Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Toto ste ešte nevideli: Jedinečné video, ktoré odhaľuje princíp tehotenského testu!

Viete, na ako princípe funguje tehotenský test? Kľúčovým hráčom je tehotenský hormón. Zobraziť galériu (2)
Viete, na ako princípe funguje tehotenský test? Kľúčovým hráčom je tehotenský hormón. (Zdroj: Thinkstock.com)

Na akom princípe fungujú tehotenské testy? Prečo je pri negatívnom výsledku viditeľný iba jeden prúžok a prečo je niekedy pozitívny test smutnou záležitosťou?! Pozrite si unikátne video, ktoré všetko prezradí!

Kľúčovým hráčom pri tom, či sa budete alebo nebude tešiť s potomka je hormón HCG. Tehotenský hormón je produkovaný v tele budúcej matky a práve on spôsobuje aktiváciu farbiva, ktoré je viditeľné na teste. Kým sa tieto prúžky zafarbia, prejde pár minút. Pozrite sa, čo sa vlastne stane!

Tri záchytné zóny 

Samotný tehotenský test sa skladá z troch zón. Na prvú – reakčnú sa aplikuje moč, druhej zóne sa hovorí testovacia a tretia je kontrolná. Výsledkom oboch zón sú už spomínané viditeľné prúžky.

Na prvej "zastávke" sa HCG, ak je v moči prítomné, naviaže na enzýmy, s ktorými budú putovať ďalej. Tieto enzýmy obsahujú látky, ktoré dokážu aktivovať farbivo, na ktoré sa naviažu a tým ho uvoľnia. To spôsobuje prvé zafarbenie prúžku. Nasleduje prechod do tretej zóny, ktorá je príznačná svojím názvom. V tejto zóne sa enzýmy s naviazaným HCG stretnú s ďalšími enzýmami, ktoré opäť zreagujú  a uvoľnia farbivo. Výsledkom toho je zafarbenie aj druhého prúžku a teda šťastný výsledok pre budúcich rodičov. Ak sa HCG v moči ženy nenachádza, jednoducho enzýmy nespôsobia žiadne zafarbenie.

Spojenie enzýmov a hormónu HCG v animovanej podobne (screenshot stránky Bustle.com)
Zobraziť galériu (2)
Spojenie enzýmov a hormónu HCG v animovanej podobne (screenshot stránky Bustle.com)  (Zdroj: bustle.com)

Dva prúžky ako indikátor závažného ochorenia 

Na druhej strane, vizuálne zobrazenie dvoch prúžkov tiež nemusí indikovať tehotenstvo. Môže to byť prejav prítomnosti cýst v tele ženy, takisto môže ísť o prejav mimomaternicového tehotenstva. Ďalšou možnosťou je, že hormónov HCG je v moči ešte príliš málo na to, aby sa zmeny prejavili. Preto je najlepšie pri meškajúcej menštruácii navštíviť lekára. 

Čítajte tiež: Predvídavosť lekárov jej pomohla: Len kvôli odobratému tkanivu sa mohla stať matkou!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9