Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pravdy a klamstvá o hladovke: O tomto ste netušili!

Pôst v niektorých prípadoch môže pomôcť, nie je to však univerzálny spôsob chudnutia.
Pôst v niektorých prípadoch môže pomôcť, nie je to však univerzálny spôsob chudnutia. (Zdroj: Thinkstock.com)

Pôst, definovaný ako čiastočné alebo úplné neprijímanie potravy a/alebo nápojov, je súčasťou virvaru okolo chudnutia. Odjakživa chudnutia. A odjakživa je v tom chaos.

Pôst má svoje dôležité miesto vo všetkých náboženstvách, preto sa môžeme domnievať, že jeho primárna funkcia súvisí s duchovným, nie fyzickým svetom a naším telom. A myslím, že s pôstom treba narábať oveľa opatrnejšie ako s cvičením, najmä postupne.

  • Počas krátkodobej hladovky odbúra telo veľa škodlivých látok, posilní sa imunita a cítiť príval energie. Prečistia sa črevá, vyhladí pokožka a organizmus sa zbaví prebytočnej záťaže.

Neviem presne, čo sa myslí „krátkodobou hladovkou“, ale ak by nejaká hladovka toto všetko naozaj dokázala, myslím, že by bolo na svete viac „hladovkových kliník“ ako obchodných centier.

Podľa mňa je lepšie pravidelne do svojho týždňa zaradiť jeden odľahčovací deň – a nemusí to byť nevyhnutne totálny pôst. Skúste jeden deň v týždni jesť iba ovocie, zeleninu a naturálnu ryžu s olivovým olejom a 52 takýchto dní za rok musí mať oveľa väčší efekt, ako nejaký týždňový extrém, ktorý už nikdy pre zlú skúsenosť nezopakujete.

  • Kto hladuje, nechudne. Môžete sa postiť celé roky, tukových zásob sa nezbavíte.

Uf! Toto je zase dôkaz toho, ako sa dá z pravdy vyrobiť blud. Kto hladuje, môže chudnúť, len musí hladovať rozumne – a nie nezmyselnou diétou. Navyše, ak by ste sa postili celé roky a prežili by ste to, museli by ste byť podvyživení. Ak, pravdaže, rozumieme pôstom to isté. A ak nie, tak sa poďme radšej bicyklovať.

  • Je hladovka spoľahlivá cesta k zdraviu a k štíhlej línii?

Hladovka nie je priama cesta. Je to bludisko, v ktorom sa treba vyznať. Používajte radšej svoj vlastný rozum ako informácie, ktoré znejú až príliš fantasticky na to, aby boli pravdivé.

Určite ste sa pri obhajovaní hladovky dočítali aj o jej ozdravných účinkoch. Takisto to znie veľmi rozumne – ak telo nestráca čas trávením, dokáže sa sústrediť na robenie poriadkov s „chorými“ orgánmi.

  • Opäť vás však musíme sklamať. Za väčšinou zdravotných problémov nenájdete jedlo ako také, ale alergiu na potraviny alebo ich nevhodnú kombináciu. Fakt je, že hladovkou problémy zmiznú, ale preto, že ste medzi nevinnými potravinami vylúčili aj vinníka.

Toto dostane určite mnohých, pretože to pôsobí veľmi dôveryhodne: najprv trochu dobre mienenej kritiky („opäť vás však musíme sklamať“), potom senzačné odhalenie („za väčšinou zdravotných problémov nenájdete jedlo ako také, ale alergiu na potraviny alebo ich nevhodnú kombináciu“) a nakoniec vysvetlenie, ktoré využíva práve postavené tvrdenie ako dôkaz seba samého („fakt je, že hladovkou problémy zmiznú, ale preto, že ste medzi nevinnými potravinami vylúčili aj vinníka“). Takáto konštrukcia sa volá tautológia. (Wikipédia: Tautológia je definícia, v ktorej sa v definiense jednoducho inými slovami opakuje to, čo sa myslí v definiende. Je to teda chyba v definícii alebo dôkaze, keď sa nejaký pojem definuje sám sebou alebo sa nejaký jav vyhlasuje priamo alebo nepriamo za príčinu aj následok zároveň, takže definícia alebo dôkaz „kruhom“. „Vedecká“ teória založená na takomto reťazci príčin a následkov môže vyzerať impozantne.)

Chyba v konštrukcii: „Za väčšinou zdravotných problémov nenájdete jedlo ako také, ale alergiu na potraviny alebo ich nevhodnú kombináciu.“ To naozaj nie je pravda.
A navyše: čo ak problémy hladovkou nezmiznú?

  • Pred spoločenskou udalosťou však môžeme absolvovať očistnú pitnú kúru, ktorá trvá jeden až dva dni. Počas nej pijeme len zriedené ovocné šťavy, vodu a bylinné čaje, aby sme sa odvodnili.

Ak by vás ovocné šťavy nafukovali, používajte radšej šťavy zeleninové, prípadne celé surové ovocie, nie odšťavené. Vodu pite iba nesýtenú a bylinkové čaje trochu horké, aby sa mohol aspoň čiastočne vyprázdňovať žlčník. No a potom prídete na tú spoločenskú udalosť a vaši známi vás nespoznajú. Nie preto, že ste nejako zázračne schudli, ale preto, že sa budete správať ako trojhlavý drak, ktorý už sto rokov nezjedol ani malý kúsok rezňa, nieto ešte princeznú.

  • Pôst má vplyv i na zápalové procesy v tele, napríklad na artrózu, máme odskúšané, že ustúpi. Migrény, alergie a krvný obraz sa zlepšia, príliš vysoký tlak poklesne.

Áno, existujú dôkazy, že správny pôst potláča zápalové procesy a bolesti kĺbov spôsobené reumatoidnou artritídou, možno aj artrózou. Migrény, alergie a krvný tlak môžu však reagovať individuálne. Existujú napríklad ľudia, ktorým hladovka vyvolá silnú migrénu. A ak sa zlepší krvný obraz, tak iba v zastúpení jednotlivých druhov bielych krviniek.

Pôst je aj balzamom na psychiku

To je veľmi individuálne a závisí to od mnohých faktorov. Myslím, že je to práve ten aspekt pôstu, ktorý súvisí s náboženstvom.

Čítajte tiež: Prečo je vynechávanie raňajok také zlé? Takáto je pravda

Viac inšpiratívneho čítania od MUDr. Igora Bukovského!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9