Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Storočný kulturistický šampión: Trénoval až 12 hodín denne!

Manoha Aich mal sily a vytrvalosti aj za niekoľkých chlapov! Zobraziť galériu (2)
Manoha Aich mal sily a vytrvalosti aj za niekoľkých chlapov! (Zdroj: profimedia.sk)

Vreckový Herkules. Takú prezývku dostal stodvaročný Manoha Aich, ktorý meral len 150 cm. Prepadol kulturistickej vášni až natoľko, že niekedy cvičil aj 12 hodín denne. Vytrvalosti a sily mal aj za niekoľkých chlapov!

Manoha Aich sa narodil v malom mestečku Comilla v Bengálsku. Už od detstva túžil po svalnatej postave, keď ako malý chlapec prvýkrát uvidel skupinu zápasníkov v akcii.

V roku 1942 sa po odchode zo školy pripojil ako vojak k britskému letectvu, kde sa začala jeho neúnavná snaha o budovanie svalstva. Povzbudený britským dôstojníkom, ktorý mu ukázal, ako vyzerá silový tréning, si Manoha Aich vypočul pochvaly za svoju vyšportovanú postavu od svojich rovesníkov v letectve.

Vo väzení urobil životné rozhodnutie

O niekoľko rokov neskôr však bol uvrhnutý do väzenia, keď protestoval proti britskej koloniálnej moci. Tam sa rozhodol, že svoj život zasvätí kulturistike.

"Bolo to vo väzení, kedy som začal brať silový tréning vážne. Vtedy som sa pripravil na majstrovstvá sveta. Trénoval som na vlastnú päsť, bez akéhokoľvek vybavenia, niekedy aj 12 hodín denne, " povedal Aich.

Správcovia väznice boli šokovaní jeho odhodlaním a vytrvalosťou, preto od nich dostal špeciálnu výživu, ktorá jeho úsilie v budovaní svalovej hmoty ešte viac podporila. Až v roku 1947, keď získala India nezávislosť, sa dostal na slobodu.

Manoha Aich dnes spomína na "kulturistickú éru" pri pohľade na svoje fotky a obrazy. (Foto: Profimedia.sk)
Zobraziť galériu (2)
Manoha Aich dnes spomína na "kulturistickú éru" pri pohľade na svoje fotky a obrazy. (Foto: Profimedia.sk)  (Zdroj: profimedia.sk)

Kulturistom aj v chudobe

Aj keď bol prenasledovaný chudobou a len s ťažkosťou dokázal so ženou uživiť svoje štyri deti, nikdy nezanevrel na cvičenie. Aich je živým dôkazom toho, že kulturistickým šampiónom sa človek môže stať i napriek tomu, ak nemá k dispozícii peňažné prostriedky.

V roku 1950 vyhral súťaž Mr. Hercules a o dva roky aj Mr. Univerzum v Londýne. Rozhodol sa ostať v Anglicku a neskôr odísť Indie s ďalším titulom kulturistického majstra. Nasledovala celá rada ocenení, vrátane popredných pozícií na rôznych súťažiach, kedy si vyslúžil novú prezývku „vreckový Herkules“.

Recept na dlhý život

Tajomstvom jeho dlhovekosti je zbytočne sa nestresovať a byť šťastný. Súčasťou jeho jedálnička boli mliečne výrobky, ovocie a zelenina spolu s ryžou, šošovicou a rýb. Nikdy nefajčil a taktiež sa nedotkol alkoholu. Aj vďaka tejto strave sa dožil vysokého veku.

"Nikdy som nemal žiadne stresy či depresie. Musel som bojovať, aby som zarodil peniaze pre moju rodinu , ale bez ohľadu na situáciu , vždy som bol šťastný," povedal s úsmevom Manoha Aich.

Aj keď v živote prežil aj ťažké časy, nikdy s cvičením neprestal. Aj teraz si to rád namieri do posilňovne, no už ako pomocník pri rozbiehaní fitness centra jeho dvoch synov. Fitness centrum je zaplnené jeho plagátmi a obrazmi jeho kulturistiských úspechov. Pri pohľade na ne

Čo ľutuje?

Aich vo svojom živote nič neľutuje, snáď len jednu vec. Nemal možnosť stretnúť sa so svojim slávnym kulturistickým kolegom Arnoldom Schwarzeneggerom.

„Páčia sa mi jeho neuveriteľné kaskadérske kúsky, čo robí vo filmoch,“ povzdychol si Aich, ktorý videl Schwarzeneggera v akčných filmoch.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9