Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žena nevedela, prečo jej opuchla pera: Krátky zákrok odhalil nechutnú príčinu!

Myiáza našťastie nie je ochorenie, ktoré by sa u nás vyskytovalo. Napriek tomu môže byť nebezpečné.
Myiáza našťastie nie je ochorenie, ktoré by sa u nás vyskytovalo. Napriek tomu môže byť nebezpečné. (Zdroj: thinkstock.com)

Keď sa video zákroku jednej ženy začalo šíriť internetom, napriek jeho priam neuveriteľnému a nechutnému podtónu sa stalo veľmi obľúbeným. V pere, ktorú mala opuchnutý, sa jej usídlil nechutný tvor!

Opuchnutá pera neveští nič dobré, najmä ak neviete, čo sa vlastne deje. Až keď pacientka zašla za lekárom a počas zákroku takmer nemukla od bolesti zistila, čo je vo veci. Z opuchnutej pery jej lekár vybral červa, s ktorým síce musel chvíľu bojovať, no nakoniec sa mu to podarilo.

Lekársky termín pre tento stav je myasis - myiáza – v tomto prípade bližšie špecifikovaný ako orálna myiáza. Vzniká v dôsledku nakladenia vajíčok na miesta, kde je tkanivo človeka či už odumreté alebo voľné prístupné. To sa stáva budúcim domovom parazita, ale aj jeho potravou. Verte tomu, či nie, nakladenie vajíčok môže nastať kdekoľvek na tele, symptómy sa potom prejavia aj podľa napadnutej oblasti.  

  • Myiáza, ktorú spôsobujú rany – vajíčka sú nakladené do otvorených rán. Niekedy môžu napadnúť povrchové rany, z nich sa stávajú podkožné uzlíky, ktoré sa neskôr rozvinú v parazitov
  • Myiáza, ktorá vzniká v telových dutinách – larvy môžu preniknúť do tela hostiteľa cez oči, nosné dierky, zvukovodom či priamo ústami. Preniknúť môžu do spodnej časti mozgu, môžu spôsobiť ťažkú meningitídu či smrť. V zriedkavých prípadoch môže hostiteľ napokon oslepnúť, pretože parazity napadnú očný nerv.
  • Najčastejšou formou myiázy je tá, kedy sa červ dostáva do tela hostiteľa cez pokožku na nohách či chrbte a v tkanive sa ďalej vývíja. Do 24 hodín nastane opuch, lézie sú veľké v priemere až do 3,5 cm. Malé póry v koži umožňujú larvám dýchať. Pacient cíti bolesť, najmä však cíti „ pohybovanie“ parazitov.

U nás sa našťastie nevyskytuje 

Známy je fakt, že myiáza sa väčšinou vyskytuje medzi osobami z nižšieho sociálneho zabezpečenia, u ľudí, ktorí trpeli poranením tváre či iným zranením, ktoré môže byť potenciálnym domovom pre larvy. S najväčšou pravdepodobnosťou sa takýto stav môže vyskytnúť v miestach s teplejšou klímou. U nás by sa zástupcovia múch, ktoré tieto larvy kladú, nemali vyskytovať.

Ohrozenie samotného človeka pri týchto diagnózach je v tom, že ak by sa červy dostali do mozgu, následky by mohli byť katastrofálne. Je to síce vzácny stav, nastať však môže. Tak ako stomatológovia v odbornom časopise Contemporary Clinical Dentistry, myiázu môžete dostať aj bez akéhoľkovek poranenia, čo je však veľmi ojedinelý prípad.

Nie je to prvý prípad

Ana Cardoso prišla do nemocnice s obdobnými problémami. Iba 10 ročné dievča sa vtedy sťažovala na čudné brnenie v ústach a doktorovi popísala pocit „akoby sa v jej ďasnách niečo hýbalo.“ To, čo nasledovalo potom, nebolo scéna z hororu, ale realita. Malej Ane totiž z ďasna vytiahli viac ako tucet červíkov!

Čítajte tiež: Dôvod na paniku? Z tohto bežného jedla môžu váš mozog napadnúť nebezpečné červy!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9