Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Môžeme s ním prežiť celý život: Ako sa zbaviť Helicobactera pylori?

V žalúdku môže prežiť nepríjemná baktéria Helicobacter Pylori, ktorá dokáže zamávať so zdravotným stavom človeka.
V žalúdku môže prežiť nepríjemná baktéria Helicobacter Pylori, ktorá dokáže zamávať so zdravotným stavom človeka.

Helicobacter pylori je baktéria, za ktorej výskum bola udelená Nobelova cena. Jedná sa o baktériu, ktorá je schopná odolávať aj veľmi nepriaznivému vonkajšiemu prostrediu. Preto sa dobre usadí a prežíva v žalúdku svojho hostiteľa - človeka, kde je schopná prežiť aj pôsobenie žalúdočnej kyseliny. Toto ochorenie patrí medzi najrozšírenejšie gastroenterologické infekcie.

Čo spôsobuje Helicobakter?

  • Helicobacter je považovaný za hlavnú príčinu zápalu žalúdočnej sliznice a vznik vredov na nej.
  • Má významný podiel na vzniku vredového ochorenia žalúdka a dvanástnika. Dokázalo sa, že je prítomný u 80% žalúdočných a 95% dvanástnikových vredov.
  • Ak sa chronický zápal žalúdka (gastritída), spôsobená Helicobakterom pylori, nevylieči, môže sa stať príčinou nielen zhoršenej liečby samotného vredu, ale po rokoch môže mať významný vplyv na následný vývoj rakoviny žalúdka.
  • Zákernosť rakoviny žalúdka spočíva v tom, že v čase, keď je možné 100 % vyliečenie, pacient nepociťuje žiadne ťažkosti.

Nie každý má ťažkosti

Odhaduje sa, že tretina ľudí s Helicobakterom prežije bez veľkých ťažkostí celý život. Závisí to na znášanlivosti konkrétneho ľudského organizmu. Mnohí ľudia si zvykli na to, že majú ťažšie trávenie, pálenie záhy, občasné bolesti brucha, nutkanie na zvracanie, zápach z úst, nadúvanie, zápchu alebo nepravidelné vyprázdňovanie, či pocit plnosti žalúdka a zvýšenej únavy.

Riziko vývoja rakoviny žalúdka sa zníži

Kontrolované štúdie vo vysoko rizikových skupinách obyvateľstva dokázali, že po vyliečení ochorenia spôsobeného Helicobacterom pylori sa významne zníži riziko vývoja rakoviny žalúdka u všetkých, ktorí ešte nemali na žalúdku žiadne predrakovinové zmeny. Keď sa infekcia Helicobacterom úspešne vylieči, jej opätovná nákaza je už málo pravdepodobná.

Ako sa prenáša a kde prežíva baktéria?

  • Prenáša sa slinami a stolicou nakazeného človeka. Nakazený je prenášačom tohto ochorenia do úplného vyliečenia (7 – 14 alebo viac dní liečby).
  • Zvýšený výskyt tohto mikróba je najmä v rodinách s vredovou chorobou.
  • Helicobacter prežíva v zubnom povlaku. Prežije aj na zle umytom pohári.
  • Nakaziť sa môže len človek s nedostatočnou odolnosťou voči tomuto mikroorganizmu.

Aká je diagnostika?

Pri podozrení na infekciu Helicobacterom pylori alebo pri náleze vredov sú tieto možnosti diagnostiky:

  • Pri gastroskopii sa odoberie drobnými kliešťami vzorka sliznice z dolnej časti žalúdka.
  • Ďalšou možnosťou, ktorá však nie je dostupná na bežných pracoviskách, je ureázový test. Pri tomto teste pacient vypije ochutený roztok močoviny (nie moču) a po určitej dobe potom dýchne do špeciálneho prístroja.
  • Ak je Helicobacter v žalúdku vyšetrovaného prítomný, prístroj ho následne detekuje z vydýchnutého vzduchu.
  • Pacient musí byť pred vykonaním testu nalačno (najmenej 2 hodiny nesmie jesť, piť a fajčiť).
  • Odoberajú sa dve alebo tri vzorky vydychovaného vzduchu do skúmavky, dôležité je zabezpečiť, aby bol zachytený vzduch z konečnej fázy vydýchnutia.
  • Nasleduje vypitie 200 ml roztoku kyseliny citrónovej alebo prírodného nesladeného pomarančového džúsu a po 5-10 minútach je podané 100 mg močoviny značenej atóm uhlíka.
  • Po 30 minútach sú odobraté dve alebo tri vzorky vydychovaného vzduchu do skúmaviek rovnakým spôsobom ako na začiatku testu.
  • Vzorky vzduchu v skúmavkách sú analyzované ihneď v ambulancii alebo laboratóriu.
  • Výsledok testu je známy už počas 10 minút. Celé vyšetrenie trvá približne 45 minút.
  • Vyšetrenie stolice imunochromatografickým testom -  jednoduché, rýchle a neinvazívne vyšetrenie. Táto metóda vyšetrenia je najjednoduchšia na určenie diagnózy a slúži aj ako kontrola po ukončení liečby. Test je vyrobený tak, aby detekoval antigén Helicobacter pylori vo vzorke stolice a výsledok sa objaví formou pásikov na testovacej doštičke. Je možné ho urobiť aj doma podľa prehľadného návodu.
  • V prípade pozitivity testu je potrebné navštíviť gastroenterológa.

Aká je liečba?

Diagnostiku a liečbu vykonáva lekár gastroenterologickej ambulancie. Liečba je medikamentózna a vykonáva sa kombináciou najčastejšie 3 liekov: blokátorom v kombinácii s dvoma antibiotikami. Liečbu je nutné dodržiavať a vykonávať opakovane do kontroly, pri ktorej bude potvrdené úplné vyliečenie.

Cena za vyšetrenie

Cena za vyšetrenie pri imunochromatografickom teste (prostredníctvom stolice) je okolo 8 eur. Tento test je možné zakúpiť v lekárni a je najlacnejší. Odber vzorky pri gastroskopii a následná analýza v laboratóriu je hradená zo zdravotného poistenia. Dychový test je uhrádzaný celý pacientom a stojí okolo 20 eur a viac.

Helicobacter pylori je zákerná baktéria, s ktorou niektorí prežijú celý život. Môže spôsobiť vznik vredov či dokonca rakovinu žalúdka. Navštívte lekára i pri najmenšom podozrení!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9