Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ako sa má správne kýchať? Zborte mýty, ktorým ste doteraz verili!

Kýchnutie nie je iba prejavom choroby. Ak ho zadržujete, o zdravotné problémy si koledujete.
Kýchnutie nie je iba prejavom choroby. Ak ho zadržujete, o zdravotné problémy si koledujete. (Zdroj: thinkstock.com)

Kýchanie je prirodzený proces, ktorému sa nevyhneme. Niektorí ho zadržujú, no riskujú tým zdravie! Viete, ako sa správne kýchať? Ak nie, tento článok je pre vás.

Kýchnutie – čo je to?

V samotnej podstate je kýchnutie reflex, ktoré sa dopúšťa naše telo. Spúšťaho senzorickým podráždením nosovej sliznice, ktoré končí starým známym prudkým vylúčením vzduchu cez ústa a nos. Rýchlosť vykýchnutého vzduchu môže byť až 160 km za hodinu, čo je obdivuhodná rýchlosť!

Zvyknete kýchať do dlaní? Obrovská chyba!

Tento úkon nám vštepujú od malička. Rovnako je to aj pri kašľaní. Robíme však obrovskú chybu! Ak vieme, že ideme kýchnuť, po správnosti by sme miesto dlaní mali „použiť“ hornú časť ruky alebo lakeť. Nie je ničím neobvyklé, že rukami chytáme kľučky od dverí alebo niekomu niečo podávame. Ak si zakrývame tvár rukami pri kýchaní, všetky baktérie sa nadostanú na naše dlane a môžu sa tak pokojne rozšíriť do prostredia. A ani neviete ako a nakazíte rodinu či kolegov v práci. Pritom ani nemusíte vedieť ako.

Kýchajte správne! 

  • Pri kýchnutí sa otočte od ľudí
  • Papierové vreckovky, do ktorých si smrkáte nos, okamžite zahoďte
  • Nikdy takéto vreckovky nedávajte na stôl

Nie som chorý, tak prečo kýcham?

Tento reflex nie je nevyhnutne signálom pre ochorenie. Kýchať môžete aj vtedy, ak si poškriabete obočie. Hovorí sa, že nervy v tejto oblasti sú veľmi blízko tých, ktoré hrajú dôležitú úlohu v procese kýchania. Takže aj preto niekedy kýchnete skoro bez príčiny.

Druhým, oveľa závažnejším dôvodom na kýchanie je takzvaná ACHOO syndróm. Trpí ním viac ako 20% ľudí na svete. Prejavuje sa prechodom z tmy na prudké svetlo. Oči si nemajú čas na túto zmenu zvyknúť. Prečo je to nebezpečné? Skúste si predstaviť, že autom vyjdete z tunela. Ožiari vás nepríjemné svetlo a vy stratíte kontrolu nad riadením. Počas toho si môžete ešte dva či trikrát kýchnuť, čo určite k sústredeniu neprispieva. Syndróm je dedičný.

Tomuto neverte!

Zaujímavý názor na kýchanie je ten, že sa pri tomto procese človeku na chvíľu zastavia všetky procesy v tele, že dokonca prestane biť naše srdce! Tomuto sa samozrejme nedá veriť. Je pravda, že sa hrudník stiahne, ale naše srdce bije aj počas tohto úkonu. 

Veriť by sme mali ale tomu, že jedno kýchnutie nás môže „stáť“ nemalé vzrušenie. Niektoré štúdie tvrdia, že parasympatická sústava sa stáva aktívnou počas kýchnutia. Je zodpovedná za sexuálne vzrušenie.

Ohrozujete zdravie

Z času na čas príde kýchnutie v tú nesprávnu chvíľu. Na stretnutí, pri rodinnom obede, v práci, kde je hrobové ticho. Snažíte sa ho potlačiť alebo nevydať ani hlásku. Ohrozujete ale svoje zdravie!

Môže prísť k rôznym drobným zraneniam, avšak ak k závažným poruchám. Okrem zlomenej nosnej chrupavky si „koledujeme“ o krvácanie z nosa, prasknutie ušného bubienku až k strate sluchu. Potrápiť nás môžu závraty ale aj tvárové rozdutie. Asi najhorším scenárom by bol feciálny emfyzém – oddelenie sietnice alebo dočasný opuch. 

Čítajte tiež: Toto nikdy nerobte pre spánkom: Dôvod vašich nepokojných nocí!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9