Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Výbuch v kaviarni zabil 15 ľudí vrátane turistov

Kaviareň po výbuchu
Kaviareň po výbuchu

MARRÁKEŠ - Bombový útok na kaviareň v centre marockého mesta Marrákeš dnes zabil 15 ľudí, vrátane desiatich cudzincov. Informovala o tom štátna televízia s odvolaním sa na miestne úrady.

Predchádzajúce správy hovorili o štrnástich mŕtvych. Podľa televízie 2M zahynuli piati Maročania, šiesti Francúzi a štyria ďalší cudzinci bez uvedenia štátnej príslušnosti. Zranenia utrpelo 20 ľudí. Tlačová agentúra RIA Novosti informovala, že medzi nimi sú dvaja ruskí občania - manželka a syn poslanca ruskej Štátnej Dumy Valerija Selezneva. Podľa francúzskych médií utrpeli zranenia aj občania Japonska, Holandska, Švajčiarska a Tuniska.

Explózia, ktorá nastala krátko pred poludním, vážne poškodila fasádu dvojposchodovej kaviarne Argana, ktorá je na námestí zapísanom v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Išlo o najkrvavejší útok v severoafrickom Maroku za uplynulých osem rokov. V roku 2003 samovražedné útoky v hlavnom meste Casablanca zabili viac ako 45 ľudí. Podľa vlády je zatiaľ príliš skoro určiť, kto stál za teroristickým útokom v srdci obľúbenej turistickej metropoly.

Maroko bolo terčom niekoľkých sprisahaní severoafrického krídla al-Káidy a je domovom miestnych militantných skupín. Kráľ Muhammad VI. vyjadril sústrasť rodinám obetí a nariadil dôkladné vyšetrovanie príčin a cieľov teroristického útoku. Výbuchu predchádzali mesiace prodemokratických demonštrácií, ktoré kráľa donútili ohlásiť rozsiahlu reformu ústavy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu