Mýtus o príjme vápnika, na ktorý už zabudnite: Viac nemusí byť výhodnejšie!

09.06.2017 | Diskusia

Celé desaťročia počúvame zo všetkých strán, že pre zdravie kostí treba veľa vápnika. Postupne sa zisťuje, že vápnik zďaleka nie je pre zdravie a pevnosť kostí najdôležitejší a v poslednom období dokonca pribúdajú správy, že príliš veľa vápnika môže aj škodiť: napríklad stúpa riziko kalcifikátov v cievnej stene a to urýchľuje rozvoj kardiovaskulárnych chorôb.


Aké je teda kompromisné riešenie? Koľko vápnika treba pre zdravé kostí? Musí ho byť naozaj tak veľa?

Na túto otázku našli odpoveď v švédskej štúdii Women´s Health Initiative Calcium/Vitamin D Supplementation Study, ktorej výsledky boli uverejnené v British Medical Journal. Hlavnou úlohou štúdie bolo zistiť vzťah medzi príjmom vápnika a rizikom zlomenín kostí. Výskum zahŕňa 61 000 žien, ktoré boli sledované 19 rokov. Počas tohto obdobia bolo zaznamenaných 14 000 zlomenín a z toho 3 800 zlomenín stehennej kosti. Výsledok analýz bol zaujímavý: zvýšené riziko zlomenín mali nielen ženy s nízkym príjmom vápnika (menej ako 750 mg denne), ale aj ženy s vysokým príjmom (nad 1100 mg denne). Ako najvýhodnejšie a najbepečnejšie sa ukázali denné dávky vápnika niekde medzi týmito dvomi hodnotami. V každom prípade autori štúdie neodporúčajú denne prekračovať celkové množstvo vápnika 1000 - 1200 mg a najmä veľmi zodpovedne kontrolovať príjem vápnika vo forme výživových doplnkov. Maximálna denná dávka formou výživového doplnku by mala byť 600 mg. Aj v prípade vápnika platí, že prednosť by mali mať prirodzené potravinové zdroje.

AKV odporúča tieto potravinové zdroje vápnika

  • vňate a zelená listová zelenina (petržlenová vňať, pažítka, žerucha, rímsky šalát, lollo rosso, rukola)
  • kapusta, čínska kapusta, brokolica, karfiol, kel, ružičkový kel, pór
  • orechy (mandle) a olejnaté semená (najmä sezam)
  • tofu
  • sušené ovocie (figy najviac), citrusy
  • nízkotučné probiotické mliečne výrobky alebo rastlinné “mlieka“ obohatené vápnikom
09.06.2017  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Diskusia