Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Krutá realita na Slovensku: Reštaurácie bez duše

Mnoho reštaurácií nemá široký výber jedál.
Mnoho reštaurácií nemá široký výber jedál. (Zdroj: photl.com)

Len nedávno si naša spoločnosť zriadila nové kancelárske priestory. Tam sa nachádza jedna reštaurácia, kde varia veľmi chutne. Výber jedál z Á la carte je presne taký, ako si to želá dnešný trend, čiže pár jedál na výber z každého chodu a všetko čerstvé.


Reštaurácia bez zážitku

Ale ak by ste sa stravovali v tejto reštaurácii častejšie, pomaly dospejete k tomu, že si už neviete vybrať, pretože ste mali všetko, čo vás z ponuky oslovilo. Je samozrejmé, že reštaurácia nemôže meniť ponuku každý týždeň, ani každý mesiac, ale čo by mohlo vyriešiť tento problém?

Ak vás niekto pozval na obed alebo večeru a vy si z ponuky nič nevyberiete, dotyčnej osoby by sa to mohlo veľmi dotknúť. Lenže čo robiť, ak ste už ochutnali všetko najmenej štyrikrát? Vstanete od stola a pôjdete do inej reštaurácie? A čo ak susedná reštaurácia má podobnú ponuku, ako tá prvá?

Sme azda veľmi nároční? Alebo je to tým, že tieto prevádzky nám ponúkajú jedlá, ktoré v nás nevyvolávajú žiadne spomienky alebo ich chute nie sú pre nás zážitok?

Často sa reštaurácie prezentujú rovnakou ponukou, a keď si odmyslíme miesto a priestory, ktoré sa snažia na nás urobiť dobrý dojem, samotná reštaurácia je ako keby bez duše.

U nás je to rarita

Ale na druhej strane sú reštaurácie, ktoré majú po celý rok rovnakú ponuku a vždy sa tam radi vraciame. Čím to je? Môže to byť personál, ktorý je veľmi milý a ochotný a my sa cítime príjemne? Alebo je to kvalita jedla, ktorá nepotrebuje žiadny komentár? Najlepšie je, keď je to kombinácia oboch.

Ako často sa tieto dve kombinácie stretnú v slovenskej gastronómii pod jednou strechou? Určite mi dáte za pravdu, že je to rarita a to najmä v našom hlavnom meste. Ponuka je niekedy drahá a výsledok, ktorý sa nám dostane na tanieri, je veľké sklamanie.

Moja maličkosť a veľa ľudí z môjho okolia, ktorí tu žijú, utekajú za hranice, aby uspokojili svoje chuťové bunky a priniesli si so sebou domov gastronomický zážitok. Nie je na tom nič zlé, ale sú naše prevádzky tak neschopné, aby nedokázali konkurovať zahraničným?

Alebo je to iba vidina rýchleho zárobku a nerieši sa kvalita, ale kvantita? Nemyslím si, že na takejto plytkej úrovni reštaurácia dokáže zarobiť. Lebo ja do takých reštaurácií určite nebudem chodiť. A potom sa stane to, že si radšej nakúpime suroviny a spoločnými silami niečo dobré ukuchtíme doma.

Čo naše reštaurácie nevyužívajú?

Poloha našej krajiny má jeden veľký dar, ktorý bohužiaľ využíva len málo reštaurácií. Je to hlavne dostupnosť širokej škály surovín, či už rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Prevádzkovatelia reštaurácií tvrdia, že majú zviazané ruky slovenskou legislatívou a nemôžu tento potenciál využívať. Vlastný chov zvierat, vlastnoručne vypestovaná zelenina a pod., nie sú v tomto prípade povolené. Ale ak sme v EU a v iných krajinách je to povolené, tak, kde je problém?

Dobrá reštaurácia by mala v prvom rade ponúkať jedlá podľa sezóny. Tým pádom ani “kuracie soté s hráškom” by nebolo na jedálnom lístku po celý rok! A pokiaľ fungujú také podniky, ktoré spomínané “soté s hráškom” ponúkajú po celý rok, tak sme tomu na vine iba my sami, pretože tieto gastro prevádzky navštevujeme.

Teším sa na Vaše príspevky. S pozdravom, Peter Gabriel.

Prečítajte si prvý príspevok od Petra Gabriela, od obchodného zástupcu a poradcu pre dovoz potravín.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9