Máte radi sladkosti? Tak sa majte na pozore! Nová štúdia, publikovaná v časopise The Journal of Alzheimer´s Research ukázala ich veľmi nepriaznivý vplyv na mentálne funkcie.
Úbytok kognitívnych funkcií
Vedci z Mayo Clinic sledovali 937 seniorov oboch pohlaví (priemerný vek 80 rokov), ktorí podstúpili testovanie kognitívnych funkcií a poskytli detailné informácie o zložení svojej stravy. Po štyroch rokoch trvania štúdie u 21 % ľudí došlo k úbytku kognitívnych funkcií. Podrobná analýza ukázala, že tento pokles mentálnych funkcií bol takmer dvakrát častejší u tých, ktorý jedli najviac sacharidov. Ľudia s odporúčaným príjmom sacharidov (50 – 60 % celkového energetického príjmu) nemali merateľný pokles mentálnej výkonnosti.
Tento nežiadúci účinok je spôsobený nadmernou konzumáciou jednoduchých (= sladkých) sacharidov a potravín s vysokým glykemickým indexom, ktoré sa metabolicky správajú ako čistý cukor (biela múka, biela ryža, zemiakové pyré a pod.).
Tieto potraviny majú zelenú
Komplexné sacharidy alebo sacharidy ovocia a zeleniny (a tiež fytochemikálie) pôsobia v primeranom množstve (veď kto by jedol 4 kilá banánov a 4 kilá hrozna denne?) na funkcie mozgu pozitívne, napríklad:
- Červená repa zvyšuje prietok krvi mozgom.
- Jahody, černice, maliny, čučoriedky, moruše chránia mozog pred vplyvom voľných radikálov najlepšie zo všetkých známych potravín.
- Zelenolistová a kapustovitá zelenina dokáže udržať mentálnu výkonnosť po dlhé roky.
- Luteolín (v zelenej paprike, špenáte, ružičkovom keli, zeleri a mrkve) znižuje zápal v mozgu.