Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MUDr. Peter Minárik bol online: Med má podobnú energetickú hodnotu ako cukor!

Mudr. Peter Minárik odpovedá na Vaše otázky.
Mudr. Peter Minárik odpovedá na Vaše otázky. (Zdroj: Združenie pre zdravie a výživu )

S rôznymi diétami sa trápil snáď každý z nás aspoň raz v živote. Zaradiť do jedálnička syry a mlieko alebo sa im radšej vyhnúť? Akú úlohu zohrávajú pri chudnutí mliečne výrobky? Na tieto otázky odpovedal gastroenterológ MUDr. Peter Minárik v utorok 18. augusta 2015 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk!

 

Téma chudnutia či zdravého životného štýlu je v spoločnosti udomácnená natoľko, že existujú tisícky „zaručených“ receptov ako schudnúť. Delená strava, paleo strava, chudnutie podľa krvných skupín. Typov diét je niekoľko, každému snaživcovi o dokonalejšiu postavu vyhovuje niečo iné.

Ako súvisia s chudnutím mliečne výrobky? Mali by sme mlieko nahradiť alternatívami dostupnými v obchodoch? Je lepší plnotučný syr alebo je zdravšia jeho odtučnená verzia? Otázky, ktoré trápia nejedného z nás teraz zodpovie odborník.

O odborníkovi

MUDr. Peter Minárik vyštudoval Lekársku fakultu v Bratislave. Ďalším štúdiom získal špecializácie ako gastroenterológ, obezitológ a geriater. Je uznávaným lekárom a výživovým poradcom s viac ako 30-ročnou praxou.

V súčasnosti pracuje ako ambulantný gastroenterológ na Onkologickom ústave svätej Alžbety v Bratislave. Je tiež aktívnym členom Združenia pre zdravie a výživu. Zaoberá sa manažmentom životného štýlu, pri čom využíva klinicky a vedecky overené metódy liečby. Venuje sa témam týkajúcim sa životosprávy a jej súvislosti s ľudským zdravím a chorobami.

Je autorom troch publikácií, v ktorých vysvetľuje vplyvu stravovacích a pohybových návykov na vznik kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny, obezity či diabetu. Predstavuje najnovšie výsledky medicínskych výskumov o vplyve výživy a fyzickej aktivity na prevenciu a liečbu najčastejších diagnóz. Spolupracuje aj s občianskym združením Liga proti rakovine.

Gastroenterológ MUDr. Peter Minárik bol online v utorok 18. augusta 2015od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk! Pozrite sa, čo prezradil v online rozhovore.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

18.08.2015 14:35 - otázka od Bronislava pollakova
Dobrý den,chcem sa opytat mam vyoperovanu stitnu zlazu uzivam eutyrox 100 a som 54 rocna a nechcem priberat....vsetko sa na mna lepi. poradte mi nejake lepsie stravovacie navyky....mozno nieco robim zle ,dakujem
Môžete si vybrať poradenstvo pri redukcii nadváhy niekde poblíž miesta Vášho bydliska
18.08.2015 14:34 - otázka od Ľudovít Mazánik
Dobrý deň, prosím o radu, ako sa stravovať počas užívania zabezpečovacej chemo Capecitabine ..., sú vhodné výživové doplnky ? Keď áno, tak aké prosím. Ďakujem, s pozdravom Mazánik
Stravovanie onkologických pacientov počas chemo- alebo rádio- terapie je osobitným problémom. Dobré praktické návody v slovenskom jazyku nájdete v edukačnej brožúre: "VÝŽIVA PRE LEPŠÍ BOJ S OCHORENÍM - Praktická príručka pre pacientov". Knižku si môžete nájsť a zdarma stiahnuť na internete. Pokiaľ Vám budú napriek tomu chýbať odpovede na niektoré Vaše otázky a špecifické problémy, tak môžete zvoliť aj individuálnu konzultáciu. Výživové doplnky môžu byť v individuálnych prípadoch vhodné, ale výber konkrétneho prípravku, ako aj jeho dávkovanie by ste mali prekonzultovať s Vaším klinickým onkológom. Onkológ by mal byť oboznámený s doplnkom(ami), ktorý(é) užívate, lebo niektoré látky môžu interagovať s onkologickou liečbou a nemusia byť v konkrétnom prípade vhodné. Dávky vitamínov a ďalších biologicky aktívnych látok (napr. beta-karotén, selén) by nemali presahovať doporučenú dennú dávku. Doplnky výživy v princípe neslúžia na prevenciu rakoviny ani na prevenciu recidívy nádorového ochorenia. Sú určené na doplnenie niektorej živiny v prípade, keď pacient(ka) nie je schopný(á) ich prijímať v dostatočnom množstve v bežnej strave.
18.08.2015 14:21 - otázka od ivan1
dobry den mam taky problem kazde rano hned po prebudeny mam bolesti nad pupkom je to taka tlmena neutichajuca bolest musim ist na velku potrebu a potom ta bolest pomali ustupuje bol som u obvodnej lekarky zobrali mi krv vysledky boli v poriadku niekedy su tie bolesti aj vecer mozete mi poradit ako mam postupovat dalej lebo k ziadnemu specialistovi ma neposlala len ze si mam kontrolovat stravu predpisala mi lieky kreon a nos pa tabletky beriem dietu dodrziavam ale bolesti mam stale kazde rano
Ťažkosti, ktoré udávate (kŕčové bolesti), môžu byť spôsobené aj funkčnými poruchami GIT(u), súčasťou ktorých bývajú aj črevné spazmy (kŕče). Vždy však treba najprv vylúčiť organické ochorenie tráviaceho traktu. Konkrétny postup závisí od viacerých faktorov, okrem iného aj od veku pacienta. Ináč sa bude hľadieť na ťažkosti mladého (trebárs 20-ročného) pacienta, a ináč, pokiaľ podobné ťažkosti starší človek nad 50, alebo nad 60 rokov. Pokiaľ budú ťažkosti u Vás pretrvávať, tak Vás skôr či neskôr Váš ošetrujúci lekár ku gastroenterológovi určite pošle.
18.08.2015 14:15 - otázka od Zuzana
Dobrý deň! Prosím Vás o odpoveď na otázku, čo spôsobuje žalúdočnu kyselinu. Pri akomkoľvek jedle sa mi nahromadí kyselina a pri skrčenom pohybe sa mi všetko tlačí do krku. Užívam Helicid, no nepomáha. Ďakujem
Pokiaľ Vám nezaberá liek, ktorý uvádzate (HELICID), potom je otázne, či ťažkosti, ktoré máte, sú skutočne spôsobené nadprodukciou alebo dráždením slizníc žalúdočnou kyselinou. Môže sa vyskúšať iný typ antisekrečného lieku (napr. pantoprazol, ezomeprazol), alebo zvýšiť dávku lieku, ktorý užívate (omeprazol), prípadne prehodnotiť pôvod Vašich ťažkostí. pH-metria pažeráka je vyšetrenie, ktoré dokáže odhaliť, či skutočne dochádza k refluxu žalúdočnej kyseliny počas udávaných ťažkostí. Pokiaľ viem, vyšetrenie sa robí v Martine na Internej klinike.
18.08.2015 14:10 - otázka od Majka
Dobrý deň, pán Minárik. Poprosím o radu, či je vhodná-nevhodná kombinácia kefíru (kyslého mlieka) a zemiakov-varených, opekaných... Počula som, že je to ťažká kombinácia potravín, ktoré by sa mali konzumovať osobitne. A ešte postreh z praxe-zemiaky opekané na kokosovom oleji sú, zdá sa, ľahšie stráviteľné. Môže to tak byť? Ďakujem pekne za vysvetlenie.
Dobrý deň prajem. Kyslé mlieko s varenými alebo opekanými zemiakmi jedli často už naše staré mamy a aj ja si toto jednoduché jedlo pamätám z detstva - rodičia nám to dávali pomerne často. Bolo to chutné a podľa mňa aj ľahko stráviteľné. Nič o tom neviem, že by to bola ťažko stráviteľná kombinácia. Nakoniec varené zemiaky, ako aj kefír, kyslé mlieko alebo cmar sú pre väčšinu ľudí ľahko stráviteľné, až dietetické potraviny (vhodné pre šetriacu diétu). Kokosový olej pre vysoký obsah rizikových nasýtených mastných kyselín na tepelné spracovanie potravín neodporúčam. A to aj napriek tomu, že je to stabilný tuk pri vysokých teplotách. Na tepelné spracovanie potravín je vhodnejší bežný olivový olej, voči ktorému nemá spravidla nikto žiadne výhrady ani námietky.
18.08.2015 14:01 - otázka od Nabuchodonozor
Ahoj Peťo, ako je to prosím ťa s konzumáciou pečiva v súvislosti s diétou? Je mi jasné, že biele pečivo je úplne zlé, kedysi sa ale vo väčšine publikácií písalo, že čierne pečivo s mierou môže byť a celozrnné je úplne OK, hoci v ostatnej dobe som čítal, že ani celozrnné nie je vhodné a počas diéty by bolo potrebné prísun pečiva úplne stopnúť.
Ahoj. Väčšina odborných zdrojov pripúšťa pri redukčnom stravovaní konzumáciu celozrnných (nie "tmavých") druhov chleba a pečiva, avšak v podstate menších porciách, než aké sa obvykle konzumujú. Väčšinou stačí 40 g alebo max 50 g (a nie 80 - 120 g alebo dokonca viac). Pokojne to môže byť 1 aj CZ Knäckebrot. Zásadne je dobré všímať si pomer jednotlivých súčastí na "tanieri". Zásada tzv. "zdravého taniera" umožní pripraviť si redukčné jedlo aj bez veľkého počítania "kalórií". Miešaná zelenina by mala tvoriť dobrú jednu polovicu všetkého jedla na tanieri. Bielkovinná zložka s menším obsahom tuku zdravého zloženia môže tvoriť 1/4 a CZ príloha poslednú 1/4. Niektorí ľudia pri redukčnej diéte úplne vynechávajú tú poslednú 1/4 s CZ obilnou prílohou a volia iba kombináciu zeleniny s "nízkotučnou bielkovinou". Väčšinou to uľahčí a urýchli chudnutie, netreba to však praktizovať dlhodobo.
18.08.2015 13:52 - otázka od Ala
Dobrý deň.Pán doktor chcem sa opýtať na 2 otázky.Prvá:Meriam 151cm a vážim 92kg.Mám veľa zdravotných problémov a tak veľmi chcem a potrebujem schudnúť.Rozmýšľala som chudnutie pod dozorom obezitológa avšak u nás v okrese PD nie je žiaden.Mohla by som sa aj k Vám objednať na konzultáciu?Alebo čo mi poradíte?Druhá:Pred dvomi mesiacmi som bola na vyšetrení u gastroenterológa na hadicu.Výsledky som mala dobré,ale pán doktor ma nahováral aby som sa dala objednať na kolonoskopiu.Každé 2roky si v rámci preventívky dávam skontrolovať stolicu a tiež sú výsledky dobré.Myslíte si že sa musím podrobiť kolonoskopii?Veľmi ma poteší keď mi na moje otázky odpoviete.Ďakujem
Odpoveď na prvú otázku: Nie že by som sa chcel vynúkavať - rozhodnutie, či budete navštevovať poradňu je iba na Vás. Navštevovali ma však aj ľudia z väčších vzdialeností ako je okres PD (predpokladám, že je Prievidza). Odpoveď na druhú otázku: Ja som skôr za kolonoskopické vyšetrenie, než na spoliehanie sa na negatívny výsledok vyšetrenia stolice na krv. V celoplošnom masovom meradle je vyšetrenie skrytej prítomnosti krvi v stolici vynikajúcim spôsobom, ako odhaliť ľudí, ktorým subjektívne nič nie je, pritom však majú už v hrubom čreve rizikový predrakovinový polyp, alebo dokonca niekedy už aj nádor vo včasnom a riešiteľnom štádiu. Na Slovensku sa vďaka celoplošnému národnému programu skríningu a včasnej diagnostiky rakoviny hrubého čreva (ktorý "beží" už dlhé roky), podarilo zachrániť mnoho ľudských životov. Presné číslo takto odhalených karcinómov naspamäť teraz neviem, bolo to však publikované v odbornej tlači. V indikovaných prípadoch som však skôr za to, aby sa kolonoskopia vyšetrila hneď aj bez predchádzajúceho vyšetrenia stolice - napríklad u ľudí s obezitou, ktorí z titulu obezity majú značne väčšie riziko kolorektálneho karcinómu, než majú štíhli ľudia, resp. ľudia s normálnou telesnou hmotnosťou. Obezita spolu s konzumáciou červeného mäsa, mäsových údenín, alkoholom a sedavou životosprávou patrí medzi presvedčivé príčiny rakoviny hrubého čreva a konečníka.
18.08.2015 13:39 - otázka od Dianka
Dobrý den.Mám otázku ohladom stravovania mojho syna,ktorý má trinást rokov a je práve vo vývoji.Z čoho by mala pozostávat jeho strava a ktoré potraviny sú vhodné v tomto veku na podporu rastu.Nakolko mám pocit,že nemeria dostatočne vela s ohladom na jeho vek/13/155cm/.A či sú rozdiely v tomto veku medzi stravovaním chlapcov a dievčat.Dakujem velmi pekne za odpoved.S pozdravom.Diana
To je na rozsiahle rozprávanie a písanie, čo presahuje možnosti stručnej odpovede takejto online poradne. Pokiaľ však máte dojem, že Váš chlapec nerastie v súlade s očakávaným rastom podľa jeho veku - určite sa obráťte na jeho ošetrujúceho pediatra. Okrem iných vecí, treba vylúčiť aj možnosť skrytej celiakie, ktorá sa detí v období rastu môže prejavovať aj pomalším rastom.
18.08.2015 13:35 - otázka od Marian
dobry den. moja rocna dcera ma podozrenie na celiakiu a neznasanlivost laktozy. nakolko v tomto malom veku je to smerodatne do buducnosti? co by vlastne mohla a comu by sa mala vyhnut? dakujem
Pri podozrení na celiakiu bude Vašu dcérku naďalej sledovať detský lekár, prípadne detský gastroenterológ. Pokiaľ sa u niektorého z blízkych príbuzných vyskytuje celiakia, potom je vyššia pravdepodobnosť, že aj u potomka sa celiakia skôr alebo neskôr zistí. S otázkou, či má alebo nemá 1-ročná dcérka konzumovať bežné obilné potraviny s obsahom lepku už teraz, keď celiakia ešte nie plne potvrdená, sa obráťte na príslušných detských špecialistov, najmä na gastroenterológa. Akonáhle by sa v budúcnosti celiakia potvrdila, bude nevyhnutné celoživotné bezlepkové stravovanie, a to aj keď sa príslušné laboratórne a histologické parametre špecifické pre celiakiu znormalizujú.
18.08.2015 12:46 - otázka od Marta Bullová Ing.
Dobrý deň, som Marta Bullová z Ban.Bystrice, zberateľka autogramov. Autogramy známych ľudí a osobností z celého sveta zbieram 8. rok a moja zbierka (aktuálne je v nej 4032 podpisov) je krásna a obdivovaná. Bolo by mi cťou, p.MUDr. Peter Minárik, mať aj Váš podpis v mojej zbierke. Prosím, mohli by ste mi poslať svoj podpis na fotografii (môže byť stiahnutá a zmenšená, potom vytlačená z netu) alebo na fotokarte, v horšom prípade na bielom čisto tvrdšom papieri-ako výkres do 9x13 cm alebo v pozdravnom liste na moju adresu: Ing. Marta Bullová, THK 20, 974 04 Banská Bystrica. Vopred Vám ďakujem a srdečne pozdravujem, Marta Bullová
Dobrý deň prajem pani inžinierka. ĎAKUJEM za Vašu dôveru, aj za kompliment. Aj keď sa necítim na takú veľkú autoritu, pokiaľ ste takou vášnivou zberateľkou autogramov, fotku s podpisom Vám pošlem. Zapísal som si Vaše meno a adresu. p.s.: fotiek mám plno, ale ako väčšina ľudí dnes, najmä v digitálnom telefóne a v notebookoch. Musím si nechať niektorú vytlačiť ... alebo to vyriešiť dajako digitálnym spôsobom. Pozdravujem Vás (P. M.)
18.08.2015 12:42 - otázka od krajcirova
Vazeny pan MUDr.Minarik,mna trapi opacny problem-potrebujem pribrat.Pred dvomi tyzdnami mav nemocnici operovali na zlcnikove kamene,kt. mi upchali a dotrhali zlcovody az doslo k otrave.Pred operacoiu ma cele tri tyzdne drzali lekari na infuziach a antibiotikach.nic som nejedla.Som po operacii,schudla som 7kg,mam vycivene ruky,potrebujem pribrat.Poradite mi jedalnicek…Meriam 177cm a vazim 49kg.moj vek je 58rokov .Mam velmi rada svoju robotu,potrebujem nabrat sily...dakujem,eva krajcirova hegedusova
Okrem nadváhy a obezity je druhým výživovým problémom aj hroziaca alebo už naštartovaná podvýživa (malnutrícia). Tu nie je priestor pre detailné poradenstvo. Zásady výživnej stravy, po ktorej sa obvykle priberá, sú všeobecne známe. Pokiaľ by sa Vám nedarilo napriek koncentrovanému úsiliu pribrať, kontaktuje Vášho ošetrujúceho lekára. V indikovaných prípadoch je možné užívať špeciálne diétne prípravky určené na podporu priberania telesnej hmotnosti. Väčšinou sú v tekutej forme určené na pomalé popíjanie, ale dnes sú už aj v krémovej konzistencii. Dennú dávku (množstvo "kalórií") a dĺžku liečby určí Váš lekár. Prípravky sú "na recept" a v indikovaných prípadoch ich hradí zdravotná poisťovňa.
18.08.2015 12:34 - otázka od Renáta Jánošíková
Dobrý deň pán doktor, chcem sa vás spýtať, či biely povlak na jazyku je dôsledok plesní v tele a ako sa tento problém dá odstrániť? Na jar som bola preliečená na helicobacter a pri liečbe som zistila, že jazyk sa mi čistí, ale po dobraní liekov sa mi jazyk celý zatiahol bielym povlakom. Za odpoveď ďakujem. Jánošíková
Biely povlak na jazyku nemusí znamenať prítomnosť kvasiniek na jazyku. Môže byť za tým zmena ústnej mikroflóry. Okrem celkového vyšetrenia (interné, GIT) by sa mal vyjadriť aj stomatológ a dentálny hygienik.
18.08.2015 12:32 - otázka od daniela
Dobrý deň ! Moja 23 ročná dcéra trpí neustalímy hnačkami. Už vyskúšala všetky lieky, no hnačky naďalej pretrvávajú. Čo môže ešte skúsiť, aby sa jej tento problém vyriešil ? Ďakujem a prajem príjemný deň.
Vaša dcérka musí byť vyšetrená a musia sa zvážiť všetky možné vyvolávajúce príčiny chronických hnačiek. Po vylúčení črevnej infekcie treba myslieť na neinfekčné zápalové ochorenia a aj na neznášanlivosť potravín (histamínová intolerancia, gluténová porucha,laktózová intolerancia, intolerancia iných druhov cukrov).
18.08.2015 12:29 - otázka od Daniela
Dobrý deň ! Dcére zistili intoleranciu laktózy. Vylúčila zo stravy všetky mliečné výrobky a biele pečivo, ktoré jej spôsobovalo nafuknutie. Môže používať kozie tabletky ? Ďakujem
Ľudia, ktorých nafukuje kravské mlieko, niekedy dobre znášajú primerane veľké porcie kozieho mlieka a/alebo kozích syrov. Môžete sa riadiť aj vlastnými skúsenosťami. Neviem však, čo sú to vlastne tie "kozie tabletky"??
18.08.2015 12:27 - otázka od Anka
Dobrý deň, poprosila by som o radu ako schudnuť, resp,znížiť podiel tuku, mám 50 rokov, 82kg, výška 164cm , BMI 30 a podiel tuku 46,7%.ďakujem.
To je problematika jednoročného poradenstva a dlhodobej kontroly a motivácie. Nevyrieši to sebemúdrejšia odpoveď...
18.08.2015 12:25 - otázka od Veronika
Dobrý deň,je dobré jesť mliečne výrobky?alebo to netreba preháňať?
Presne tak, ako píšete. V Európe a Severnej Amerike sú mlieko a MV súčasťou tradičnej stravy väčšiny populácie a prispievajú zväčša 10% nutričných potrieb u tých ľudí, ktorí ich konzumujú. Absolútna väčšina odborných spoločností odporúča zaradiť mlieko a MV ako súčasť každodennej pestrej zmiešanej stravy (prípadne laktovegetariánskej stravy). Rastlinná strava by mala tvoriť väčšinu všetkého, čo zjeme (aspoň 2/3, môžu byť aj 3/4). V živočíšnej zložke môžu MV tvoriť 2-3 porcie denne (3 porcie odporúčajú odborné spoločnosti, niektoré aj 4 - napríklad kanadské ministerstvo zdravotníctva). Jedna porcia je napríklad 200 ml mlieka, 125-150 g jogurtu, a pod. Preháňať však netreba s ničím. Denne má dospelý človek, ktorý sa zmiešane stravuje, prijať 1000 mg vápnika.
18.08.2015 12:19 - otázka od sara
Dobry den! Mam 40rokov a 85kg. Chcem schudnut a neviem ako zacat! Pokusala som sa x krat, vzdy vydrzim tyzden ! Co mi poradite? Strasne lubim sladke,neviem bez toho vydrzat.... Dakaujem krasne!
Pozrite si, prosím, moju odpoveď na podobnú otázku vyššie! Motivácia je výlučne len na Vás. Nezabúdajte, že čím budete staršia, tým bude pre Vás nadváha (obezita) väčšou zdravotnou hrozbou. Obézni ľudia majú nielen opotrebovanejšie kĺbky (najmä kolenné), ale častejšie sú postihnutí zhubnými nádormi, a to práve tými, ktorých je mnoho (ženy prsník, muži prostata a obe pohlavia hrubé črevo-konečník, obličky, pažerák, žlčník, pankreas a ďalšie).
18.08.2015 12:16 - otázka od Igor
Váš názor na pravidelné pitie kozieho mlieka po tepelnej úprave. Ďakujem.
Pitie kozieho mlieka nie je nevyhnutné. Ale mnohí ľudia, ktorí neznášajú kravské mlieko, dobre tolerujú kozie mlieko (bez typických tráviacich problémov). Ak Vám chutí kozie mlieko, pokojne ho pite, hoci aj denne - vždy a zásadne však iba po dokonalej tepelnej príprave. Aj kozie syry chutia vynikajúco.
18.08.2015 12:14 - otázka od Veronika
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám alergiu na mliečnu bielkovinu a rovnako k tomu histamínovú intoleranciu. Často trpím rôznymi žalúdočnými problémami ako sú kŕče, nadúvanie, často sa opakujúca hnačka, bolest v ľavej časti brucha a v podbrušku. Samozrejme môže to byť stravou, snažím sa dodržiavať diétu ale niekedy sa mi podarí zjesť niečo čo by som nemala. Bola som aj na vyšetreni u gastroenterológa ale robili mi len vyšetrenie cez ústa a tam bol problém s veľkým množstvom kyselín v žalúdku. Na čo bola nasadená liečba. V poslednej dobe ma trápi bolesť v ľavej strane brucha, najviac v podbrušku, nemám hnačky ale vždy ked mám ísť na veľkú potrebu tak začne táto silná bolesť, ktorá vystreluje do chrbtice - do krížovej oblasti, zároveň mám pocit na vracanie vtedy. Čo môže byť príčinou týchto bolestí? Môže ísť o zápal čreva? Dakujem veľmi pekne.
Silné črevné kŕče môžu byť súčasťou viacerých ochorení a porúch tráviaceho traktu. Dosť často sú kŕče pri vyprázdňovaní súčasťou syndrómu dráždivého čreva, inokedy pri silnom meteorizme, ktorý môže o.i. byť prejavom potravinovej neznášanlivosti. Môže to však byť následok pooperačných alebo pozápalových zrastov v oblasti brucha - napríklad po gynekologických operáciách v oblasti malej panvy. Zápal čreva (ulcerózna kolitídy, Crohnova choroba, iné druhy črevných zápalov) sa dajú potvrdiť aj vylúčiť (endoskopicky, laboratórnymi vyšetreniami).
18.08.2015 12:09 - otázka od jofo
Je na Slovensku dostupna tzv. elemental diet (neviem ci na to existuje nejaky slovensky nazov) ? Ak ano, daju sa volne kupit nejake produkty alebo su iba na predpis ?
NEPOZNÁM takýto syr zatiaľ. Všetko sa však dá dnes rýchlo zistiť a overiť.
18.08.2015 12:09 - otázka od Ladislav
Za tazsiu formu akne vulgaris,obzvlast v oblasti krku moze udajne stav crevnej mikroflory.Mate s tym nejaku skusenost alebo je to vyhradne v kompetencii kozneho lekara?
Acne vulgaris je v kompetencii kožného lekára. Je však dobré vyšetriť aj imunitný profil (imunológ) a vylúčiť niektorú formu potravinovej neznášanlivosti (imunológ, gastroenterológ).
18.08.2015 12:07 - otázka od zoe
Dobry den! CHcela by som od Vas,nejake povzbudenie, ale nieco, co ma nakopne konecne schudnut a zacat cvicit! Mozem pit kavu s mliekom? Nalacno? DAKUJEM!
Žiaľ, "nakopnúť" sa musíte Vy sama. Mnoho vecí v živote má svoje "výhody" aj "nevýhody". Výhody zdravšej telesnej hmotnosti a lepšej fyzickej (a následnej aj duševnej) kondície sú "nad Slnko" jasné. Pozrite si niekedy , keď ide vedľa seba štíhly, fyzický zdatný človek, a obézny človek s väčšou nadváhou. Niekedy stačí jeden takýto pohľad a porovnanie pre motiváciu. Bez pozitívnej motivácie a nadšenia (nie fanatizmu a bez akýchkoľvek extrémov), ktorá Vás neopustí po zhodení prvých kilogramov nadváhy - nie šanca pre trvalý úspech. Ale existuje pomerne veľa príkladov, ktorí dokázali bojovať s nadváhou a obezitou. Nakoniec aj ja sám mám už 12 rokov o 20 kg nadváhy menej (a vôbec to nebolí, jesť mi chutí, chodím pešo s krokomerom, kam sa len dá - ide to, keď sa chce ...)
18.08.2015 12:01 - otázka od Eduard Wild
Mám nariadenú antihistamínovú diétu. Mám zakázané :jogurty aj probiotické jogurty , acidofilné aj kefírové mlieka ,paradajky, veľké množstvo ovocia, pivo , víno ,sekt Mám povolené : vajcia ,bravčovú masť, oškvarky, výpek z mäsa, alkohol :čistá vodka , gin ,biely rum /všetko čo považujem za nezdravé/ Nie je táto diéta v rozpore so zásadami zdravého stravovania ako je propagovaná ? Po gastro vyšetrení my doktor odporučil vyvarovať sa tvrdému alkoholu. Mliečné výrobky sú do poručovane pre žalúdočnú flóru. S úctou Eduard Wild
Máte pravdu, že diétne opatrenia pri nízko histamínovom stravovaní sú dosť komplikované. Dá sa však aj takéto stravovanie prispôsobiť zásadám zdravej výživy, aj keď s istými obmedzeniami. Navyše nie všetci, ktorí trpia na neznášanlivosť histamínu, musia vylúčiť všetky "zakázané" potraviny. Treba sa orientovať aj podľa vlastnej skúsenosti, robiť si prípadne stravovací denník a vytipovať, ktoré zo "zakázaných" potravín a v akých množstvách tolerujete (a druhý nemusí). Jeden pán mi raz povedal, že našiel jeden konkrétny druh jogurtu, ktorý dobre toleruje, bez histamínových prejavov, kým mnohé iné značky nemôže jesť.
18.08.2015 11:56 - otázka od Duháčková
Dobrý deň. Rada by som sa opýtala ako vplýva na chudnutie alebo trávenie obyčajný biely jogurt prípadne smotanový s kombináciou ovocia, Čítala som že by sa mali jesť len s orieškami a sladiť medom. Tak isto ovsené vločky či sú vhodné s jogurtom a a ovocím? Čo z toho je lepšie na chudnutie. Ďakujem za odpoveď.
Nezaoberajte sa, prosím, s toľkými detailmi, čo s čím kombinovať. Napríklad med je určite lepšie sladidlo ako čistý cukor (sacharóza), ale z hľadiska glykemických účinkov, je to takisto len cukor, po ktorom sa zvýši hladina cukru (glukózy) v krvi a ktorý má podobnú energetickú hodnotu ako cukor. Pri redukčnom stravovaní je určite lepšou voľbou odtučnený alebo nízkotučný jogurt (0% - 1% tuku), ako smotanový jogurt (8% tuku). 0% jogurt má 170 - 200 kJ/100g, smotanový môže mať aj 600 ... Osobne by som sa pri redukčnom stravovaní a ovocných jogurtoch nevyhýbal ani výrobkom sladeným nekalorickými sladidlami.
18.08.2015 11:51 - otázka od Alica
Zdravím Vás,mám reflux 2.stupňa.Mám nariadené čo nejesť. Aj po využívaní liekov ma po jedle páli záha, budem musieť brať stále lieky? Dá sa odstrániť príčina bez liekov? Aký máte názor na používanie sódy bikarbony na záhu? Ďakujem a želám pekný deň
Na tému refluxná choroba pažeráka som pred chvíľou odpovedal. Niektorí pacienti s refluxom musia brať antisekrečné lieky dlhodobo, niekedy aj celoživotne. Takéto opatrenie je určite "menšie zlo", ako chodiť so zanedbanou chorobou a s ťažkými zápalovými zmenami sliznice pažeráka (z kyseliny, ktorá tam nemá veľmi čo robiť), prípadne s kaskádou prekanceróznych slizničných zmien. Neliečená a zanedbaná refluxná choroba pažeráka môže byť prekancerózou. O tom, či ste vhodnou kandidátkou na antirefluxnú operáciu (čiže chirurgické riešenie refluxnej choroby) - by mal rozhodnúť gastroenterológ a chirurg so skúsenosťami s týmito operáciami.
18.08.2015 11:46 - otázka od Leo
Dobry den, chcel by som sa spytat, ako dokazem spalit prebytocny tuk z brucha tak, aby z ostatnych casti svojho tela som nestratil na vahe. Dakujem
Netreba podliehať ilúzii a selektívnom spaľovaní tuku z ktorýchkoľvek telesných partií. Buďte dôsledný pri dodržiavaní celoživotne udržateľnej redukčnej životosprávy, tešte sa z dobrého jedla (nemyslím to ako vtip, ale celkom vážne - aj redukčné stravovanie nasýti a kulinársky poteší, navyše vôbec ho nemusí byť málo). A nezabudnite denne 1 hodinu sa poriadne hýbať, cvičiť, behať, plávať - a to všetko svižným tempom (všetko s mierou a postupne samozrejme). Najvhodnejšia je kombinácia "kardio" pohybu a posilňujúcich cvičení.
18.08.2015 11:42 - otázka od Peter Ruda
Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať v súvislosti s konzumáciou mliečnych výrobky, že aký majú mliečne výroby na vplyv helicobactera pylori. Ďakujem
Žiadny MV nevylieči H. pylori (HP), ale ani nezhoršuje priebeh ochorenia. Liečba chronického zápalu žalúdočnej sliznice spôsobenej prítomnou baktériou HP je výlučne medikamentózna - spravidla sa podávajú 2 antibiotiká a antisekrečný liek (omeprazol alebo pantoprazol). K týmto liekom je vhodné užívať vybrané probiotiká ako výživové doplnky.
18.08.2015 11:39 - otázka od Zdenka
Dobrý deň pán doktor, mám problém so žalúdočnou kyselinou, mám jej veľa, dlhodobo užívam lieky teraz Dereflin, pravidelne každé 2 roky chodím na kontrolné vyšetrenie na gastroskopiu, moja otázka - neuškodia mi lieky ktoré beriem dlhodobo, aj keď nie každý deň ale podľa potreby? Ďakujem.
DEREGLIN obsahuje účinnú látku "ezomeprazol", a tento liek je veľmi účinný pri znižovaní vylučovania žalúdočnej kyseliny. Podávanie týchto tzv. antisekrečných liekov patrí medzi účinné formy liečby refluxnej choroby pažeráka. O dĺžke liečby Vám musí poradiť Váš gastroenterológ a ošetrujúci lekár. Niekto musí tento liekov užívať po celý život, druhému stačí krátkodobé podávanie, prípadne podávanie "on demand", t.j. v období častejších a/alebo intenzívnejších epizód pálenia záhy. Veľmi dlhodobá liečba je indikovaná vtedy, keď to "ináč nejde", t.j. keď bez tejto liečby dochádza okamžite k návratu častých refluxových ťažkostí so zápalovými prejavmi, alebo pri histologických zmenách sliznice dolného pažeráka, ktoré sú rizikové.
