Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Cvičíte pravidelne? Toto sa stane s vaším telom, ak s tým prestanete!

Nevzdávajte to s cvičením!
Nevzdávajte to s cvičením! (Zdroj: thinkstock.com)

U takmer každého milovníka športu sa vyskytne obdobie, kedy by najradšej odhodil „celú tašku na cvičenie“ do kúta – a to doslovne. Či už dávame vinu množstvu práce, ktorú máme, zaseknutej ručičke na váhe alebo jednoducho nastane v cvičení nuda, je to normálne.

Prezradíme vám však, prečo by ste mali prekonať toto nutkanie vzdať sa. Existuje množstvo benefitov cvičenia, no, žiaľ, nie sú trvácne :-( V skutočnosti, veľa z týchto ťažko nadobudnutých výhod sa začína strácať už po dvoch týždňoch necvičenia, tvrdí dr. Farah Hameed, lekár športovej medicíny.

Toto je teda presne to, čo sa začne diať s vaším telom, keď stopnete cvičenie:

Do 10 dní: Váš mozog sa mení

Vedci už dlhé roky predpokladajú (ba vedia!), že cvičenie podporuje funkcie a výkonnosť mozgu – podľa štúdie z roku 2013 je napríklad možné fyzickou aktivitou kompenzovať vekom spôsobovanú stratu pamäte. Nová štúdia v časopise Frontiers zistila, že čo i len krátka dovolenka a voľno od práce spôsobuje v mozgu priaznivé zmeny.

V štúdií, kde si skupina vytrvalostných bežcov dala 10-dňovú pauzu od behu, zaznamenali zníženie prietoku krvi v hippokampe – časti mozgu, ktorá súvisí s učením, pamäťou a emóciami.

Do dvoch týždňov: Vaše vytrvalostné schopnosti sa prepadávajú

Už po 14 dňoch môžete mať ťažkosti vyjsť po schodoch alebo držať sa v tempe vašich kolegov pri príležitostnom futbalovom zápase. A dôvod tejto straty kondície? Prestali ste pravidelne športovať a tak sa výrazne znižuje vaša hodnota VO2 max (= maximálne množstvo kyslíka, ktoré môže telo využiť na získavanie energie). Po dvoch týždňoch „necvičenia“ klesne vaše VO2 max asi o 10 % a potom je to stále horšie: o mesiac neskôr je pokles asi 15 % a o tri mesiace až 20 %.

Ak v období necvičenia nepociťujete žiadne zmeny v rýchlosti či sile, i tak k zmenám môže dochádzať vnútri vášho tela, a to napr. prudké zvýšenie krvného tlaku či hladiny glukózy v krvi – čo by mali brať do úvahy najmä ľudia s cukrovkou či vysokým krvným tlakom.

Vedci z Južnej Afriky zistili, že už dvojtýždňová pauza v cvičení stačila na to, aby vás zbavila získaných výhod intenzívneho tréningu na krvný tlak. Štúdia z roku 2015 dokonca ukázala, že priaznivý účinok 8-mesačného tréningového programu na krvné parametre sa znížil na polovicu už po 14 dňoch pasivity!

Do štyroch týždňov: Vaša sila začne klesať

Dr. Hameed odhaduje, že niektorí ľudia zaznamenajú pokles sily asi po dvoch týždňoch neaktivity, zatiaľ čo iní pocítia zmenu až po asi štyroch týždňoch. Naše silové schopnosti sa pravdepodobne znižujú pomalším tempom než naša vytrvalosť.

Do ôsmych týždňov: Môžete pribrať

Dr. Hammed predpokladá, že ľudia začnú vnímať zmeny na svojom tele buď pri pohľade do zrkadla alebo podľa čísla na váhe asi po šiestich týždňoch. Dokonca ani elitní atléti nie sú výnimkou: štúdia z roku 2012 v Časopise Journal of Strength and Conditioning research zistila, že závodní plavci, ktorí mali 5-týždňovú pauzu v tréningu, zaznamenali 12 % nárast telesného tuku a tiež celkovej hmotnosti a obvodu pásu. (A to ešte títo plavci síce vynechali svoj intenzívny tréning, ale neostali úplne pasívni – mali doplnkové športové aktivity.)

Toto všetko nám hovorí: každý deň bez fyzickej aktivity je veľká stratená príležitosť pre zdravie! Napríklad, ak ste včera práve odbehli svoj prvý maratón, asi nemáte chuť dnes bežať ďalších 20 kilometrov, ale mohli by ste si dať aspoň ľahší kruhový tréning, alebo si ísť zaplávať. Skrátka, neprestať s pohybom úplne – vaše telo, mozog i vnútorné orgány sa vám poďakujú.

Zdroj: foxnews.com, spracovala: Mgr. Petra Gálisová

Čítajte tiež: Jeho sila nepozná hranice: Mocná potravina, ktorá zabráni tvorbe rakovinotvorných látok!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9