Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slabá komunikácia medzi výrobcom a spotrebiteľom: Čo spôsobuje?

Mnohé výrobky nemajú uvedené na obale presné zloženie.
Mnohé výrobky nemajú uvedené na obale presné zloženie. (Zdroj: thinkstock.com)

Nedávno som navštívil Štátnu potravinovú a veterinárnu správu, pretože na jeden z našich výrobkov dostali podnet. Neudávame správny obsah tuku vo výrobku, ako uvádza originál výrobca.

Hneď som vedel, čo sa deje, pretože my na slovenskej etikete uvádzame obsah tuku v sušine a nie obsah tuku vo výrobku.

Tieto dva pojmy sú úplne odlišné. No chápem reakciu zákazníka, pretože jednotlivé skratky, ktoré vystihujú podstatu tohto daného údaju a ešte sú aj napísane v cudzom jazyku, sú pre bežného človeka, ktorý sa nevenuje tomuto odvetviu, úplne neznáme.

A tak vzniká podnet, na základe ktorého musia pracovníci spomínaného úradu urobiť všetko potrebné, aby podali správu vyššiemu orgánu a taktiež informovali o laboratórnych výsledkoch neznámu osobu, ktorá tento podnet zadala.

V skutku to bol zážitok, vypísať všetky potrebné papiere, ktoré prináležia tomuto aktu a občas bola aj minútka ticha, počas ktorej ste mohli počuť, ako všetkým pracujú mozgové závity, čo vlastne uviesť do tej alebo onej kolonky. No po asi dobrej trištvrte hodinke bolo všetko spísané a to musím povedať, že toľko papierovačiek v 21. storočí, keď technika napreduje raketovou rýchlosťou, som už dávno nezažil. Na mieste som sa musel opýtať, či vôbec disponujú dostatočne veľkými skladovými priestormi, keďže všetko musia archivovať po dobu piatich rokov.

Vitamín D3 zo slnečného žiarenia

Napriek tomu to bolo veľmi príjemné stretnutie, pretože som sa okrem svojej povinnosti, ktorú som s radosťou splnil, pretože nič neskrývame, dozvedel aj kopec iných zaujímavých vecí, ktoré sú pre nás veľmi užitočné.

Vedeli ste napríklad, aký dôležitý je vitamín D3 a že ho získame jedine zo slnečného žiarenia? Získame ho opaľovaním, pretože sa tvorí v koži, keď je vystavená slnečnému žiareniu. Za niekoľko minút naša pokožka vytvorí 100-násobné množstvo vitamínu D3, ako potrebujeme. Podporuje vstrebávanie vápnika v našom tele.

Strach z éčok

Alebo vedeli ste, že naše telo príjme 90% organických látok a z toho 10% z nich vylúči, no pri anorganických látkach je to opačne? Takže si radšej odšťavíme citrón alebo si doprajeme jeden celaskon? A veľmi vďačná téma na záver… Ľuďom naháňajú strach “éčka” spomenuté pri zloženiach výrobkov. No pritom to môže byť obyčajná kyselina L-askorbová s označením E300, ktorú, v podobe už spomínaného celaskonu, dokážu niektorí jedinci skonzumovať na tisícky miligramov denne a pod..

Určite sa tieto informácie dajú získať na internete, ale ja dám radšej prednosť osobnému stretnutiu, nakoľko denne človek strávi za počítačom niekedy aj celé hodiny.

Je potrebná väčšia komunikácia výrobcov so spotrebiteľmi

Taktiež odznela poznámka, že veľa výrobcov, či už domácich alebo zahraničných, neuvádza presné zloženie vo svojich výrobkoch a ľudia s vedomím, že nekupujú nič, čo by nemuselo prospievať ich organizmu, sa žiaľbohu nevedomky dostane do ich tráviaceho traktu. Na jednej strane nám nič nehrozí a na druhej strane sa vystavujeme každodennému riziku. Ako sa v tom vyznať? Výrobcovia by určite mali viac osobne komunikovať so spotrebiteľmi.

Sme obete modernizácie a rýchlemu nárastu populácie, ktorú treba nejako nasýtiť. No na druhej strane máme šťastie, že žijeme v krajine, akou je Slovensko a s trochou úsilia si ešte dokážeme vypestovať alebo dochovať kvalitu, ktorú na základe rýchleho životného štýlu častokrát prehliadame.

S pozdravom, Peter Gabriel

Prečítajte si ďalší príspevok od Petra Gabriela, ktorý je obchodným zástupcom a poradcom pre dovoz potravín. Podľa neho sú na Slovensku reštaurácie bez duše!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9