Je mamografia len podvod? Pravda o tom, či zachraňuje životy

Mamografické vyšetrenie niektorí považujú za škodlivé, iní za nenahraditeľné.
Zdroj: profimedia.sk
2014-02-19 11:40:00

Mamografia sa odjakživa považovala za vhodnú metódu na včasné zachytenie rakoviny prsníka, ktorá môže ženám zachrániť život. Veľká kanadská štúdia však toto vyšetrenie spochybnila. Nesúhlasia s ním i ďalší odborníci.

Podľa výskumu, ktorý bol zverejnený v časopise The British Medical Journal, mamografické vyšetrenie zachytí nádor včas, ale podľa štúdie je úmrtnosť na rakovinu prsníka u žien, ktoré podstúpili screening, rovnaká ako u ostatných, ktorí ho nemali. Ide o rozsiahlu štúdiu, do ktorej sa zapojilo až 90-tisíc žien. Vedci náhodným spôsobom vyberali Kanaďanky, ktoré následne podstúpili mamografické vyšetrenie, vyšetrenie prsníka v ordinácii alebo si vyšetrenie robili samé v domácom prostredí. Výskum trval 25 rokov.

Vedci chceli nájsť odpoveď na otázku, či je skutočne výhoda v tom, keď sa rakovina prsníka zistí vo fáze, kedy je nádor tak malý, že sa nedá nahmatať. Nakoniec prišli k zaujímavému záveru, ktorý to vyvrátil.

Riziko ožiarenia

Viacero ďalších štúdií či odborníkov spochybnili mamografické vyšetrenie prsníka. Podľa Dr. Josepha Mercola škodí zdraviu. Pacienti vraj majú veľmi málo informácií o nebezpečenstve samotného mamografu.

„Mamograf predstavuje závažné a narastajúce riziko rakoviny prsníka pre ženy pred prechodom. Každoročné rutinné vyšetrenia (4 snímky každého prsníka) znamená vystaviť sa asi 1 radu (jednotka absorpcie radiácie), čo je radiácia asi 1000-krát väčšia než pri rőntgene hrudníka. Prsia žien pred prechodom sú veľmi citlivé na radiáciu; vystavenie 1 radu zvyšuje riziko rakoviny prsníka o 1%, s narastajúcim 10% rizikom na každý prsník behom 10 rokov vyšetrenia na mamografe. Toto riziko je omnoho väčšie pre mladšie ženy, ktoré chodia na preventívne prehliadky,” upozornil Dr. Joseph Mercola.

Odborník tvrdí, že každomesačné samovyšetrenie prsníka (BSE) podľa inštrukcií doplnené ročným vyšetrením prsníka u lekára vyškoleným zdravotným personálom (CBE) je rovnako účinné ako mamograf pri včasnom odhalení nádorov. Zároveň je bezpečné. Podľa neho by mali byť mamografické vyšetrenia nahradené celonárodnými sieťami BSE a SBE kliník, ktoré by ich nahradili.

Nefunguje?

Dr. John Mc. Dougall tiež skúmal, či náhodou nie je mamografia len podvod. Poukázal na to, že suma 5-13 biliónov dolárov získaných ročne vďaka mamografii kontroluje informácie, ktoré sa dostanú k ženám. K presvedčeniu žien, aby chodili na mamografické prehliadky, sa podľa neho používajú nástroje – strach a neúplné údaje.

“Išiel som na medicínu s predstavou, že budem zachraňovať životy. Zistil som však, že len veľmi málo mojich pacientov sa uzdravilo. Často som im dokonca ublížil. To bolo pre mňa, ako pre mladého doktora, veľmi znepokojujúce. Ale ešte horšie bolo, že tieto neúspechy boli veľmi dobre zdokumentované vo vedeckej literatúre – ale to sa nikomu do žiadnej reklamnej kampane nehodí,” povedal Dr. John Mc. Dougall.

Ako sa uvádza na portály Badatel.sk, veda hovorí jednu vec a ľudia veria inej, pretože „stroj na prácu s verejnosťou“ profituje z ekonomiky farmaceutického priemyslu. V roku 2000 vyšiel v časopise Lancelot článok, ktorý jednoznačne potvrdil, že mamografia je podvod. Údajne osem zrealizovaných štúdií ukázalo, že mamografia nefunguje.

Obavy zo stlačenia prsníkov

Pre ženy, ktoré chodia na mamografiu, môže byť veľmi nepríjemné stlačenie prsníka. Objavila sa informácia, že táto metóda údajne môže viesť k rozšíreniu malígnych buniek roztrhnutím malých žiliek v ešte neodhalenom nádore alebo okolo neho. Je to skutočne pravda?

Mnohí odborníci upokojujú ženy, že nemusia mať obavy zo stlačenia prsníkov. Aj keď to každá žena pocíti, rádiologický laborant by mal prsník platňou stlačiť čo najviac. Čím väčšie stlačenie, tým menšia dávka žiarenia do prsníka prenikne. Navyše, zlepší sa kvalita snímky, vďaka čomu sa odhalia aj tie najmenšie nádory. Takže je nezmysel, ak niekto tvrdí, že stlačením sa aktivujú nádorové bunky.

Nenahraditeľná metóda

O mamografickom screeningu sa debatuje už veľmi dlho. Niektorí vedci jednoznačne hovoria o mamografe ako o vyšetrení, ktorý ženám nepomôže, ba dokonca uškodí. Iní zase varujú pacientky, aby nezabúdali na vyšetrenie, ktoré je nenahraditeľné.

Smutnou pravdou je fakt, že na Slovensku zomiera stále viac žien na nádorové ochorenie prsníka. Mamograf sa pritom považuje za jedinú metódu, ktorá nádory odhalí najrýchlejšie a navyše je šetrná.

Prečítajte si na Vyšetrení viac o mamografii ako o základnej diagnostickej metóde na zobrazenie prsníkov!

2014-02-19 11:40:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: guardianlv.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia