo sa tepelne upravujú. Má vysoký obsah vitamínu C a provitamínu A.

Nevädza (Centaurea cyanus L.)

Zbierajú sa jednotlivé kvety. Má mierne sladkú a korenenú chuť. Nevädza sa dá použiť aj ako prirodzené potravinové farbivo. Do jedál sa používa na finálnu dekoráciu pokrmu.

Púpava (Taraxacum officinalis)

Kvety sú najsladšie, keď sú ešte mladé. Majú sladkú až medovú príchuť. Staršie kvety sú už horké. Púpavové púčiky sú chutnejšie ako veľké kvety. Najlepšie bude ak vyberiete tie, ktoré sú veľmi blízko k zemi. Výborné sú kvety, tak v surovom stave, ako aj dusené. Mladé listy uvarte v pare alebo ich zamiešajte do šalátov. Pri podávaní ryžového jedla použite púpavové okvetné lístky na dekoráciu pokrmu.

Kvety z ovocných stromov

Väčšina ovocných stromov sa zvyčajne postrekuje tesne pred a počas kvitnutia. Ak máte vlastné stromy, ktoré neboli striekané, tak na konzumáciu používajte len okvetné lístky, nie piestiky alebo tyčinky.

Kvety jablone (Malus)

Kvety jablone majú jemnú kvetinovú chuť a arómu. Sú pekné a vhodné do ovocných pokrmov a kandizované sa môžu použiť ako ozdoba. Ale buďte veľmi opatrný s týmito kvetmi, obsahujú jed, ktorý je vo vyššej miere pre človeka jedovatý.

Kvety bazy (Sambucus nigra L)

Kvety majú krémovú farbu a majú sladkú vôňu a chuť. Zberajú sa kvety aj plody bazy. Ak budete zbierať kvety bazy, tak ich neumývajte, pretože tak odstránite všetku z vôňu a chuť!

Plody bazy majú mierne preháňavý účinok a v surovom stave sú jedovaté, treba ich uvariť a pozor na prehnanú konzumáciu. Veľmi obľúbená je baza u nás hlavne pre jej výbornú a osviežujúcu chuť, ľahkú prípravu a spracovanie.

Štiav kyslý (Rumex acetosa)  

Používa sa na pizzu, do šalátovej zálievky, do omáčok alebo namiesto uhoriek. V listoch šťavela sa nachádza provitamín A, vitamín C a rôzne minerálne látky. Skúste použiť šťavel aj pri príprave mäsa.

Príroda nám poskytuje výhody aj takejto podobe, skúste ochutnať ako chutia kvety rastlín, o ktorých ste ani netušili, že sa dajú jesť. Možno budete prekvapení, ako vám nahradia nezdravé a priemyselne vyrábené dochucovadlá.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9