Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

OPAČNÝ efekt zdravého návyku: Prečo si nenechávať pohár s vodou pri posteli!

Zobraziť galériu (2)

Zo všetkých strán počúvame, že by sme mali vypiť 8 pohárov vody denne. Mnohí v snahe vyhovieť požadovanému množstvu vody používajú rôzne metódy, aby si udržali tento zdravý zvyk. Pohár plný vody na nočnom stolíku je jedným zo spôsobov, ako nezabúdať na pitný režim. Nie je to však až také prospešné, ako sa zdá. 

Lepšie je naliať si čerstvú vodu do pohára, než vypiť tú, ktorá vám ostala na nočnom stolíku od predošlého večera, ako upozorňuje portál brightside.me!

Nie je čistá

Otvorený pohár s vodou, ktorý tak necháte celú noc môže spôsobiť, že v nej skončí rôzny hmyz. Komáre, malé mušky, to všetko môžete nájsť plávať vo vode. To však nie je všetko. Taktiež sa do vody dostane prach a iné drobné nečistoty. Hoci si to ráno pri pití nevšimnete, verte tomu, že nepijete úplne čistú vodu.

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS môže dať o sebe vedieť nečakaným spôsobom: Pozrite sa na NOHY!

Zmení sa chuť

Ak si naplníte pohár vodou z vodovodu, pravdepodobne v nej ostanú zvyšky chlóru, ktorý sa pridáva do vody na dezinfekciu. V noci sa však chlór vyparí a tým sa trochu zmení chuť vody. Môžete to postrehnúť hlavne vtedy, ak ste zvyknutí popíjať čerstvú vodu z vodovodu. 

Ideálne miesto na rozmnožovanie baktérií

Vlhké prostredie predstavuje priam ideálne podmienky pre rozmnožovanie baktérií. Ak si dáte dúšok vody, prenesú sa milióny baktérií z úst do pohára, a tým aj do vody, kde sa potom množia. Ráno si tak dáte nielen dúšok vody, ale i neželaných spoločníkov. 

Voda sa stane mierne kyslejšou

Voda v otvorenom pohári môže absorbovať malé množstvo oxidu uhličitého a tým mierne zmení rovnováhu pH. Výsledkom je o niečo kyslejšia voda s nižšou úrovňou pH. Hoci to neovplyvní vaše zdravie, môže sa zmeniť chuť. Pitie tak môže byť menej príjemné. 

OPAČNÝ efekt zdravého návyku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Naruší váš spánok

Nezdá sa to, no nevinný pohár s vodou položený na nočnom stolíku môže spôsobiť, že váš spánok nebude až taký kvalitný. Počas noci môžete často behať na záchod a to i niekoľkokrát, čo môže zničiť váš spánkový cyklus a ráno sa budete cítiť unavení a vyčerpaní. Dokonca, podvedome budete vedieť o tom, že máte po ruke pohár s vodou, preto sa môžete aj častejšie zobúdzať uprostred noci a piť vodu. 

Iné spôsoby

Existujú aj iné spôsoby, ako nezabúdať na pitný režim. Pozrite sa na niektoré z nich, ktoré sú určite vhodnejším riešením, ako si nechávať na nočnom stolíku počas celej noci pohár s vodou:

  • Mobilné aplikácie – existujú aplikácie, ktoré vám pomôžu napraviť svoj pitný režim. Taktiež nastavenie si pripomienky niekoľkokrát denne je riešením. 
  • Ochutenie vody – niektorí tvrdia, že chuť čistej vody je nepríjemná. Niekedy stačí vodu ochutiť citrónom, šťavou z pomaranča alebo pridať bylinky. Dodržiavanie pitného režimu bude zrazu jednoduchšie. 
  • Voda vždy poruke – noste si všade so sebou fľašu vody. Alebo ju majte pred očami na stole. Ide o lepšie riešenie, ako mať položenú pred sebou otvorený pohár s vodou. 
  • Používajte väčšie poháre – voda vo väčšom pohári vás prinúti vypiť viac tekutín. 
Viac o téme: VodaZdraviePitieNápoj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9