Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozivé signály, že dostanete infarkt už v tridsiatke: Môžu vás pripraviť o život!

Infarkt postihuje aj mladých ľudí!
Infarkt postihuje aj mladých ľudí! (Zdroj: thinkstock.com)

Infarkt sa netýka len starších ľudí. Často s ním majú skúsenosti aj tí, ktorí majú takmer celý život pred sebou. Môže ich postihnúť vo veľmi mladom veku, než býva obvyklé, preto je často podceňovaný.

Podľa odborníkov si za to môžu mladí ľudia sami! Existujú totiž určité faktory, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri výskyte srdcového ochorenia. Stačí len zmeniť životný štýl a riziko si výrazne znížia!

Vysoký krvný tlak

Nebolí, no môže mať fatálne dôsledky! Aj keď sa stále naň upozorňuje, každý druhý Slovák zomrie na srdcové problémy, ktoré má na svedomí práve vysoký krvný tlak. Do prvého infarktu sa nemusí vôbec prejaviť, takže mnohí o ňom ani nevedia. Netreba podceňovať pravidelné meranie krvného tlaku a preventívne prehliadky u lekára.

Dobrý tlak si udržíte nasledovnými spôsobmi: menej soľte, obmedzte alkohol, prestaňte fajčiť, začnite sa viac hýbať a stres zmiernite spánkom a odpočinkom.

Vysoký cholesterol

Ani vysoký cholesterol človek na vlastnej koži nepocíti. Veľa mladých Slovákov máva viac rizikových faktorov, medzi ktoré sa okrem vysokého krvného tlaku zaraďuje aj vysoký cholesterol. Stačí zníženie zlého LDL cholesterolu len o jedno percento a hneď sa srdcovo-cievne riziko zníži o dve percentá!

Cholesterol môže zvýšiť strava plná nezdravých tukov a nedostatok pohybu. Nebezpečné sú nasýtené mastné kyseliny, medzi ktoré patrí napr. maslo, šľahačka, vnútornosti a mastné jedlá. Skôr by sme si mali dopriať viac omega-3  a omega-6 polynenasýtených mastných kyselín, ktoré nájdete  v rybách, vlašských orechoch, ľanovom oleji, strukovinách, či lieskových orechoch.

Fajčenie

Fajčenie je hlavnou príčinou srdcovo-cievnych ochorení a mozgovej porážky! Bohužiaľ, množstvo mladých ľudí začína s fajčením už v detstve. Láka ich zvedavosť a snaha zaujať okolie. Ľahko sa stávajú závislými na nikotíne a ťažko sa jej zbavujú.

Ak mladý človek vyfajčí balíček cigariet denne, je až dvojnásobne ohrozený infarktom ako ten, kto nikdy nefajčil. Aby toho nebolo málo, keď už dostane infarkt, má nižšie šance na prežitie ako nefajčiar.

Obezita

Ďalší faktor, ktorý prispieva k vzniku srdcových ochorení! Aj keď sa zvyšuje záujem spoločnosti a médií o obezitu, stále viac detí má problémy s nadváhou. Na Slovensku stále rastie počet obéznych detí, za čo často môžu aj rodičia. Tak, ako vysoká hladina cholesterolu, aj obezita sa podieľa na zužovaní ciev, čo vedie k infarktu alebo mozgovej mŕtvici. Stačí jesť menšie porcie jedla, sladkosti si dopriať len občas a pravidelný pohyb!

Stres

Priveľa stresu škodí! Dokáže totiž navodiť napr. aj infarkt srdcového svalu. Môžete byť úplne zdraví, no ak čelíte stresovej situácií, veľa od nebezpečného infarktu skutočne nemáte. Lekári by vedeli rozprávať o prípadoch, kedy človeku zomrel niekto blízky a vzápätí dostal z toho infarkt..

Sedavý spôsob života

Na obezite sa podpisuje sedavý spôsob života. Priveľa televízie a hodiny strávené pri počítači môže mladých ľudí doslova zabiť! Americkí lekári na základe výskumu zistili, že stačí si ísť denne len päť až desať minút zabehať a predídete infarktu a mŕtvici. Aj minimálna aktivita je dobrá! Nemusíte byť hneď maratónci, aby sa to odrazilo na našom zdraví. Netreba však zabúdať tiež na kombináciu s vhodnou stravou. Nie je nič lepšie ako pravidelný pohyb a zdravá strava!

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9