Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajomstvo odkryté: Čo majú na obed vojaci svetových armád?

Od každého vojaka sa očakávajú veľké fyzické výkony, preto by mali mať kvalitnú stravu! Zobraziť galériu (4)
Od každého vojaka sa očakávajú veľké fyzické výkony, preto by mali mať kvalitnú stravu! (Zdroj: profimedia.sk)

Byť vojakom je namáhavé. Každý z nich je zodpovedný za množstvo dôležitých úkonov chrániacich naše krajiny doma i v zahraničí. Nadriadení žiadajú od nich extrémne fyzické výkony, preto by mali svoje telo zásobovať dôležitými látkami, ktoré získajú zo stravy.

Pre každý štát predstavujú vojaci veľkú hodnotu. Mali by mať k dispozícii nielen nadštandartnú lekársku starostlivosť, ale v prípade zranenia by malo byť o nich „kráľovsky“ postarané. Na čo by sa nemalo zabúdať je aj kvalitná strava, vďaka ktorej budú v strehu, vitálni, plní energie a pripravení kedykoľvek zasiahnuť, ak by to bolo potrebné!

Nič horšie nejedli

Štáty sa od seba odlišujú rozdielnymi stravovacími návykmi, preto má i každá armáda iné „menu“. Vojenské jedlo na prvý pohľad nevyzerá príliš vábne. Potrava je totiž prispôsobená tak, aby vydržala i mesiace, preto sa balí do rôznych tubičiek, vákuových obalov a konzervách.  

Portál The Guardian zverejnil  obedové menu vojakov z jedenástich krajín. Na takejto strave si pochutnalo zopár ľudí, z ktorých väčšina prišla s jednoznačným záverom, že nič horšie ešte nejedli.

Takto vyzerajú ich obedy

Taliansko – 40-percentný alkohol, capuccino, keksíky biscotti, cestoviny, fazuľová polievka, ryžový šalát, moriak v plechovke, proteinová tyčinka, ovocný šalát v plechovke a čokoládová musli tyčinka.

Francúzko - Jelenie pâté, kačacie stehno, čokoládový puding, káva, ochutený nápoj v prášku, musli a karamelky.

Francúzski vojaci sa nemohli na nič sťažovať. (Foto: Profimedia.sk)
Zobraziť galériu (4)
Francúzski vojaci sa nemohli na nič sťažovať. (Foto: Profimedia.sk)  (Zdroj: profimedia.sk)

Nemecko - Grepový nápoj v prášku, talianske biscotti, pečeňová pomazánka, guľáš so zemiakmi, ražný chlieb, višňový a marhuľový džem.

Veľká Británia - Káva, čaj, tabasco omáčka, kura, cestoviny, fazule v plechovke, cukrovinky.

Menu britských vojakov nevyzerá najhoršie. (Foto: Profimedia.sk)
Zobraziť galériu (4)
Menu britských vojakov nevyzerá najhoršie. (Foto: Profimedia.sk)  (Zdroj: profimedia.sk)

Austrália - Musli, cestoviny, keksíky, sladené kondenzované mlieko v tube, cheddar, mäsové guličky, cestoviny s tuniakom, sladkosti.

Španielsko - Zelená fazuľka, šunka v konzerve, zeleninová polievka v prášku, broskyne v sirupe, krekry, veľa tabletiek (vitamín C, glukóza, náhrada vody).

USA - Makový koláč, brusnice, jablkový džús, arašidové maslo, krekry, cestoviny s paradajkovou omáčkou.

Kanada - Losos s omáčkou, kuskus, arašidové maslo, malinový džem, nápoj v prášku.

Nórsko- Čaj, fazule a slanina v paradajkovej omáčke, keksíky, chlieb.

Estónsko- Plnená paprika, kuracie pâté, údené sardinky, pečeňová klobása so zemiakmi, halva, musli, ovocie, med.

Singapur - Hríby s bazalkou a ryžou, kura, sójové mlieko s červenou fazuľou, nápoje v prášku, proteínové tyčinky, jedlo v konzerve, instantné rezance, káva, čaj, keksíky, sladkosti.

Takto vyzerá obed vojakov v Singapure. Na prvý pohľad ťažko povedať, či je to vôbec jedlé... (Foto: Profimedia.sk)
Zobraziť galériu (4)
Takto vyzerá obed vojakov v Singapure. Na prvý pohľad ťažko povedať, či je to vôbec jedlé... (Foto: Profimedia.sk)  (Zdroj: profiemdia.sk)

U nás - Možno, že ste už počuli niečo o „kádečkach“ (skratka KD). Ide o konzervovanú dávku, čo je názov potravinovej dávky (jednodňovej) pre vojaka, ktorá sa používala a naďalej používa v česko-slovenskej a slovenskej armáde. Líšia sa od seba druhom, veľkosťou a obsahom. Kádečka môžete dokonca aj sami ochutnať. Konzerva s hovädzím mäsom, pašteka či lanšmit, aj dnes ich môžete zohnať v obchodoch. Bohužiaľ kvalita dnešných „kádečiek“ sa už nedá porovnať s tými, čo mali vojaci kedysi. Kádečka sa totiž kedysi považovali za luxus!

Zaujímavé by bolo vedieť, čo majú na tanieri ruskí alebo ukrajinskí vojaci...

Strava nadovšetko

Profesionálny vojak podáva veľké výkony rovnako ako aj profesionálny športovec. Je tu však medzi nimi jeden podstatný rozdiel. Športovcom nejde o život, za to vojakom áno. Od výkonu vojaka je závislý jeho život, ale i životy ďalších ľudí. Preto je dôležitá strava, vďaka ktorej bude mať energiu a kondíciu. Viete si predstaviť situáciu, kedy vojak príde o život len preto, že vďaka zníženej hladiny cukru v krvi stratil koncentráciu v rozhodujúcom momente?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9