09.12.2015 12:56
- otázka od Milan
Pani doktorka, možno trocha laická otázka. Poznáme prednosti rastlinných olejov lisovaných za studena. Častokrát obchod ponúka pečivo s posýpkou olejnatých semien. Nestráca sa hodnota tukov obsiahnutých v surových semenách po upečení? Logicky sa pýtam a čo tuky obsiahnuté v rybách po tepelnej úprave? Nestrácajú svoju kvalitu?
Dobrý deň, pôsobenie tepla spôsobuje zmeny v zložení mastných kyselín v rybách, či semenách olejnatých plodín a úbytok hodnotných látok. Zmeny môžeme minimalizovať šetrnou tepelnou úpravou – obmedziť jej trvanie na potrebné minimum a vyhýbať sa preprážaniu. V štúdiách sa ako najšetrnejšie spôsobu tepelnej úpravy rýb preukázali grilovanie a pečenie.
09.12.2015 12:41
- otázka od lara
Dobry den! Poprosim o radu ako sa nechytit kolacika,vysmazaneho,majonezoveho salatu......ako zastavit tu potrebu si to dat a okostovat na navstevach.......ako sa to Vam dari? Nejako ma nakopnite pri mojom chudnuti tazkom!....DAKUJEM!!!
Dobrý deň, neľahké predsavzatie - účinná a spoľahlivá rada, žiaľ, neexistuje. Niekedy zaberú malé triky. Ak pripravujete sviatočné pokrmy Vy sama, rozhodnite sa nevyprážať, ale pripravovať ryby, či mäso na prírodný spôsob. Skúste majonézu nahradiť jogurtom (aspoň sčasti), koláčiky piecť naozaj maličké, aby ste mohli ochutnať aj viaceré. Účinné je aj kompenzovanie väčších dávok jedla dostatkom pohybu. Ak sa chceme naučiť neprejedať sa, rázna zmena musí nastať v našom zmýšľaní. Vianoce sú čarovným obdobím a tú hojnosť si my ľudia mylne spájame iba s hojnosťou jedla. Veľmi Vás povzbudzujem a držím palce.
09.12.2015 12:14
- otázka od Mirka
Dobry pani doktorka, snazim sa pocas roka dodrziavat jedalnicek, vacsinou uprednostnujem zeleninu. Vianoce su ale sviatky hojnosti, co mi hrozi, ak by som to s jedlom prehnala, ak som zvyknuta jest prevazne zeleninu a chude maso? Moze ma to nejako ohrozit?
Dobry deň,
Naraz skonzumovaná veľká dávka jedla, ťažké, mastné jedlá zaťažujú tráviaci systém a môžu zapríčiniť nepríjemný pocit ťažoby, bolesti brucha, podráždiť žlčník, či spôsobiť rozličné iné tráviace ťažkosti. Nepotešia ani posviatočné kilá navyše. Keďže sa stravujete zdravo, čo je veľmi chvályhodné, verím, že sviatočné pokrmy si vychutnáte, ale so správnou mierou. Aj tradičné vianočné recepty sa dajú inovovať tak, že nestrácajú s chuti, ale sú ľahšie.
09.12.2015 12:04
- otázka od Karina
Pani doktorka, čo je podľa vás najideálnejšia náhrada za cukor pri pečení? Stévia, med, javorový sirup...zaujíma ma skôr váš osobný názor, čomu dávate prednosť vy? Ďakujem!
Dobrý deň, dobrou voľbou sú sladkosti, v ktorých je čo najmenej cukru. Med, javorový sirup, či prírodný cukor majú síce isté malé prednosti oproti bielemu cukru, obsah jednoduchých sacharidov a kalórii je v nich aj tak vysoký. Koláče a zákusky pečiem rada nielen cez Vianoce a mojou obľúbenou surovinou je ovocie, gaštany, orechy, mak, či tvaroh.
09.12.2015 11:56
- otázka od Margita Gajdošiková
Pri pečení lineckých cestovín,alebo sušienok ktoré maslo -masť je zdravou alternatívou namiesto Palmarínu alebo Hery,a do krémov namiesto masla čo je zdravá alternatíva- a v akom množstve sa majú používať ( v receptoch sú uvedené množstvá Palmarínu, Hery , masla atď...)
Dobrý deň, zdravšou alternatívou sú tuky, ktoré obsahujú najmä nenasýtené mastné kyseliny. V tukoch ako Palmarín a Hera (a podobných výrobkoch) práve je prevaha nenasýtených mastných kyselín. Ešte vyšší je ich obsah v rastlinných olejoch, treba však zvážiť, či v danej receptúre môžeme namiesto tuku pevnej konzistencie použiť olej. Maslo obsahuje predovšetkým nasýtené zložky, ktoré by sme mali obmedzovať, v bravčovej masti tiež prevažujú nasýtené tuky. Palmarin, Hera, maslo a masť sa dávkujú približne v rovnakom množstve, dávka oleja sa môže líšiť – tú treba odhadnúť alebo postupovať podľa presného receptu. Čo by som rozhodne neodporúčala používať, sú tzv. stužené tuky vyrábané hydrogenáciou – býva to uvedené na obale výrobku.
09.12.2015 11:45
- otázka od Katarína
Dobrý deň pani doktorka,
mňa by zaujímala jedna vec- ak chcem piecť zdravo - aká múka je vhodná? Na trhu ich je viac - špaldová, celozrnná, mandľová - dá sa vôbec určiť, ktorá z nich je pre zdravie lepšia? Ďakujem!
