Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO Dýchacie CVIČENIA, ktoré posilnia PĽÚCA: Postarajú sa o ľahší priebeh COVIDU!

(Zdroj: gettyimages.com)

Infekcia so sebou prináša množstvo komplikácií, ktorými si musia prejsť nakazení. Zatiaľ čo u niektorých sa Covid-19 neprejaví zásadným spôsobom, iní ho môžu poriadne pocítiť na vlastnej koži. Vyhnite sa ťažkostiam spojeným s koronavírusom dýchacou gymnastikou!

Hoci tento pojem sa neskloňuje príliš často, teraz by mal byť viac než aktuálny! Dýchacia gymnastika má všeobecne za cieľ zlepšiť pohyblivosť hrudníka a prívod dýchacích plynov, prehĺbiť dýchanie a posilniť niektoré skupiny dýchacích svalov. Môže byť užitočná hlavne v tomto období, kedy bojujeme proti Covid-19. 

Čítajte tiež: Pozor na OXIDÁCIU orechov: Takto spoznáte NEPRÍJEMNÝ jav, ktorý je za SRDCOVÝMI chorobami!

Ministerstvo zdravotníctva Bieloruskej republiky si to uvedomuje, preto zverejnilo na svojom youtube kanáli rady, ako zabrániť pomocou dýchacích cvičení ťažkostiam spojenými s ochorením Covid-19. Vo videu lekári ukazujú sériu cvikov, ktorú môže vykonávať každý v pohodlí svojho domova. Je veľmi jednoduchá, potrebujete len posteľ a stoličku. 

Odporúčania pri cvičení

  • Na začiatok si dajte niekoľko ľahších cvikov, ich intenzitu postupne zvyšujte
  • Dôležitý je pomalý nádych a výdych
  • Ak máte pocit, že sa cítite horšie, radšej cvičenie odložte na inokedy

Cviky v ľahu

  • V ľahu na chrbte a s pokrčenými nohami položte jednu ruku na oblasť srdca a druhú na brucho. Hlavné je dýchať pomaly a zhlboka priamo do brucha. Hrudník by sa nemal hýbať. Po pomalom vydýchnutí krátko stiahnite brušné svaly. Cvik opakujte.
  • Opäť si ľahnite na chrbát a majte ruky pozdĺž tela. Počas nádychu vystrčte hrudník a lopatky spojte k sebe. Následne vydýchnite.
  • Ležte na chrbte a otvorte ruky. Nadýchnite sa a pri plnom výdychu pravou rukou dosiahnite ľavú dlaň. Následne roztiahnite ruky a ostaňte vp východiskovej polohe. Cvik zopakujte, no ľavou rukou. 
  • Pokrčte kolená a ruky si dajte na boky. Nadýchnite sa a s výdychom sa rukami dotknite kolien. Vráťte sa na východiskovú polohu. 
  • Majte ruky roztiahnuté do strán a postupne počítajte. Keď poviete „jeden“, zhlboka sa pri tom nadýchnite a pri „dva“ zdvihnite a pritlačte koleno pravej nohy na hruď. Vydýchnite a na „tri“ narovnajte nohu. Opakujte aj na druhú nohu. 
  • Pozícia „mačky“. Dajte sa na všetky štyri, zhlboka sa nadýchnite, ťahajte bradu na hruď, pričom zagulaťte chrbát. Potom vydýchnite a bradu ťahajte smerom nahor a prehnite chrbát. 

Cviky na stoličke

  • Sadnite si na stoličku, jedna ruka ide na srdce a druhá na brucho. Nadýchnite sa nosom tak, aby bolo brucho nafúknuté. Vydýchnite ústami. 
  • Sadnite si rovno na stoličku a opierajte sa o operadlo. Spolu s nádychom otočte hlavu doprava. Bradu natiahnite k ramenu. Nasleduje výdych a návrat do východiskovej pozície. Opakujte, no s otočením hlavy doľava. 
  • Nadýchnite sa a otvorte náruč. Krúžte pažami dopredu a dozadu a potom pomaly otáčajte rukami. 
  • Seďte na stoličke, majte natiahnuté nohy a ruky položené na kolenách. Nasleduje pomalý nádych a výdych počas toho, ako sa snažíte rukami dočiahnuť na prsty na nohách. 
  • Spustite ruky a nadýchnite sa. Pravú ruku natiahnite k podlahe a snažte sa dotknúť prstami. Potom vydýchnite. Opakujte s ľavou rukou. 

Pre lepšiu predstavu, ako majú vyzerať jednotlivé dýchacie cviky, si pozrite nasledujúce video: 

Viac o téme: CvičenieDýchanieKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9