Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Po mohutnom výbuchu v českej chemickej továrni 4 nezvestní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/PARDUBICE - Smrtiaci nitroglycerín dnes ráno vybuchol v pardubickej továrni s príznačným názvom Explosie. Detonácia bola veľmi silná. Zničila časť objektu a tlakovú vlnu cítili ľudia niekoľko kilometrov od epicentra!

Záchranári zatiaľ ošetrili sedem ľudí s ľahšími zraneniami. Jedna zamestnankyňa spoločnosti ušla z miesta výbuchu a sama vyhľadala pomoc lekárov. Väčšina mala rezné rany od skla, najmä na tvári. Dvaja ľudia utrpeli šok.

"Náraz bol tak silný, že sa nám otriasol celý byt. Mysleli sme, že je to niekde za rohom," opisovala explóziu obyvateľka štyri kilometre vzdialeného bytu. Tlaková vlna v okolí rozbíjala najmä výklady obchodov. Vystrašených obyvateľov však uisťujú, že nehrozí žiadne zamorenie ovzdušia.

Nitroglycerín je mimoriadne výbušná látka, ktorá sa používala pri výrobe dynamitu. Je nestabilný a môže samovoľne explodovať. Spoločnosť Explosia preslávila výroba plastickej trhaviny semtex. Továreň na výbušné látky vznikla v roku 1920 pre potreby československej armády. Dnes už semtex vyrába len okrajovo, zameriava sa najmä na pušny prach a iné trhaviny na vojenské a stavebné účely.

Nad Pardubicami sa po výbuchu vznášal vysoký "hríb":

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu