Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ebola sa nebezpečne približuje: Bude zabíjať aj Slovákov?

Na ebola zomiera stále viac ľudí, kedy sa to skončí?
Na ebola zomiera stále viac ľudí, kedy sa to skončí? (Zdroj: thinkstock.com)

Ministerstvo zahraničných vecí SR v súčasnosti neeviduje žiadneho Slováka v krajinách, v ktorých najviac vyčíňa ebola. Pred cestou do Sierra Leone, Guinejskej republiky či Libérie sa v jeho registračnom systéme nenahlásil nikto.

"Ide o dobrovoľnú registráciu pred cestou do zahraničia, ministerstvo nemonitoruje pohyb slovenských občanov v zahraničí," povedal riaditeľ tlačového odboru ministerstva Peter Susko.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR je riziko rozšírenia eboly na Slovensku málo pravdepodobné. S najviac postihnutými oblasťami nemáme priame letecké spojenie. Ak by sa k nám vírus dostal, Slovensko je pripravené v oblasti transportu nakazeného, jeho hospitalizácie aj skúmania vzoriek. Usmernení sú aj lekári v regiónoch.

Je blízko

Epidémia eboly, na ktorú momentálne najviac zomierajú ľudia v afrických krajinách, sa rozšírila už aj do Európy. Prvou osobou nakazenou mimo oblasti epidémie v západnej Afrike sa pred pár dňami stala španielska zdravotná sestra, vo štvrtok (9.10.) ohlásila prvý prípad podozrenia na ebolu aj Česká republika, čo sa však nepotvrdilo.

Zdravotná sestra je v stabilizovanom stave

Zdravotný stav 44-ročnej španielskej zdravotnej sestry nakazenej vírusom ebola je "stabilizovaný". Informovala dnes o tom agentúra AP s odvolaním sa na zdroje španielskej nemocnice niekoľko hodín po tom, čo miestne úrady opísali stav Teresy Romerovej ako kritický.

Nemenovaná hovorkyňa Nemocnice Karola III. v Madride uviedla, že pacientkin stav napriek tomu zostáva vážny, ďalšie podrobnosti však neuviedla.

Šéf rezortu zdravotníctva regionálnej vlády v Madride Javier Rodriguez vo štvrtok informoval, že Romerová je po náhlom zhoršení v kritickom stave.

Španielska zdravotná sestra je prvou osobou nakazenou ebolou mimo oblasti epidémie v západnej Afrike. Zrejme sa dotkla svojej tváre ochrannými rukavicami, keď sa starala o infikovaného kňaza, ktorý neskôr chorobe podľahol.

O víruse

Ebola je ťažké vírusové ochorenie človeka vyvolávajúce akútnu hemoragickú horúčku a často končí smrťou. Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje, že sa prenáša priamym kontaktom s krvou, slinami, močom, zvratkami, kontaktom so živými a mŕtvymi nakazenými ľuďmi a voľne žijúcimi zvieratami či kontaminovaným materiálom v zdravotníckych zariadeniach.

Vírus sa môže preniesť aj nechráneným pohlavným stykom s uzdravenými pacientmi, a to až tri mesiace po ich vyliečení. Pre samotné ochorenie neexistuje očkovacia látka. Ebolu zabíja mydlo, bielidlá, slnečné svetlo či vysoká teplota.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9