18.08.2015 11:33 - otázka od iveta
Je možné aby so sabinovských neodtučnených jogurtov alebo aj z iných mliečnych výrobkov sa mi dvíhal cholesterol. Mam 54 rokov a 67 kg a som na liekoch pre zníženie cholesterolu už 4 roky.Nejem tučné mäso, bravčové vôbec ani vajcia možno raz za mesiac .Mäzo konzumujem iba raz týždenne .nejem hranolky ani vyprážané,ale niekro mi povedal že aj nescafé prispieva k tejto diagnóze .No neviem. Vopred ďakujem za radu
Pri vyššej koncentrácii celkového a LDL cholesterolu, kedy nepomáha dodržiavanie zásad dôslednej diéty pri poruchách metabolizmu tuku, sa prikláňam medikamentóznej liečbe a k pokračovaniu zdravej výživy. Ale rozhodnutie o tom, kedy začať s podávaním liekov proti vysokému cholesterolu a as akým prípravkom, musí Vás ošetrujúci lekár. Určite je lepšie užívať jednu tabletku (s najnižšou možnou dávkou, ktorá je účinná a účinok sa kontrolovať odber krvi a labor vyšetrením) spolu s diétou, ako chodiť celé roky s neliečeným vysokým cholesterolom (čo sa často deje, lebo to "nebolí"). Ešte jedna vec na záver odpovede: Užívanie lieku nenahrádza zdravú výživu, ale dopĺňa. Medzi rizikové faktory aterosklerózy nepatrí iba vysoký cholesterol, aj chronický zápal cievneho endotelu, ktorý vedie k endotelovej dysfunkcii. Dôležitá je pestrá rastlinná strava - ktorá by mala tvoriť 2/3 až 3/4 z celodennej stravy. Veľký význam hrajú omega-9 mastné kyseliny a esenciálne omega-3 mastné kyseliny. Každodenný výber SPRÁVNYCH TUKOV je preto veľmi dôležitý pri prevencii.
18.08.2015 11:24 - otázka od Danka
Dobry den pan doktor! Chcela by som sa spytat, ci syr Niva (a vo vseobecnosti plesnove syry) su vhodne pre bezlepkovu dietu. Nie na vsetky potraviny reagujem rovnako a tieto syry mi nesposobuju problemy, ale nie som si ista, ci su pre celiatika vhodne. Dakujem za odpoved a prajem pekny den!
Potraviny z pohľadu bezlepkovej diéty (BLD) sa rozdeľujú na (a) neškodné; (b) rizikové; (c) a zakázané. Plesňové syry sa zvyknú radiť medzi "rizikové" potraviny. Pri týchto potravinách sa odporúča: PRESNE SI PREČÍTAŤ ICH ZLOŽENIE". Pokiaľ v zložení nenájdete žiadne zakázané zložky, môžete potravinu konzumovať, pokiaľ áno, je pre Vás "zakázaná". Neviem naspamäť zloženie syru Niva. Čítať zloženie musíte pri každej spracovanej potravine, ktorá obsahuje viac zložiek. Nikdy neviete .... Stiahnite si internete edukačnú brožúru: "AKO ĽAHŠIE ŽIŤ S CELIAKIOU", prípadne aj ďalšie informácie nájdete na WWW.CELIAKIA.SK
18.08.2015 11:18 - otázka od peter
Dobrý deň, mam problém ktorý ma trápi, ale bojím sa lekárskych vyšetrení tak sa spýtam aspoň takto. mám 42 r a už pred 8 rokmi má trápili problémy s bolesťou brucha a častou a nekonzistentnou stolicou. Potom to ako zázrakom prestalo a po cca 8 rokoch sa mi to vrátilo a trvá to už cca 4 mesiace. Mám častejšie cez deň riedšu stolicu zčasu načas sprevádzanú predchádzajúcou bolesťou brucha potom to hneď ustúpi. P. doktor mi síce robil odber krvi a vzorku stolice a všetko bolo OK. Myslím si, že sa stravujem zdravo. Inák nemá žiadné problémy. Ďakujem
Môžete trpieť na niektorú formu potravinovej neznášanlivosti. Medzi najčastejšie tráviace poruchy patrí nafukovanie, riedke stolice, kŕče v bruchu (z črevných spazmov). Nemusí za tým byť intolerancia laktózy (mliečneho cukru), ale môže. Bežné vyšetrenia (krvný obraz, biochémia, stolica, sonografia brucha) sú zväčša v medziach normy. Predtým, než začnete "experimentovať" s diétami - odporúčam špeciálne vyšetrenia na potvrdenie alebo vylúčenie potravinovej neznášanlivosti. Opýtajte sa alergológa/imunológa alebo gastroenterológa. Najdôležitejšie je vylúčenie CELIAKIE. Pred diagnostickým vylúčením celiakie nezačínajte s bezlepkovou diétou!
18.08.2015 11:12 - otázka od Katarína
Dobrý deň, kedy je najvhodnejšie zaradiť do jedálnička mliečne výrobky? Lepšie je to na raňajky alebo skôr poobede? Ďakujem!
Konkrétny čas, kedy konzumovať mlieko a MV, nie je dôležitý a v žiadnej literatúre sa o tejto téme nepíše. Odborné spoločnosti odporúčajú v priemere denne skonzumovať 3 porcie mlieka alebo MV. Logický postup je taký, že si ich rozložíme medzi 3 denné jedlá (napr. raňajky - mlieko, desiata -jogurt, večera - kefír).

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9