Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Neplodné páry majú stále šancu: Ako riešiť tento problém?

Niektoré páry majú problém s plodnosťou, preto musia navštíviť odbornú pomoc.
Niektoré páry majú problém s plodnosťou, preto musia navštíviť odbornú pomoc.

V súčasnej dobe stále stúpa počet neplodných párov a populácia, nielen na Slovensku, pomaly starne z nedostatku rodenia sa malých detí. Je to spôsobené rôznymi príčinami, ale v najväčšej miere sa na tomto trende podieľa životný štýl a s ním spojené nezdravé návyky jednotlivcov. Komplikácie s plodnosťou a rady iných zdravotných problémov spôsobuje stres. Ak sa však páru nedarí dlhšiu dobu splodiť dieťa, je načase vyhľadať lekársku pomoc.

Definícia neplodnosti (sterility) podľa WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) hovorí, že za neplodný možno považovať pár, kedy pri pravidelnom nechránenom pohlavnom styku nedošlo k tehotenstvu v priebehu jedného roka. Ak sa vám nedarí otehotnieť dlhšie ako jeden rok a máte pravidelný nechránený pohlavný styk, mali by ste vyhľadať odborného lekára.

Kedy treba vyhľadať odbornú pomoc?

Ak ste prekonali zápaly pohlavných orgánov.
• Ak vek ženy je vyšší ako 35 rokov.
• Ak máte nepravidelný menštruačný cyklus.
• Ak príčina sterility je vopred známa (napr. genetická porucha u jedného z partnerov, nepriechodnosť oboch vajíčkovodov u ženy a podobne).
Ak je váš menštruačný cyklus kratší ako 21 dní alebo dlhší ako 90 dní.
• Ak ste mali dva alebo viaceré spontánne potraty.

Na konkrétne zdravotnícke pracovisko prichádzajú pacienti na odporúčania jednotlivých lekárov - gynekológov, sexuológov, neurológov, endokrinológov, praktických lekárov aj psychiatrov.

Príčiny neplodnosti žien

Nepravidelná menštruácia.
• Poruchy ovulácie.
• Cysty, endometrióza.
• Časté zápaly, ochorenia pohlavných orgánov.
• Menopauza.
Choroby močových ciest, nádorové ochorenia.
• Práca s niektorým chemickými látkami (olovo, arzén,...).
Antikoncepcia.

Ako vyzerá vyšetrenie plodnosti u žien?

Vyšetrenie ženy obsahuje pohovor týkajúci sa celkového zdravotného stavu (anamnézu), fyzikálne vyšetrenie a niektoré základné laboratórne testy. Ak je potrebné, lekár odporučí ďalšie diagnostické metódy, ktoré umožnia bližší pohľad na ženské reprodukčné orgány.

Súčasťou vyšetrenia môže byť ultrazvukové vyšetrenie, ktoré zobrazí orgány malej panvy (maternicu, vaječníky). Vykonáva sa cez brušnú stenu alebo pomocou vaginálnej ultrazvukovej sondy.

Hysterosonografia je ultrazvukové vyšetrenie, ktoré sa vykonáva po vstreknutí malého množstva fyziologického roztoku a následne špeciálneho sonografického gélu do dutiny maternice. Hodnotí sa pri tom tvar dutiny maternice. Súčasne sa hodnotí, či aplikovaná tekutina prechádza vajíčkovodmi, teda či sú vajíčkovody priechodné.

Príčiny poruchy plodnosti u mužov

• Denná konzumácia piva, destilátov a fajčenie majú vplyv na pohyblivosť spermií.
Počet spermií môže ovplyvňovať užívanie drog a anabolík.
Nadmerné saunovanie alebo využívanie horúcich kúpeľov poškodzuje tvorbu spermií, pretože semenníky k svojej činnosti potrebujú nižšiu teplotu, ako je teplota telesná.
Genetické poruchy.
• Stres, podvýživa, sociálno-ekonomické problémy a emočné výkyvy majú vplyv na rozvoj a udržanie plodnosti.

Kedy sa môže zhoršiť plodnosť u mužov?

Spermie reagujú na teplotu už od 0,5 ° C. Činnosť pohlavných žliaz ovplyvňujú metabolické, hormonálne a nervové prejavy. Nepriaznivý vplyv na plodnosť majú aj toxické látky v ovzduší (olovo, kadmium a ortuť).

K ďalším príčinám zhoršenej plodnosti patrí :

• Nezostúpené semenníky u novonarodených detí.
• Fimóza  - zúženie predkožky.
• Erektilná disfunkcia, deformácia penisu.
• Rôzne infekcie, poranenia.
• Nádor semenníka, genetické poruchy.
• Zlyhanie obličiek, cirhóza pečene, cystická fibróza.
• Ischémie - nedokrvenosť orgánov, atď.

Ako vyzerá vyšetrenie muža?

Základným vyšetrením plodnosti muža je spermiogram. Na vyšetrenie spermiogramu je potrebné priniesť alebo priamo na špeciálnom pracovisku dodať ejakulát. Mužské semeno vyšetrujeme po minimálne 3-dňovej sexuálnej abstinencii. Kvalita spermiogramu u muža sa mení. Preto je potrebné, aby sa vyšetrenie opakovalo  obvykle aspoň 3 krát. Súčasťou vyšetrenia plodnosti je aj telesné vyšetrenie a hormonálna analýza.

Cena vyšetrenia

Ak lekár vyžaduje vyšetrenie ženy a muža, aby sa zistilo, čo je príčinou ich neplodnosti, je hradené zdravotnou poisťovňou. Ak sa žena rozhodne podstúpiť sama vyšetrenie, zaplatí zaň, pričom záleží od toho, aké konkrétne vyšetrenie absolvuje. Vyšetrenie plodnosti muža vyjde samoplatcu približne na 20 – 50 eur.

Stres môže prehĺbiť problémy s otehotnením

Túžba po dieťati môže byť veľmi stresujúca a nekonečná doba čakania. Frustrácia, zmätok, strach, sebaobviňovanie, hnev a smútok pri opakujúcich sa márnych pokusoch jednak znamenajú výrazný stres a navyše môžu ešte viac prehĺbiť existujúce problémy s otehotnením a tak vytvoriť začarovaný kruh neustáleho očakávania a vzrastajúcich obáv.

Obmedzte hlavne fajčenie

U mužov sa odporúča obmedzenie, alebo najlepšie úplné odstránenie fajčenia. Je dokázané, že fajčenie významne zhoršuje pohyblivosť spermií. Ženám sa tiež odporúča obmedzenie fajčenia, pitia alkoholu a stresu.

Dnešná medicína je pokročilá a páry, ktorým sa nedarí splodiť dieťatko, nech nezúfajú a zájdu za lekárom. Majú šancu uspieť, avšak musia byť trpezliví a ochotní spolupracovať. Aj v beznádejných prípadoch sa už často stali zázraky.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9