Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prekvapivé zistenie: Ničí nám víno mozog?

Víno nie je práve najzdravšie, podľa vedcov ničí mozog.
Víno nie je práve najzdravšie, podľa vedcov ničí mozog. (Zdroj: photl.com)

Vedci tvrdia, že víno svojim vplyvom na hipokampus poškodzuje mozog viac ako pivo. Hipokampus sa nachádza v spánkových lalokoch, ktoré sú po oboch stranách nášho mozgu a zabezpečuje porovnanie aktuálnej situácie s minulými situáciami. Umožňuje tiež tvorbu pamäťových stôp a priestorovú orientáciu. Bez hipokampu sú z nás v čase aj priestore dezorientované bytosti neschopné zapamätať si čokoľvek na dobu dlhšiu ako pár sekúnd – nič moc. Ak vám záleží na „mentálnom švihu“, hipokampus si radšej poriadne chráňte!

Čo odhalili vedci?

Nemeckí vedci zistili, že víno môže spôsobiť „scvrknutie“ hipokampu o 10 % a viac. Ženy sú ohrozené viac, pretože zvyknú dávať vínu prednosť pred inými alkoholickými nápojmi.

Merania objemu hipokampu u ľudí ukázali:

  • Hipokampus ľudí, ktorí nepijú žiadny alkohol, má 3,85 ml.
  • Tí, čo pijú pivo majú hipokampus s objemom 3,4 ml.
  • Tí, čo pijú destiláty, majú hipokampus s objemom 2,9 ml.
  • Tí, čo pijú víno, majú hipokampus s objemom 2,8 ml.

Toto platí aj napriek tomu, že niektorí účastníci štúdie, ktorí pili pivo, prijímali skoro dvojnásobné množstvo alkoholu (etanolu) ako tí, čo pili víno – čiže príčinou pravdepodobne nie je etanol samotný.

Milovníci piva majú nižšiu hladinu homocysteínu

Vedci okrem iného zistili, že tí, čo pijú pivo, majú nižšiu hladinu homocysteínu, čo je látka, ktorá zvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, podporuje osteoporózu a je toxická pre nervové bunky. Na druhej strane je známe, že milovníci vína majú nižšie riziko srdcovocievnych chorôb, aj rakoviny – to však súvisí skôr s ostatnými faktormi spôsobu života (ľudia, ktorí uprednostňujú víno pred pivom, málokedy jedia klobásy, tlačenku, salámy, guľáš a pod.)

Prečo sa vyhýbať alkoholu?

Nemyslím si, že existujú dôvody, aby lekári odporúčali pravidelnú konzumáciu alkoholu. Alkohol sa totiž spája s množstvom ochorení, ktoré zahŕňajú rakovinu ústnej dutiny, prsníka, hrubého čreva aj rakovinu pankreasu, vysoký krvný tlak, peptické vredy žalúdka, varixy pažeráku a ochorenie pečene. Je tiež overené, že ak sa alkohol (hoci aj v malých množstvách) pije denne, môže dôjsť k trvalému poškodeniu a zlyhaniu pečene.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9