Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mladík bolesť hlavy už nebude podceňovať: O pár minút už mohlo byť neskoro!

Parazitické červy sa nachádazjú v mäse, ktoré nebolo dobre tepelne upravené. Dávajte si na to pozor! Zobraziť galériu (2)
Parazitické červy sa nachádazjú v mäse, ktoré nebolo dobre tepelne upravené. Dávajte si na to pozor! (Zdroj: profimedia.sk)

Život 26 ročného mladíka visel na vlásku. Ignorovanie bolestí hlavy ho napokon priviedli k lekárovi, ktorý mu v poslednej chvíli zázrakom zachránil život. Ohrozoval ho nebezpečný červ!

Bolestiam nevenoval pozornosť

Bolesti u Luisa Ortiza začali koncom augusta. K lekárovi však nešiel. V jeden zo septembrových dní, ktoré venoval športu, neskončil dobre. Luis sa začal cítiť veľmi zvláštne. Bol dezorientovaný, unavený, vracal. Tieto príznaky jeho mama už nenechala bez povšimnutia a tak okamžite zamierili na pohotovosť. Lekári sa nestihli čudovať. V mozgu mu totiž objavili larvu červa! 

Šokovaný neurochirurg Soren Singel musel spraviť rýchle rozhodnutie. Mladíka okamžite operoval. Červ totiž vytvoril akúsi "zátku" v podobe larvy, ktorá zabraňovala prenikaniu tekutín do mozgu. Ak by prišiel o niekoľko minút neskôr, mohlo by byť neskoro. 

"Urobili sme dieru do kosti lebky nad obočím, kameru sme nasmerovali do stredu mozgu a vylovili cystu aj červa," dodal mladíkov lekár Soren Singel. 

Ako sa do tela dostal?

Túto otázku si kladú nie len lekári ale aj samotný pacient. S najväčšou pravdepodobnosťou to bolo vajíčko v mäse, najskôr v bravčovom. S touto možnosťou sa stotožňuje pacient. Tomu sa koniec koncov môže uľaviť. Podľa lekára bolo len otázkou času, kedy sa mu zhorší stav natoľko, že by ho už nebolo možné zachrániť.

„Bol som šokovaný. Netušil som, že by parazit v hlave mohol zničiť môj život,“ vyjadril sa Luis Ortiz.

Jeho život sa od základov zmenil. Odišiel zo školy, musel dokonca nájsť prechodné miesto pre svojho psa. Nemôže šoférovať ani pracovať. Každým dňom sa jeho stav zlepšuje, musí  však neustále cvičiť. Príhoda mu dala novú chuť do života, no ako sám povedal, bravčovému mäsu sa zďaleka vyhýba. 

Červa vybrali mladíkovi v poslednej chvíli. Inak to nemusel prežiť (zdroj: screenshot stránky Telegraph.co.uk)
Zobraziť galériu (2)
Červa vybrali mladíkovi v poslednej chvíli. Inak to nemusel prežiť (zdroj: screenshot stránky Telegraph.co.uk)  (Zdroj: telegraph.co.uk)

Stav, ktorý mladík zažil sa nazýva cysticerkóza. Ide o tkanivovú infekciu, kedy pacient požije vajíčka pasomnice napríklad v bravčovom mäse. Choroba sa šíri najčastejšie kontaminovanou vodou alebo vodou. Vajíčka prechádzajú vnútrom čreva do tkanív, dostať sa môžu do mozgu a svalov. Môžu vydržať roky, prejaviť sa ale môžu vo forme zápalu. Alebo sa prejavia ako cysty v mozgu, tak ako v mladíkovom prípade. 

Nie všetci majú to šťastie 

Iný pacient však takéto šťastie nemal. Parazitické červy, vyvíjajúce sa v jeho orgánoch spôsobili rakovinu, ktorú pacient neprežil.

Neobvyklý prípad by však nemal byť strašiakom, naopak, má poukázať nato, že neupravená strava môže mať svoje následky. Imunitný systém 41 ročného pacienta zhoršoval aj vírus HIV, ktorým trpel. Je ale prvým takým prípadom, kedy by červy mohli spôsobiť rozvoj rakoviny a následnú smrť.

Nádory, ktoré stáli pacienta život sa našli v pľúcach a v pečeni. Na tom by ale neboli nič neobvyklé, keby molekulárne testovanie neodhalilo šokujúcu pravdu – obsahovali totiž DNA pásomníc!

Aj preto US Centres for Disease control upozorňuje, aby sme konzumovali iba dostatočne tepelne upravenú stravu a poriadne sa venovali hygiene rúk. 

Čítajte tiež: Žena nevedela, prečo jej opuchla pera: Krátky zákrok odhalil nechutnú príčinu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9