Do kedy budete žiť? Centimetre o všetkom rozhodnú!

Obvod pásu je veľmi dôležitý!
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-25 20:45:00

Obvod pásu je veľmi dôležitý! Ukáže vám, ako dlho budete žiť. Tvrdia to britskí vedci z City University, ktorí tak vyšli s pravdou von a prezradili, ako zistíte, či máte sklon k predčasnému úmrtiu. Odhalili tak kľúč k dlhovekosti!

Nezáleží na veku či pohlaví

Od roku 1985 sledovali odborníci životný štýl a dátumy úmrtia u 300-tisíc ľudí, ktorých si náhodne vybrali. Výsledky ich prekvapili! Prišli na to, že dôležité sú centimetre v páse, ktoré vám napovedia, ako dlho budete žiť! Ak váš pás meria viac centimetrov než je polovica vašej výšky, s veľkou pravdepodobnosťou umriete o 20 rokov skôr. Je pritom jedno, koľko máte rokov, akého ste pohlavia a etnickej príslušnosti.

Zbystriť pozornosť by mali hlavne tí, ktorí majú postavu v tvare „jablka“. U nich sú najkritickejšími oblasťami tela práve brucho, chrbát a horná časť stehien. Je preto dosť možné, že majú v páse viac centimetrov ako je ich polovica výšky!

Centimetre dôležitejšie ako kilá

Nie je však tvrdenie, že podľa pásu zistíme, či máme sklon k predčasnému úmrtiu, prehnané? Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra to nie je ďaleko od pravdy.

Pokiaľ má niekto väčšie parametre v oblasti pásu, automaticky má väčšiu predispozíciu rizika ochorenia, čím si určite život nepredĺži,“ povedal Ing. Libor Javro.

Pri chudnutí sú dôležitejšie centimetre v páse než kilá. Pri hormonálnych výkyvoch môže ručička na váhe stúpať smerom nahor, aj keď sa zdravo stravujete a cvičíte. Práve pás je indikátor zdravia.

„Sledovanie hodnôt najmä pása a bokov je jedným z najdôležitejších parametrov v odhadovaní proporcie hladiny tuku v organizme. Pokiaľ je výsledok pás /boky (dá sa vypočítať na základe WHR Indexu) zlý, je automaticky väčšie riziko ochorenia na vysoký krvný tlak, cukrovku, zvýšené množstvá cholesterolu a iné ochorenia,“ dodal Libor Javro.

Meranie pásu môže byť spoľahlivejšie ako index telesnej hmotnosti BMI. Svalnatý muž s útlym pásom totiž môže mať vyššie BMI než žena s bruchom plným tukových zásob.

Britskí odborníci upozorňujú, že by rodičia mali dohliadať už na svoje 5-ročné deti, aby ich obvod pásu nepresiahol polovicu výšku.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-09-25 20:45:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia