Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Je KORONAVÍRUS pohlavne prenosná choroba? Pravda o šírení infekcie počas SEXU

Zobraziť galériu (2)

Ruku na srdce. Sociálna izolácia ľudské potreby nezmenila, práve naopak. Hoci mnohí vedia, že nie je ideálne obdobie na milostné dobrodružstvá, sex ako taký neodmietajú. Môžeme sa nakaziť novým koronavírusom za dverami spálne? 

Ľudia s vírusom COVID-19 môžu prenášať vírus prostredníctvom kvapiek uvoľnených pri kašľaní alebo kýchaní. To vyvolalo obavy, že všetky telesné tekutiny môžu napomáhať k šíreniu infekcie. Štúdia uverejnená v časopise Fertility & Sterility naznačuje, že spermie nemusia patriť medzi ne. 

Čítajte tiež: OPAČNÝ efekt zdravého návyku: Prečo si nenechávať pohár s vodou pri posteli!

Nachádza sa v spermiách? 

Zistenia prišli počas rastúcich tvrdení, že COVID-19 by sa mohol prenášať sexuálne ako choroby Ebola a Zika. Výskumný tím z Číny a USA skúmal vzorky spermií od 34 mužov, ktorí boli pozitívni na koronavírus, ako sa uvádza na eurekalert.org. Vedci sa zamerali na expresiu dvoch génov spojených s vírusom, nazývaných enzým 2 konvertujúci angiotenzín (ACE2) a transmembránová serínová proteáza 2 (TMPRSS2). Tieto gény napomáhajú koronavírusu vstúpiť do tela a replikovať sa v bunkách.

U mužov, ktorým bol diagnostikovaný koronavírus, však výskumníci vo vzorkách spermií nezistili významné množstvo vírusu. Tieto dva gény boli prítomné iba v štyroch zo 6 500 semenníkových buniek.

„Zdá sa, ako zistila táto malá predbežná štúdia, že vírus, ktorý spôsobuje COVID-19 sa neobjavuje v semenníkoch alebo v spermiách. Mohlo by ísť o dôležité zistenie,“ povedal James Hotaling, spoluautor a docent univerzity University of Utah Health vo vyhlásení. „Keby bola choroba ako COVID-19 sexuálne prenosná, čo by malo závažné dôsledky na prevenciu chorôb, mohlo by to mať vážne následky na dlhodobé reprodukčné zdravie človeka.

Je KORONAVÍRUS pohlavne prenosná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nevýhoda štúdie

Vedci však poznamenali, že ich štúdia má určité obmedzenia. Tím skúmal vzorky spermií od malého počtu pacientov a žiadny z mužov s koronavírusom netrpel žiadnym vážnym ochorením. 

"Je možné, že človek, ktorý je chorý s vírusom COVID-19 môže mať horší priebeh ochorenia, čo by mohlo viesť k väčšej pravdepodobnosti nakazenia spermií," uviedol Hotaling. 

Výskumník však poznamenal, že intímny kontakt s infikovanou osobou môže ľudí ešte stále vystaviť riziku vzniku nového koronavírusu. Je to kvôli vystaveniu kvapôčok, keď sa bozkávajú, kašľú alebo kýchajú.

Najrizikovejšie je bozkávanie

Zrátané a podčiarknuté. Nový koronavírus nepatrí medzi pohlavne prenosné choroby. Netreba však toto zistenie zľahčovať. K nákaze môže prísť pri intímnom kontakte. Čo sa týka rizika prenosu infekcie je rizikovejšie bozkávanie ako iné sexuálne aktivity. Ide o najefektívnejší spôsob šírenia koronavírusu. V prípade, že človek nemá príznaky infekcie, ako je horúčka, kašeľ či problémy s dýchaním, môže mať sexuálny styk so svojím partnerom alebo partnerkou. 

Ideálne riešenie

Ak sa bojíte nakazenia, je tu iný spôsob, ako si dopriať potešenie. Sex bez druhého človek, teda masturbácia. Ako bolo uvedené v smernici newyorského Úradu zdravotníctva, „vy sám ste najbezpečnejším sexuálnym partnerom“. Treba si však pred tým umyť ruky s mydlom a vodou. 

Viac o téme: ZdravieSexPrevenciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9