Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nebojte sa cytologického vyšetrenia: Ako prebieha a čo vás čaká?

Cytologické vyšetrenie môže odhaliť onkologické ochorenie.
Cytologické vyšetrenie môže odhaliť onkologické ochorenie. (Zdroj: SITA)

Cytodiagnostika je diagnostická metóda, pri ktorej sa hodnotia jednotlivé bunky tkanív tela. Cytologické vyšetrenie zohráva dnes významnú úlohu v gynekológii a predovšetkým v preventívnej onkológii.

Význam cytologického vyšetrenia

Používa sa najčastejšie v diagnostike zmien štítnej žľazy, prostaty, prsníka, pankreasu, pľúcneho tkaniva a iných orgánov.

Odbery

Materiály odoberané na cytologické vyšetrenie do laboratória sú rôzne.

Odoberá sa:

  • Tekutý materiál - výpotky, moč, výplach z priedušiek, tekutina z pľúc, štítnej žľazy, obsah cysty, obsah cýst a získaný punkciou atď.
  • Odber kefkou - ster z krčka maternice, pri bronchoskopii, žlčových ciest atď.

Výhody

Cytodiagnostika je jednoduchá, lacná a rýchla a poskytuje spoľahlivé diagnostické informácie. Takto sa dajú diagnostikovať rôzne orgánové systémy.

Priebeh vyšetrenia

Odber vzorky pre gynekologickú cytológiu vykonáva špecialista, lekár - gynekológ. Cytológia tkanív sa vykonáva tenkou ihlou, vykonávaná je bežne ambulantne. Klinik jemne vpichuje do tkaniva špeciálnu tenkú ihlu na odber. Obsah ihly je potom poslaný na patologickú analýzu. Tkanivá je potom možné vyšetriť aj histologicky.

Gynekologické vyšetrenie a cytológia

Cytologické vyšetrenie patrí medzi významné diagnostické metódy. V gynekológii sa využíva aj ako preventívna metóda. Cytológiu by mala absolvovať pravidelne raz za rok každá žena po dovŕšení 20 rokov. Cytologické vyšetrenie dokáže včas odhaliť hroziace nebezpečenstvo karcinómu krčka maternice, je však potrebné dodržiavať pravidelné gynekologické prehliadky.

Liquid Based Cytology

Dnes už ambulancie gynekológov ponúkajú nový typ cytologického vyšetrenia. Pri metóde Liquid Based cytológie urobí gynekológ ster a materiál vloží do špeciálnej odberovej nádoby s fixačným roztokom. Roztok zabezpečuje konzerváciu buniek z odberu, ich rovnomerné rozptýlenie a oddelenie nečistôt a prímesí. V tomto transportnom médiu sa bunky ľahšie uchovajú a nátery sú prehľadnejšie a lepšie hodnotiteľné.

Cena za vyšetrenie

Cytologické vyšetrenie je súčasťou preventívnej gynekologickej prehliadky. Je hradené zo zdravotného poistenia. Poistenka má nárok na toto vyšetrenie od 18 roku veku alebo od prvého tehotenstva, raz za rok. Liqid based cytológiu si žena hradí sama vo výške asi 20 – 30 eur. Ceny za iné typy cytologického vyšetrenia závisia od typu, cytológia moču alebo steru stojí okolo 10 eur. Informácie získate na danom zdravotníckom pracovisku.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9