Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúci nález v nose: To, čo lekári videli, ich vydesilo na smrť!

Muž v nose Zobraziť galériu (2)
Muž v nose (Zdroj: thinkstock.com)

S takýmto prípadom sa nestretávajú doktori počas svojej lekárskej praxe každý deň! Lekári z Brazílie vykonali kurióznu operáciu, ktorú si zaznamenali na video vďaka endoskopu. Čo mužovi v nose našli, môžete vidieť na vlastné oči. Nie je to práve najpríjemnejší pohľad!


Ani vo sne ich nenapadlo, že budú musieť riešiť zdravotný problém, s ktorým prišiel šesťdesiatpäťročný muž zo Sao Paola do nemocnice! Z nosa mu tiekla krv, mal ho opuchnutý a už týždeň sa zvíjal vo veľkých bolestiach. Na prvý pohľad nič nezvyčajné, keď sa však lekári na to pozreli podrobnejšie, nemohli uveriť vlastným očiam. Muž mal nosové dutiny zamorené larvami múch! Stovky mäsožravých tvorov sa zvíjali hlboko v nosových dutinách.

Lekári podali správu o tomto prípade v časopise New England Journal of Medicine. Vďaka endoskopu mohli vidieť nález, ktorý ich šokoval.

Larvy živiace sa ľudským mäsom

Existujú určité druhy múch, ktorých larvy spôsobujú tzv. myasis – chorobu spôsobenú parazitovaním lariev na povrchu alebo vnútri tela. Muchy nakládli vajíčka do nosovej dutiny muža, z ktorých sa vyliahli neskôr larvy.

Lekári našli v mužovom nose stovky mäsožravých červíkov. (Foto: screenshot Nejm.org)
Zobraziť galériu (2)
Lekári našli v mužovom nose stovky mäsožravých červíkov. (Foto: screenshot Nejm.org)  (Zdroj: screenshot Nejm.org)

Muž mal šťastie, že prišiel v predstihu do kliniky v Brazílii! Dva dni po tom, keď uvidel niečo, čo sa podobalo červíkom, vykúkajúcim z jeho ľavej nosnej dierky, sa rozhodol konať a zájsť za odborníkmi. Ak by sa neliečil, mohlo by to dopadnúť veľmi zle. Tieto larvy sa totiž živia ľudským mäsom, a ak sa neodstránia, môžu zničiť kostičky a mäkké tkanivá v nose, jeho okolí, ale môžu aj ľahko poškodiť oči. Výsledkom je infekcia očí, či dokonca mozgu. V horších prípadoch spôsobujú meningitídu alebo smrť!


Malého chlapca trápi zvláštne ochorenie, pri ktorom necíti žiaden hlad. Trpí vzácnou poruchou, s ktorou si lekári nevedia rady.


Spôsobovali mu problémy s dýchaním i tupú bolesť

Pred piatimi rokmi mužovi odstránili nezhubný nádor - papilóm nosovej dutiny, no nikdy v živote nemal problém, s akým musel navštíviť nemocnicu. Celý týždeň mu tiekla z nosa krv, trápila ho tupá bolesť na ľavej strane nosa a nepríjemný zápach. Taktiež sa mu ťažko dýchalo, akoby mal upchatý nos. Nosový priechod mal červený a naplnený tekutinou, v ktorej sa zvíjali červíky.

Štyri dni trvalo lekárom, kým ho postupne zbavili lariev, umyli mu nos a vyčistili fyziologickým roztokom. Zistili, že išlo o larvy múch Cochliomyia hominivorax, čo je druh parazitných múch. Larvy sú známe tým, že pojedajú tkanivo teplokrvných živočíchov, ale i ľudí.  Lekári muža sledovali ešte dva mesiace po odstránení lariev. Nakoniec všetko dopadlo a Brazílčan sa úplne uzdravil.

Ako sa to mohlo stať?

Nestáva sa často, že by sa muchy dostali do ľudského nosa, kde by nakládli vajíčka! Ako je to potom možné? Väčšinou sa to stáva ľuďom, žijúcich v tropických oblastiach, ako je napr. India. Zvyčajne nemajú dostatočnú hygienu a výživu, alebo sú to alkoholici. Do tejto skupiny spadajú aj tí, ktorí majú ochorenie nosa známe ako africká nádcha, ktorá priťahuje muchy.

Čítajte tiež: Peklo v rozkroku a život v troskách: Toto je žena, ktorá 6 hodín denne sledovala porno!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9