Každý to vie, takmer každý si to už aj zažil. Nejde o banalitu. Akútna hnačka skomplikuje život aj doma, ale ešte viac niekde na ceste za chvíľami pokoja či priamo na dovolenke.
Jedeň deň alebo aj celú dovolenku
Môže trvať iba niekoľko hodín a doznieť bez viditeľných následkov, no môže trápiť aj niekoľko dní – úplne vysiliť, dehydratovať organizmus a spôsobiť rozsiahle škody, z ktorých sa telo bude zotavovať aj niekoľko mesiacov. Takže zase sme pri tom: prevencia je lepšia ako ignorancia a následné problémy.
Najčastejším dôvodom hnačiek v lete je infekcia kontaminovanými potravinami, ktoré môžu obsahovať veľké množstvo týchto baktérií: Salmonella, Campylobacter, Shigella, Escherichia colli – znie to strašidelne, však?
U diabetikov tiež umelé sladidlá. Aj niektoré vírusové ochorenia (rotavírusy, adenovírusy) sa môžu prejaviť hnačkami. Užívanie antibiotík je častou príčinou hnačiek v každom veku.
Prečo vlastne dostaneme hnačku?
Hnačka je definovaná ako riedka až vodnatá frekventovaná stolica väčšieho objemu. Niekedy ju sprevádzajú kŕče, bolesti brucha, zvýšená teplota a vracanie. Bakteriálna a parazitárna infekcia môže spôsobiť, že stolica obsahuje aj krv.
Potrava, ktorú ste zjedli, sa po spracovaní mení na tekutú kašu, ktorá sa postupne zahusťuje tým, že sa voda a živiny v tráviacom trakte vstrebávajú. Výsledkom je normálna stolica. Ak sa však potrava posúva tráviacim traktom rýchlejšie (infekcia dráždi črevá k silnejším pohybom), nie je dosť času na to, aby sa stolica zahustila. Navyše, sliznica čreva, ktorá obstaráva vstrebávanie živín a tekutiny, je zapálená a poškodená. Stolica ostáva riedka a má veľký objem.
Väčšina prípadov hnačiek prejde v priebehu 2 – 4 dní aj bez liečby. Vírusová infekcia nevyžaduje žiadnu liečbu, antibiotiká sú vtedy dokonca kontraproduktívne, preto si ich neordinujte sami. Ani bakteriálne infekcie žalúdka a čriev sa normálne neriešia antibiotikami.
Hydratujte!
Pozornosť treba venovať predovšetkým dostatočnej rehydratácii organizmu a prísunu minerálov: pite najmenej 8 – 10 pohárov tekutín (v horúcich dňoch ešte viac) alebo na každý stratený kilogram hmotnosti navyše 4 poháre.
Vhodné tekutiny: minerálne vody, čaje, ovocné a zeleninové šťavy, voda. Minerálne vody by mali obsahovať dostatok sodíka, horčíka, vápnika, a najmä draslíka. Narušená rovnováha minerálnych látok v tele alebo ich nedostatok môže mať za následok vážne poškodenie zdravia až ohrozenie života, ktoré sa môže rozvinúť aj v priebehu niekoľkých hodín. Počas hnačky sa odporúča konzumovať – okrem známych suchárov – aj hrášok, biela ryža, kukurica, husté zeleninové polievky či ovocné pyré.
Keď hnačka ustúpi, veľa ľudí robí chybu: vrhne sa na jedlo, pretože vyhladli. Chyba. Aspoň tak dlho, ako hnačka trvala, treba držať šetriacu diétu: vylúčiť mastné a pikantné jedlá, mliečne výrobky, vajíčka, údeniny, sýtené nápoje, alkohol a kofeín a neprejedať sa. Ak hnačka trvá dlhšie ako týždeň, ak ju sprevádzajú zvýšené teploty, bolesti a kŕče v brušnej oblasti alebo ak je v stolici prítomná krv, vyhľadajte pomoc lekára.
Dajte si pozor: neprežeňte TO, aby to TO neprehnalo potom vás.
Okrem toho, zdravie svoje a svojich blízkych môžete chrániť pred črevnými infekciami už vopred: niekoľko dní pred cestou začnite s užívaním probiotík.
Nestačia však probiotické mliečne výrobky (tie môžu byť v lete dokonca zdrojom infekcie), treba použiť výživové doplnky s obsahom aspoň 4 – 6 miliardy baktérií v kapsule a probiotiká užívať počas celej dovolenky.
Viac kníh od doktora Igora Bukovského nájdete tu!
Čítajte tiež: Aká je v skutočnosti správna veľká potreba? Prekvapí vás, ako často by sme mali chodiť na záchod!