Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vakcína proti ebole stále nikde! Čo je na vine, že nebola dodaná do Afriky?

Na ebolu zomrelo už vyše 2900 ľudí! Zobraziť galériu (2)
Na ebolu zomrelo už vyše 2900 ľudí! (Zdroj: SITA)

Zlá celosvetová koordinácia brzdí snahy Kanady doručiť očkovaciu látku proti ebole do Afriky. Vyhlásil to kanadský minister pre medzinárodný rozvoj Christian Paradis v prejave v OSN. Experimentálna vakcína zostáva vo vládnom laboratóriu - šesť týždňov po tom, ako Kanada prisľúbila, že ju poskytne na boj proti smrtiacej vírusovej chorobe.

Kanada je "hlboko znepokojená nedostatočnými snahami o koordináciu" v boji proti ebole, povedal minister Paradis v prejave v New Yorku. Dodal, že nebude z toho obviňovať žiadnu krajinu ani žiadnu organizáciu.

Ottawa 12. augusta oznámila, že Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) venuje na použitie v Afrike 800 až 1000 dávok svojej očkovacej látky VSV-EBOV. Vakcína sa nachádzala v kanadskom Štátnom mikrobiologickom laboratóriu vo Winnipegu, kde sa predstavitelia snažili vyriešiť problém, ako ju bezpečne prevážať.

"Keď je reč o vakcíne, znova sa ukazuje, že je potrebná koordinovaná stratégia," povedal Paradis novinárom.

Spoločnosť NewLink Genetics so sídlom v americkom štáte Iowa vlastní licenciu na kanadskú vakcínu a ešte v auguste oznámila, že dokáže vyrobiť desaťtisíce dávok vakcíny do mesiaca či dvoch.

Minister tiež oznámil, že Kanada venuje ďalšiu humanitárnu pomoc vo výške 30 miliónov kanadských dolárov (21,22 mil. eur), ktoré pôjdu ľuďom postihnutým epidémiou v západnej Afrike, a to prostredníctvom Červeného kríža i ďalších mimovládnych organizácií.

Kanada už predtým darovala približne päť miliónov kanadských dolárov na boj proti epidémii.

Druhý španielsky kňaz chorý zomrel na ebolu

Španielsky kňaz Manuel García Viejo, ktorému diagnostikovali ebolu počas výkonu práce v Sierre Leone, zomrel v madridskej nemocnici. Stal sa druhým španielskym misionárom, ktorý podľahol tejto smrteľnej infekčnej chorobe. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Nemocnica Carlosa III. v Madride vo vyhlásení uviedla, že García Viejo - 69-ročný hlavný lekár nemocnice sv. Jána z Boha v meste Lunsar v Sierre Leone - dnes zomrel. Ďalšie informácie neposkytla.

García Viejo pricestoval do španielskej metropoly v pondelok 22. septembra vojenským lietadlom, ktoré malo zdravotnícke vybavenie.

Minulý mesiac priviezli z Libérie domov do Španielska 75-ročného kňaza Miguela Pajaresa, ale napriek terapii experimentálnym liekom ZMapp zomrel.

V USA vyzdravel pacient

Tretí pacient v Spojených štátoch, u ktorého sa potvrdila ebola, vyzdravel. Oznámil to dnes sám na spoločnej tlačovej konferencii s lekármi z Mecidínskeho centra v Nebraske, informovala agentúra Reuters.

"Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) ma vyhlásilo za bezpečného a bez vírusu. Vďaka Bohu. Všetkých vás milujem," vyhlásil 51-ročný pôrodník z Bostonu Dr. Rick Sacra, ktorý sa nakazil na lekárskej misii v nemocnici v Libérii.

Sacru liečili experimentálnym liekom nazvaným TKM-Ebola, ktorý vyrobila farmaceutická spoločnosť Tekmira Pharmaceuticals, a tiež dostal "rekonvalescenčné sérum" vyrobené z protilátok zozbieraných z krvi ďalšieho lekára, amerického misionára Kenta Brantlyho, ktorý ebolu prežil.

Dr. Rick Sacra, je šťastný muž. Porazil ebolu! (Foto: SITA)
Zobraziť galériu (2)
Dr. Rick Sacra, je šťastný muž. Porazil ebolu! (Foto: SITA)  (Zdroj: SITA)

Štvrtý pacient s ebolou v USA, ktorého totožnosť nezverejnili, je hospitalizovaný v nemocnici Emoryho univerzity v Atlante.

Na ebolu zomrelo už vyše 2900 ľudí

Najmenej 6263 ľudí sa už nakazilo horúčkou ebola v západnej Afrike a 2917 z nich zomrelo. Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

WHO ďalej oznámila, že sa podľa všetkého stabilizovala situácia v Guinei, ktorá je jedným z troch západoafrických štátov najviac postihnutých súčasnou epidémiou.

Nové prípady eboly síce v Guinei stále pribúdajú - týždenne 75-100, ale rýchlosť rastu sa v ostatných piatich týždňoch nezvyšuje. Epidemická situácia v krajine je však stále veľmi vážna.

Rapídny nárast počtu nových prípadov pokračuje na území Sierry Leone a Libérie. Vláda Sierra Leone dnes oznámila, že na neurčitú dobu zaviedla karanténu v troch ďalších oblastiach zasiahnutých ebolou. Do okresov Port Loko, Bombali a Moyamba, rovnako ako do dvoch už skôr uzavretých okresov, budú mať prístup len osoby poverené zabezpečovaním základných potrieb obyvateľstva.

Nariadenie podľa agentúry Reuters zrejme opäť skomplikuje ťažbu železnej rudy v okrese Port Loko, kde pôsobia veľké zahraničné ťažiarske spoločnosti. Sierra Leone minulý týždeň kvôli ebole vyhlásila trojdňový celoštátny zákaz vychádzania. Momentálne platí karanténa v piatich zo 14 okresov krajiny.

V ostatných častiach tohto štátu sa zavádzajú len lokálne karantény vzťahujúce sa na obydlia nakazených osôb. Sierraleonské úrady varujú pred hroziacim prudkým zhoršením situácie, ak sa nezintenzívnia medzinárodné snahy v boji proti ebole.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9