Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dôsledok vynechania raňajok: Čo s vami dokáže spraviť?

Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, nevynechávajte ich!
Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, nevynechávajte ich! (Zdroj: photl.com)

Potrebujete schudnúť? Správne raňajky sú dôležité! Ak ich budete vynechávať, vaše telo bude dlhé hodiny (od večere až po prvé jedlo dňa bez prísunu energie.

Navyše, z ochranných dôvodov prejde na šetriaci režim, čím sa spomalí celý metabolizmus („tento mi nechce dať, tak musím šetriť“).

Dôležité je však aj zloženie raňajok: musia obsahovať (podľa možností nízkotučnú) bielkovinu, aj vlákninu. Je to dôležité pre váš pocit sýtosti aj aktiváciu metabolizmu. Jednou z najčastejších príčin nárasu hmotnosti je totiž pojedanie medzi jedlami. A správnym zložením hlavných jedál sa tomu deštrukčnému zlozvyku môžete vyhnúť.

Zdroje bielkovín a vlákniny

  • Dobrý zdroj bielkoviny na raňajky sú napr.: tofu, strukovinová nátierka, nízkotučný syr, ale aj orechy, olejnaté semená (nie sú síce nízkotučné, ale ich tuky sú veľmi zdravé) a obilniny.
     
  • Dobrý zdroj vlákniny na raňajky sú napr.: obilniny (celozrnný chlieb, ovsená kaša, špaldové vločky a pod.), zelenina, ovocie a tiež strukovinová nátierka, orechy a olejnaté semená.

Na záver: nezabúdajte, že chudnutie nie je o hladovaní, ale naopak o správnom zložení jedál, ktoré vám poskytnú pocit nasýtenia. Hlad je najväčší nepriateľ chudnutia!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9