Dobrý deň, múky, ktoré spomínate, sa v porovnaní s bielou múkou vyznačujú vyšším obsahom vlákniny, mnohých vitamínov a minerálnych látok. Ide o „nedostatkové“ zložky v našej výžive, takže náhrada bielej múky, ktoroukoľvek zo spomínaných múk s vyšším obsahom živín, je iba vítaná. Dobrou cestou je striedanie a využívanie rôznych druhov. Pri výbere múky treba tiež prihliadať na receptúru.
09.12.2015 11:39
- otázka od Františka
Dobrý pani doktorka, aký je vás nazor na raw kolaciky na vianoce?
Dobrý deň, záleží najmä na surovinách, z ktorých sa koláčiky urobia. Väčšina raw receptov, s ktorými som sa stretla, sa však pripravuje z výživovo hodnotných surovín – ako gaštany, sušené ovocie, orechy, rastlinné oleje, med... Keďže neprechádzajú tepelnou úpravou, ide o potraviny s krátkou dobou spotreby, ktoré treba starostlivo uchovávať, aby sa nepokazili.
09.12.2015 11:34
- otázka od Rudy
Co si myslite o susenom ovoci? Pocul som, ze je v skutocnosti nezdrave a obsahuje vela cukru..
Ak je sušené ovocie pripravené naozaj iba vysušením ovocia, možno ho vnímať ako zdravú potravinu. Obsahuje síce o čosi menej vitamínov ako čerstvé ovocie, jeho prednosťou je bohatý obsah vlákniny a minerálnych látok. Menej zdravé sú tie druhy sušeného ovocia, ktoré sa pred sušením prevárajú v cukrovom sirupe, pretože obsahujú zbytočný cukor, alebo chemicky upravované sušené ovocie.
09.12.2015 11:25
- otázka od Peter
Dobrý deň, chcel by som sa spýtať aký je Váš názor na srvátku?
Srvátku považujem za vítané spestrenie stravy a surovinu, ktorú tiež možno použiť pri pečení. Má nízky obsah bielkovín (asi 25% z obsahu v mlieku), neobsahuje veľa kalórií, pretože 95% z nej tvorí voda. Vyznačuje sa obsahom minerálnych látok ako sú vápnik, draslík a horčík, vitamínov skupiny B (B1, B2, B6, B 12), a tiež vitamínov C a A. Obsahuje mliečny cukor - laktózu a v porovnaní s mliekom má asi polovičný obsah vápnika.
09.12.2015 11:21
- otázka od Ivana
Dobry den,
aky cukor by som mala pri peceni zakuskov uprednostnit? Myslite, ze sa bude hodit stevia? Ak ju ale pouzijem, zrejme mam davat pozor na jej mnozstvo, kedze je sladsia ako cukor, nie?
dakujem
Dobrý deň, cukor okrem sladkosti dodáva zákuskom aj objem. Ak ako sladidlo volíte stéviu, nebudete môcť nahradiť cukor v pomere 1:1. Buď si pri pečení trochu zaexperimentujete alebo sa skúste inšpirovať receptami, ktoré už niekto vyskúšal. Ak zvolíte napr. repný cukor, alebo med, aj tie sú bohaté na kalórie, podobne ako biely cukor. Ak chcete obmedziť množstvo cukru v zákuskoch, skúste siahnuť receptoch, do ktorých ide napríklad ovocie, oriešky, gaštany, tvaroh či jogurt.
09.12.2015 11:15
- otázka od DANA
Pani doktorka, je lepsie tuky vynechávat alebo je to iba mytus? dkaujem
Dobrý deň, rozhodne ide o mýtus. Tuky patria medzi živiny, čo sú látky, ktoré organizmus nevyhnutne potrebuje pre svoju normálnu funkciu. Podľa odporúčaní by sme mali 20-35 % z celkového množstva kalórii, ktoré denne prijmeme, získavať v podobe tukov. Predstavuje to približne 44-77 g tuku denne. Dôležité je, aby vo výžive prevažovali tuky s obsahom nenasýtených mastných kyselín.
09.12.2015 11:10
- otázka od Jana
Dobry den, chcela by som sa spytat, ako je to s majonezou do vianocneho salatu - je lepsia tá domaca alebo radsej mame stavit na kupovanú? (vzhladom na vajicka). Ďakujem!
Dobrý deň, kupovaná hotová majonéza tiež musí spĺňať hygienické požiadavky na zdravotnú nezávadnosť. Ak je pre Vás dôležité, aby majonéza bola pripravená z domácich vajec, prípadne bio vajec (čo hotová asi nie je), potom je pre Vás dobrou voľbou pripraviť si majonézu doma.
09.12.2015 11:07
- otázka od Diana
Dobry den pani doktorka, chcem sa iba spytat na pojem zdrave tuky - sú take vobec? mozem kokosovy olej povazovat za zdravy tuk? Dakujem
Dobrý deň, prívlastkom zdravé sa označujú tuky, ktoré obsahujú predovšetkým nenasýtené mastné kyseliny. Ide najmä o tuky rastlinného pôvodu. Kokosový tuk si získal obľubu vďaka svojej lahodnej chuti, cenená je i jeho odolnosť voči vyšším teplotám. Je síce tukom rastlinného pôvodu, výrazne v ňom však prevažujú nasýtené mastné kyseliny a podľa odporúčaní odborníkov by sa mal konzumovať iba príležitostne.