Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Keď radiácia lieči a pomáha: Toto vyšetrenie odhalí rakovinu

Scintigrafia je zobrazovacie vyšetrenie, ktoré sa vykonáva na pracovisku nukleárnej medicíny.
Scintigrafia je zobrazovacie vyšetrenie, ktoré sa vykonáva na pracovisku nukleárnej medicíny.

Scintigrafia je nebolestivé zobrazovacie vyšetrenie, ktoré sa vykonáva na pracovisku nukleárnej medicíny. Na vyšetrenie sa používa rádioaktívna látka a prístroj, ktorý je schopný podanú rádioaktívnu látku zobraziť v ľudskom tele. Cieľom vyšetrenia je vyšetriť a diagnostikovať ochorenia, často onkologického pôvodu.

Scintigrafia či gamagrafia je fyzikálno-elektronická zobrazovacia metóda distribúcie rádioindikátora (podanej rádioaktívnej látky pacientovi) v ľudskom organizme na základe zachytávania vonkajšieho vychádzajúceho gama žiarenia.

Nukleárna medicína je odbor zaoberajúci sa diagnostikou a terapiou pomocou rádioaktívnych látok aplikovaných do tela človeka. Jej metódy sú založené na dvoch základných vlastnostiach rádionuklidov.

Princíp rádioaktívnej látky

Pacientovi sa aplikuje vhodná chemická látka (rádioaktívna látka) s naviazaným rádionuklidom:

  • Rádioindikátor.
  • Rádiofarmakum. Táto látka vstúpi do metabolizmu pacienta a distribuuje sa podľa farmakokinetiky daného rádioindikátora.

Scintigrafia – vyšetrenie a jej princíp

Scintigrafia je zobrazovacou metódou nukleárnej medicíny. Názov je odvodený od scintilačného detektora, v ktorom absorpcia fotónov žiarenia gama vyvoláva svetelné záblesky - scintiláciu, ktoré sú ďalej elektronicky spracovávané a vyhodnocované špeciálnym prístrojom.

  • Scintilačná kamera vytvára zábery podobne ako fotografická kamera.
  • Výsledné scintigrafické zábery sa zobrazujú ako mapy, kde je vidieť rozloženie podanej rádioaktívnej látky v pacientovom organizme.

Metódy scintigrafie

Scintigrafia môže byť statická (obdoba fotografie) alebo dynamická (obdoba videa alebo filmu).

  • Statická scintigrafia zobrazuje rozloženie rádiofarmaka v tkanive pacienta.
  • Dynamická scintigrafia zachytáva zmeny látky v čase.

Snímky sa vytvárajú hneď po aplikácii rádiofarmaka (dynamická scintigrafia) alebo za rôzne dlhý čas (statická scintigrafia).

Typy scintigrafického vyšetrenia

Prvou skupinou je scintigrafia statická, pri ktorej je vykonaný len jeden snímok, prípadne pár snímkov v dlhom časovom rozmedzí (hodiny). Druhou skupinou je scintigrafia dynamická, kedy je vytváraných viac snímok v krátkom časovom rozmedzí a vytvorí sa tak sled obrázkov putujúceho rádiofarmaka organizmom.

Aké je jej využitie?

Scintigrafia má široké využitie. Najčastejšie sa vykonáva scintigrafia:

  • Kostí.
  • Štítnej žľazy.
  • Obličiek.
  • Mozgu.

Na toto vyšetrenie je nutné ísť podľa pokynov lekára z pracoviska, na ktorom sa objednáte na scintigrafické vyšetrenie. Je potrebné odporučenie od špecialistu na dané pracovisko nukleárnej medicíny.

Príprava na vyšetrenie

  • Nie je nutná, iba ak podľa pokynov lekára, ktorý bude vyšetrenie vykonávať.
  • Po podaní rádioaktívnej látky je potrebné niekedy viac piť (minimálne 0,5 l tekutiny).

Pred vyšetrením dostane pacient malé množstvo rádioaktívnej látky, ktorú mu podá zdravotník vnútrožilovo. Samotné vyšetrenie sa vykonáva po podaní rádioaktívnej látky podľa toho, o akú vyšetrovanú časť tela alebo orgán ide (buď pár minút alebo pár hodín) a trvá približne 20 – 60 minút.

Sú nejaké riziká?

Scintigrafia neznamená pre vyšetrovaného pacienta žiadne nebezpečenstvo. Pacientovi je podaná rádioaktívna látka, ale vo veľmi malom množstve a dávka žiarenia, ktorú pacient dostane, je porovnateľná s röntgenovým vyšetrením.

Tehotné ženy sa nevyšetrujú

Nevyšetrujú sa väčšinou tehotné ženy, o každom podozrení na tehotenstvo je preto nutné informovať lekára. Ak žena dojčí, možno vyšetrenie vykonať, ale je väčšinou potrebné dojčenie na nejakú dobu prerušiť.

Výsledok vyšetrenia

O výsledku vyšetrenia vás bude informovať lekár, ktorý vyšetrenie vykonáva alebo váš ošetrujúci lekár po príchode výsledkov.

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia po odporučení lekárom, samoplatca za toto vyšetrenie môže zaplatiť od 60 – 450 eur, záleží od metódy scintigrafie a vyšetrovaného orgánu, či časti tela.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9