Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prežite Vianoce bez stresu a depresie

(Zdroj: PR článok)

Každý rok je zakončený najkrajšími sviatkami, na ktoré sa všetci tešia. Ale sú Vianoce stále sviatkami pokoja a psychickej pohody? Stres z nakupovania darčekov, psychický tlak a termíny, ktoré do konca roka chce každý stíhať - to všetko prispieva k psychickej nepohode, čo potvrdzuje aj nárast počtu samovrážd v tomto období roka.


Poďme si vysvetliť, prečo sú Vianoce pre mnohých ľudí sviatkami stresu a nie dňami plnými pohody a oddychu.

Prečo sa cítime horšie pred Vianocami?

Každý z nás by vedel vymenovať mnoho faktorov, ktoré prispievajú k zlej nálade, nepokoju a predvianočnému stresu. Okrem klimatických zmien, ktoré spôsobujú mnohým ľuďom sezónne depresie, prichádzajú ,,sviatky pokoja a pohody". Znie to ako klišé, však? Pretože každý dobre vie, že Vianoce sa v posledných rokoch vôbec nespájajú s pocitmi pohody a pokoja. Človek sa ide ,,roztrhať" len kvôli tomu, aby všetko bolo v tieto dni skvelé, aby nič nechýbalo a popri tom nemyslí na svoje duševné zdravie. Častokrát si preto Vianoce vôbec neužijeme tak, ako by sme chceli.

Menej voľnočasových aktivít

Máte v decembri čas na svoje koníčky? Ste šťastlivec a, samozrejme, jeden z mála. V tomto období sa ku každodenným aktivitám pridáva aj mnoho ďalších povinností, ktoré  človeku hltajú dlhé hodiny a oberajú ho tak o čas. Žiadne chvíľky pre seba, takmer žiadny čas na oddychové či relaxačné aktivity, len neustály zhon. Čo je však ešte horšie? Nemáte čas vypnúť ani psychicky. Kopa povinností a neustále uvažovanie nad tým, aby na Vianoce nič nechýbalo, vám nedovolí uvoľniť sa ani po psychickej stránke.

Nedostatok vitamínu D

Nedostatok slnečných lúčov spôsobuje deficit vitamínu D, ktorý sa taktiež podpisuje pod naše duševné zdravie. Tento vitamín nielenže reguluje optimálnu rovnováhu hormónov (testosterón, estrogén a progesterón), no tiež je zodpovedný za reguláciu spánku. Zima je obdobím, kedy nám vitamín D naozaj chýba a práve preto sa môžete cítiť vyčerpanejšie, nervóznejšie, čo sa môže prejaviť aj na vašej oslabenej imunite. Dbajte preto na prísun vitamínu D z potravín. Nájdete ho najmä v rybách, mliečnych výrobkoch a v mäse.

Vianoce sú vysoko stresujúce obdobie

Z každého kúta na vás vyskakujú reklamy už od septembra, čo dokáže do 24. decembra Vianoce dokonale znechutiť. Poznáte to. Konečne ste si našli čas na nákup darčekov, no obchodné centrá sú preplnené masami ľudí, čo vás opäť privádza do psychickej nepohody a nervozity. Po úspešných a vyčerpávajúcich nákupoch vianočných darčekov si musíte vyhradiť ďalší deň na nákup potravín, keďže Vianoce by sa dali nazvať aj sviatkami obžerstva.

A aby toho nebolo málo, musíte popri celom tomto frmole stíhať každodenné povinnosti, starať sa o deti, rodinu a chodiť do práce. Nezúfajte, nie ste v tejto situácii vôbec sami! Aj keď o tom ľudia nehovoria, verte, že sa cítia rovnako ako vy.

3 rýchle tipy na Vianoce bez stresu

Prinášame vám pár tipov, ako sa počas vianočného obdobia uvoľniť a udržať si svoje duševné zdravie pevne pod kontrolou.

Stressfix

Počuli ste už o StressFixe? Ide o výživový doplnok založený na prírodnej báze, ktorý dokáže nakopnúť vašu psychiku tým správnym smerom. Optimálna kombinácia výťažkov z liečivých rastlín, minerálnych látok a vitamínov prispieva k:

·     odbúravaniu predvianočného stresu

·     eliminácii pocitov nepokoja a nervozity

·     navodzovaniu psychickej pohody a pocitu uvoľnenia

·     zvyšovaniu hladiny hormónu šťastia - serotonínu

·     zabezpečovaniu kvalitného a pokojného spánku

·     celkovému upokojeniu

Vianoce so StressFixom = Vianoce plné pohody a duševného pokoja. Doprajte si počas sviatkov pocit oddychu a uvoľnenia, ktorý vám tento výživový doplnok zaručene prinesie.

Pohybové aktivity a spoločnosť

Áno, počas vianočných a predvianočných dní nie je jednoduché nájsť si voľnú chvíľku, no aj napriek tomu vám hovoríme: ,,Vypnite!" Doprajte si momenty strávené v kruhu priateľov napríklad pri horúcom vianočnom punči, vychutnajte si unikátnu atmosféru vianočných trhov, zájdite zrelaxovať do wellnessu alebo si doma zacvičte. Jednoducho povedané, odreagujte sa od neustálych povinností. Uvidíte, že sa budete cítiť oveľa lepšie a hlavne viac v pohode. Vyhraďte si preto aj počas týchto rušných dní chvíľky, ktoré strávite príjemne a pri ktorých zrelaxujete fyzicky i psychicky.

Uvedomenie si svojho stavu a zníženie stresu

Stres na Vianoce je úplne prirodzený, avšak nie je žiaduci dlhodobo. Sami určite viete, že nervozita so stresom spolu prídu a po odznení rušných dní aj odídu, avšak aj napriek tomu netreba počas týchto dní podceňovať svoje psychické zdravie. Základným kameňom odbúrania stresu z Vianoc je uvedomenie si svojho psychického rozpoloženia. Je dôležité vedieť si povedať ,,Som v strese a musím s tým niečo spraviť". Neustály stres a nepokoj môžu vyústiť nielen k závažnejším psychickým problémom a neprimeranému správaniu sa k ostatným, ale stres vám taktiež dokáže oslabiť imunitu, čo sa môže prejaviť na rozličných fyzických chorobách. Nechcete predsa stráviť sviatky zababušení v posteli.

Zastavte sa a nájdite si optimálny spôsob odbúrania stresu zo všetkých predvianočných povinností. Nemusíte sa ,,roztrhať" kvôli tomu, aby bolo všetko dokonalé. Dokonalé to bude iba vtedy, ak sviatky prežijete v psychickej pohode a s pocitom pokoja. Povedzte preto stresu a nervozite STOP už teraz a myslite na svoje psychické zdravie počas najkrajších sviatkov v roku.

Viac o téme: StresDepresiaPsychikaVianocePR článok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9