Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nebezpečná kuchyňa? Ženy by sa mali mať pri varení na pozore!

Ženy sú v kuchyni vystavené nebezpečným uhľovodíkom v kuchynskom riade a rôznych nádobách
Ženy sú v kuchyni vystavené nebezpečným uhľovodíkom v kuchynskom riade a rôznych nádobách (Zdroj: photl.com)

Osteoartritída je chronické zápalové ochorenie, ktoré sprevádza bolesť a stuhnutosť postihnutých kĺbov s degeneráciou kĺbnej chrupavky. Bolesť môže byť tak nepríjemná, že obmedzuje až znemožňuje pohyb v kĺbe.

Vo výskume vedci sledovali 4000 mužov a žien vo veku od 20 do 84 rokov a zistili významnú súvislosť medzi expozíciou perfluorovanými uhľovodíkmi (PFC) a výskytom osteoartrózy u žien (ale nie u mužov). PFC sa dnes takmer nedá vyhnúť: nájdeme ich od kuchynského riadu cez nádoby na uchovávanie potravín až po rôzne iné „vodeodolné“ komodity.

Výsledky štúdie, ktoré boli uverejnené 14. februára 2013  v časopise Evironmental Health Perspectives, ukázali, že ženy s najvyššou expozíciou mali skoro dvojnásobný výskyt osteoartrózy oproti ženám s najnižšou expozíciou. Táto závislosť bola tiež významnejšia u mladších žien (do 49 rokov) ako u starších. Vysvetlenie nie je zatiaľ celkom známe, ale predpokladá sa, že môže ísť o zásah do hormonálnej rovnováhy ženy. No a keďže prepojenie endokrinného a imunitného systému je veľmi úzke, od hormonálnej nerovnováhy je už len krôčik ku chronickému zápalu. Druhou možnosťou je, že PFC priamo spôsobujú zápal.


Čo robiť, ak má dieťa hnačku? Prekvapí vás, čo môže byť liekom!


A toto nie je veľmi dobrá správa: kontakt s týmito chemikáliam vieme ovplyvniť iba málo, resp. vôbec. Z druhej strany: strava a fyzická aktivita poskytujú dostatočne silný nástroj ochrany pred chronickým zápalom a poškodením kĺbov.

​Všetko od Igora Bukovského na jednom mieste!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9