Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Koronavírus na Slovensku: Prieskum odhalil obavy o šírení!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Viac ako polovica Slovákov sa obáva celosvetového šírenia nového koronavírusu, pričom z rozšírenia na Slovensko má obavy až 64 percent. Zatiaľ však až 62 percent ľudí nemalo potrebu uchýliť sa k osobnými obmedzeniam.

Vyplýva to z prieskumu Slovenského národného panela, ktorý sa uskutočnil od 31. januára do 4. februára na vzorke päťsto respondentov z aktívnej internetovej populácie.

Čítajte tiež: Používate tento kuchynský olej na varenie? Spúšťa genetické zmeny v mozgu!

Strach má viac žien ako mužov

Správy o koronavíruse, ktorý sa objavil vlani v čínskom meste Wu-chan a nakazili sa ním odvtedy tisícky ľudí, zaznamenala úplná väčšina Slovákov na internete, a to až 98 percent. Päťdesiatšesť percent respondentov, častejšie ženy ako muži, vyjadrilo obavy z celosvetovej epidémie. Viac žien sa tiež obáva zo šírenia nového typu vírusu na Slovensku.

Koronavírus na Slovensku: Prieskum
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Koľko Slovákov spravilo preventívne kroky? 

Aj napriek obavám zo šírenia sa však len menšie percento opýtaných vyjadrilo, že sa koronavírusom cítia osobne ohrození (26 %). To zrejme korešponduje s doterajšou absenciou potvrdených prípadov nakazení koronavírusom na Slovensku. Štvrtina respondentov zatiaľ v súvislosti s vírusom neprijala žiadne opatrenia, no zvažuje, že tak v blízkej dobe urobí. Preventívne kroky podniklo 13 percent opýtaných, ktorí sa primárne zmieňovali o zvýšenej hygiene.

Slovenský národný panel je projekt výskumných agentúr STEM/MARK, NMS Market Research a Nielsen Admosphere a je súčasťou siete European National Panels. Tá operuje taktiež v Českej republike, v Maďarsku, v Poľsku a v Bulharsku, kde tiež realizuje podobný výskum. Všetky komentované otázky slovenského výskumu dosiahli v podobnom výskume v Českej republike porovnateľné výsledky.

Viac o téme: PrieskumChorobaSlovenskoKoronavírusKoronavírus na Slovensku
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9