Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čo sa deje s telom počas pobytu na slnku? Skryté procesy, o ktorých ste nevedeli!

Stačí, že vyjdete pred dom a slnko a jeho lúče na nás pôsobia neuveriteľnou silou. Ako?
Stačí, že vyjdete pred dom a slnko a jeho lúče na nás pôsobia neuveriteľnou silou. Ako? (Zdroj: thinkstock.com)

Slnečné lúče nám počas zimy chýbajú, počas leta sa pred nimi ukrývame pri každej príležitosti. Úplne sa im ale vyvarovať nemôžeme. Stačí, že vyjdeme z domu či bytu, nasadíme si okuliare a plnými dúškami si vychutnávame teplo, ktoré leto spolu so slnkom prináša.

Pravidlá, ktoré sa oplatí poznať a dodržiavať! 

Aj najmenší dopad slečných lúčov na našu pokožku má nejaký význam. Môže síce narobiť aj veľké škody, najmä ak sme neopatrní. Preto kým ráno odídeme z domu, mali by sme myslieť na niekoľko dôležitých zásad:

  • Pred odchodom poriadne ponatierať svoju pokožku, či už na tvári alebo na tele – riskujeme spálenie pokožky, pretože to môže vzniknúť aj cez oblečenie
  • Ak sme na dovolenke, natierať by sme sa mali aspoň každých 45 minút, poprípade po tom, ako vyjdeme z vody
  • Ak máte opaľovací krém s SPF pod 30, nie sú tam žiadne preukázateľné účinky ochrany. Vždy si vyberatie tie s vyšším faktorom.
  • Už po 20 minútach na slnku, pričom ste na slnko šli bez opaľovacieho krému, je vaša pokožka vystavená slnečným lúčom a tie vašu pokožku môžu mať negatívnym vplyv.
  • Postačí 15 minút slnečného svitu denne a organizmus dostane adekvátnu dávku vitamínu D

Čo sa nami spraví slniečko počas nášho pobytu na ňom?

  • Slnko a dobrá nálada 

Vyšli ste už niekedy do záhrady či von z bytu, pri pohľade na krásnu slnečnú oblohu ste sa usmiali a s dobrou náladou ste vyrazili do práce? Ak bol v tej dobe piatok, zrejme to bolo tým, že sa blíži víkend. Žarty ale bokom, slnečné lúče vplývajú predovšetkým na náš mozog a to tak, že sa zvyšuje hladina hormónov endorfínov, čo sú „molekuly“ šťastia. Preto sa viac usmievame a sme viac šťastnejší práve na slnku.

  • Slnko a krvný obeh 

Slnečné lúče majú vplyv aj na náš obehový systém a na krv. Pôsobením slnečného žiarenia sa v krvi znižuje hladina cholesterolu a ten sa mení na vitamín D. Kvôli tomu sú silnejšie aj naše kosti, ktorým „slnečný“ vitamín D pomáha. Produkuje sa ho v našom tele viac, čomu slnko dopomáha a preto sa aj hovorí, že počas sychravých jesenných či zimných dní ho máme nedostatok a preto sme vystavovaní rôznym malým nebezpečenstvám.

  • Slnko a pokožka 

Slnko však prospieva aj našej pokože a nechtom. Teplo zo slniečka totiž  prekrvuje pokožku a stimuluje rast nechtov. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Clinical, slnečné lúče spôsobujú 80 % vididteľných vrások. Presne taký dopad má slečné žiarenie na našu pokožku, najmä ak si ju poriadne nechránime a nestaráme sa o ňu počas leta.

  • Slnko a dostatočná hydratácia 

Na druhej strane čím viac tepla vonku je, tým sme nútení viac piť. Efektívny pitný režim počas obdobia horúčav prospieva najmä obličkám, ktoré vodu filtrujú. Čím menej pijeme, tým väčšie je riziko, že našim obličkám hrozí vznik obličkových kameňov. Aj podľa farby moču vieme, kedy je potrebné piť viac – čím tmavší moč, tým väčšia výstraha.

Čítajte tiež: Bežná vec, ktorá sa mnohým stáva hlavne v lete: Triky ako sa zbaviť vody v uchu bez pomoci lekára!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9